Желанието да дариш за благотворителна кауза е по-скоро емоционален, отколкото рационален жест. Често дарителят, съпричастен на определена кампания за набиране на средства, търси най-удобния за него начин, за да направи своето дарение – нали обикновено става въпрос за спешна нужда от средства и помощ? Факт е, че колкото повече варианти и начини за даравяне на средства предлагат благотворителните организации, толкова повече благотворителните им инициативи имат шанс да бъдат подкрепени.

Във вторник, 12 януари 2010, земетресение със сила 7.3 по Рихтер удари Хаити. Това е човешка драма, а ние, емоционално въвлечени, решихме да дарим каквото можем, за да помогнем и решихме да го направим онлайн. Организацията, чрез която да го направим избрахме спонтанно, защото от край време се знае, че Български червен кръст (БЧК) набира средства за подобни каузи, а и защото БЧК е добре позната и ползваща се с обществено доверие организация.

След като попаднахме на сайта на БЧК, видяхме, че правилно сме се ориентирали и това наистина е организацията, която набира средства за земетресението в Хаити. Инициативата е добре изкомуникирана на началната страница на сайта. Всеки може да види банковата сметка, по която да направи дарение. Това понякога обаче не се оказва достатъчно, когато става въпрос за онлайн дарение – най-бързият и лесен според нас начин.

Анализирахме пътя, който трябва да измине потенциалният дарител, ако иска да направи онлайн дарение за пострадалите в Хаити и се оказа, че това не е лесна задача.

Между благородната идея на БЧК, да комуникира кампанията и призове обществото към съпричастност и подкрепа и хората, които искат да помогнат, трябва да се създаде връзка. Да има достъпни, лесни и различни начини хората да се включат. Когато апелът за помощ дава и идеи как дарението да се случи по лесен за дарителите начин, те ще дарят. Когато начинанието не е така лесно и е необходимо допълнително усилие за това, те може и да се откажат.

Началната страница

Началната страница на сайта изглеждаше така, когато за пръв път потърсихме сайта.

Начална страница на www.redcross.bg - сайта на Българския Червен Кръст - от 16 януари 2010 година

Начална страница на www.redcross.bg - сайта на Българския Червен Кръст - от 16 януари 2010 година

Няколко дни по-късно, бяхме приятно изненадани да видим, че е добавена възможност за даряване чрез иПей и информация за даряване чрез ЕсЕмЕс.

Начална страница на www.redcross.bg от 1 февруари 2010 година

Начална страница на www.redcross.bg от 1 февруари 2010 година

Възможността за даряване чрез Ипей е чудесно улеснение за потребителите, които ползват тази система. Сивото каре за даряване е разположено на централно и видимо място. Думите „за пострадалите от земетресението в Хаити“ добре обясняват целта му. Наличието на поле за сума и бутон ‘Направи дарение“ са удобни предпоставки за бързо и лесно пристъпване към даряване.

Съществува опасността някои потребители да не разберат, че този начин за даряване е само чрез иПей. Би било добре тази информация да е по-добре предадена. Например, ако вместо „Описание“ в горната част на карето пише „Дарете чрез иПей“ ще бъде много по-лесно да се разбере, че става дума за даряване чрез системата иПей.

За всички останали потребители, остава менюто „Направете дарение“ или червената връзка вдясно „Направете дарение On-line“, както и рекламните карета с информация за банковата сметка и за номера за даряване чрез ЕсЕмЕс. Каретата, обаче не са връзки. По тях не може да се цъка.

Обикновено, онлайн дарителят очаква посланието от рекламно каре да бъде връзка към подстраница, която дава информация за това, как да направим онлайн дарение. Това не се случва тук на началната страница на БЧК.

Все пак, карето дава банкова информация. Можем да направим дарението чрез банков превод – трябва само да препишем номера на сметката и да се сетим, че в основанието за превода трябва да напишем (За пострадалите от земетресението в Хаити).

