На 17 септември Булбанк онлайн, системата за интернет банкиране на УниКредит Булбанк, посрещна своите индивидуални клиенти с нов изглед и подредба на менютата, предлагайки улеснен достъп до услугите и информацията на банката. Промените са съобразени с потребителското мнение и очаквания.

Радваме се да видим добри резултати от съвместната ни работа с екипа на УниКредит Булбанк.

Как стигнахме до тук?

Екипът на Булбанк онлайн ни потърси, за да ги консултираме в предстоящия редизайн на сайта за онлайн банкиране на Банката.

След подробен анализ на информацията, с която разполага банката и в резултат на обсъжданети ѝ в няколко работни срещи стана ясно, че един от основните приоритети за новата версия на Булбанк онлайн ще бъде интуитивната и разбираема структура на услугите. Проектирането на такава навигация стана основна задача за Лукрат.

Проведохме серия от проучвания сред потребителите на Булбанк онлайн и тези на конкурентни продукти, включихме и такива участници, които все още не са ползвали електронно банкиране.

Един от основните проблеми на навигацията в Булбанк онлайн беше, че не отговаряше на потребителския модел на организация на информацията – хората не намираха необходимите им онлайн услуги на местата, на които ги очакват. Този проблем е доста често срещан сред сайтовете на
големи организации. Типично за тях е да ползват вътрешноорганизационната си структура и логика за подредба на информацията, която е непозната за гостите на тази организация и се оказва неразбираема за потребителите на сайта.

Свободна категоризация за опознаване на потребителския модел

В първото проучване се заехме с опознаване на потребителския начин за подредба на услугите и информацията за Булбанк онлайн. Използвахме метода свободна категоризация (в източниците на информация на английски език този метод се нарича card sorting).

Проектиране на нова навигация и структура на информацията

Резултатите ни показаха какъв е потребителския модел за подредба на услугите информацията за Булбанк онлайн.

Резултатите ни дадоха основа за проектирнена нова информационна архитектура, навигация и менюта.

Тестване на прототип за проверка на ефективността на новата навигация

За да проверим ефективността ѝ направихме прототип и го тествахме с потребители. По-този начин идентифицирахме някои проблеми и пропуски. Отстраняването им беше бързо и лесно.

Всичко това беше предоставено в ръцете на екип от професионалисти на банката, за да реализират проектираните промени в новата версия на Булбанк онлайн.

Съвместната ни работа не е приключила, очаквайте още подобрения за потребителите в следващите версии.

Вижте още:

Искате ли да се научите да правите интуитивни структури и навигации?