Направихме безплатен анализ на сайта на фондация „Помощ за благотворителността в България“ – първия сайт, спечелил през януари безплатен UX анализ от Лукрат .

Ето някои от препоръките, които предложихме на  www.bcaf.bg.

Лого

Логото на сайта е в дясно и не е връзка към началната страница на сайта на ФПББ.

Стандартите в уеб са наложили практиката логата да се поставят в ляво на главата на сайта и при цък да водят към Начална страница. Голяма част от потребителите са свикнали с тези стандарти. Затова и нашата препоръка е да се премести логото в ляво и да бъде връзка към началната страница на сайта.

Какво прави фондацията

Липсва описание на начална страница каква е мисията на фондацията.

Съветваме да се добави кратко описание какво представлява фондация „Помощ за благотворителността в България“ и какво потребителите могат да правят на сайта. Това ще им помогне по-бързо да се запознаят със сайта и да разберат дали са попаднали на правилното място.

Съдържание на начална страница

Съдържанието на началната страница е представено изцяло от новини.

Новините са важни, но не са всичко, което предлага сайта. Би било добре началната страница да стане витрина на фондация „Помощ за благотворителността в България“, където да бъдат представени основните й каузи и инициативи. Важно е да се покажат и услугите, които ФПББ предлага, а сега са скрити в подстраници.

Малки и неговорящи връзки

Много от връзките на сайта са от типа „оттук“

По-лесно за потребителите би било да цъкат по-големи връзки с говорящи имена.

Например, вместо: Научете повече за нашите обучения оттук и Научете повече за механизмите за набиране на средства оттук

По-добре да се използват връзки от типа на: Научете повече за нашите обучения и Научете повече за механизмите за набиране на средства.

Дясно меню

При цък на Визия и мисия в дясното меню, сайтът разгъва менюто и предлага подменю Нашите визия и мисия, без да променя текущата страница.

Това поведение е неочаквано и объркващо за потребителите. Препоръчваме да се отваря страница при цък на дадена връзка от страничното меню, вместо да се разгъва. Още препоръки за ползваемост на навигацията в блога на Лукрат, в Разпиляна навигация пречи, Ирина Герджикова.

Надяваме се да сме били от полза и фондация „Помощ за благотворителността в България“ да се възползва от препоръките ни:-))).

 

 

 

Поръчайте UX анализ за сайта си.


2 comments

  1. Наистина страхотен анализ, от който си взех забележка и за няколко мои проекта.

  2. Много полезна информация. Научих много както за създаването на сайт така и за благотворителността.

Коментарите са изключени.