Ако кандидат-дарителят ползва електронно банкиране, работата е сравнително проста. Най-трудното нещо е да препише номера на банковата сметка. Тъй като номерът е показан в картинка, копирането му не е възможно, затова човекът трябва или да си го напише на лист  хартия, и след това да го препише отново от листа, или да си пренареди прозорците на екрана така, че да вижда едновременно номера в сайта на червения кръст и полето за въвеждане в сайта на електронното си банкиране. И в двата случая е много по-неудобно от копиране на номера от екрана.

Даряване онлайн

Ако потенциалния дарител последва връзката в дясно “Направете On-line дарение” или от менюто „Направете дарение“ избере “Направете On-line дарение”, той попада на страница, която не му дава никаква информация за това, как може да дари онлайн, а единствено допълнителна връзка.

Цъкването на НАПРАВЕТЕ ДАРЕНИЕ в менюто води до празна страница

Цъкването на НАПРАВЕТЕ ДАРЕНИЕ в менюто води до празна страница

Допълнителния клик, отвежда на друга страница, която отново е празна и единствената информация, която може да се види в края ѝ е адресът на БЧК.

Празна страница вместо формуляр или информация за даряване.

Празна страница вместо формуляр или информация за даряване.

Това обърква – защо има връзки, които не водят до необходимата информация? И защо има опция за онлайн дарение като на практика такова няма как да направим, ако следваме връзката, която са ни дали на началната страница?

Губят пострадалите

Земетресението е добре отразено на сайта. Червеният кръст активно следи и работи по въпроса. Организацията е искрено ангажирана с подпомагане на пострадалите.

За жалост, има препятствия по пътя на дарителите, което води до събиране на по-малко дарения. Празните страници, които не казват нищо на потребителите действат като затворена врата – отблъскват. В случая със сайта на червения кръст, очевидно формуляр за даряване онлайн все още не е направен. Вместо да се показва празна страница, по-добре е да се сложи кратък текст с информация как по друг начин може да се дари.

Прекъсването на нишката, по-която вървят потребителите също действа отрицателно. Поставянето на връзка от каретата с банкова информация и с информация за даряване чрез ЕсЕмЕс към страница с информация за набиране на средства е една съвсем малка стъпка, която би помогнала на потребителите.

Недобрата ползваемост се отразява пряко на способността на Червения кръст да помогне на пострадалите  хора.

Данни за дарение

В случай, че искате да дарите чрез банков превод за пострадалите в Хаити:

Уникредит Булбанк

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

В полза на: Български Червен кръст

Основание: За  пострадалите от земетресението в Хаити

А може и да дарите през сайта на американския Червен кръст – не се изисква регистрация в иПей.

Вижте още:

Съдържание за уеб на живо: атрактивност, лекота за четене и възприемане, SEO оптимизация и графично оформлениеЕднодневен тренинг за оптимизиране на тексове за уеб на живо с майстори в занаята: Борил Караиванов, Владимир Петков (Каладън), Димитър Симов (Джими) и Огнян Младенов.


2 comments

 1. Игриказа:

  Добра и полезна статия, НО от към ползваемост е пълна скръб. Защо?
  Защото картинките се отварят в същия прозорец и текста който чета се загубва. След това трябва да натискам бек бутона за да се върна и губя време за да намеря къде съм чел преди да отворя картинката.
  По-добре е картинките в подобни статии и всички връзки които водят към външни източници да се отварят в нови прозорци или табове за да може човек спокойно да си чете. Ако иска да погледне „помощните“ материали да превключи прозореца или да си ги подреди заедно на екрана.
  Много често особено при допълнителни линкове, които не се отварят в нов прозорец статията която чета в момента се изгубва някъде назад и никога не се връщам да я дочета.

 2. Димитър Симовказа:

  Игри, радвам се, че статията ви е харесала.

  И ние не харесвахме как се отварят картинките, затова ги променихме да се отварят в контекста на статията. надявам се така да е по-удобно.

Коментарите са изключени.