Има кръстовища всякакви. Разбира се, някои са по-кръстосани от другите, но има и такива, които ти кръстосват погледа.

Проектирането на сложно кръстовище е истинско предизивкателство. Нямам представа как се прави, но си личи, че е трудно – също като ползването. (А как ли тестват с потребители!)

Ето как например московчани завиват от улица Розанов наляво по Хорошевско шосе*. По такива засукни човек трябва само да се моли да има поне табели.
Схема за завиване на ляво - завоят е дълго лъкатушене от седем стъпки

Представям си инструкцията, която московчанка дава на приятелката си, с която ще се съберат, за да пият цяла вечер водка:

Идваш по улица Розанов, която се влива в Хорошевско шосе, което точно там прави завой. За да завиеш наляво:

 1. На кръстовището правиш десен завой.
 2. Минаваш под моста и след това веднага хващаш левия ръкав.
 3. Държиш се в дясно и не се качваш на Кутузовски проспект, ами завиваш надясно и слизаш по улица 1905 година.
 4. На светофара завиваш надясно.
 5. Завърташ се под Ваганковския мост (под улица 1905 година) и на същия светофар, но вече от срещната страна на улица 1905 година, завиваш пак надясно.
 6. Сега се качваш по улица 1905 година и хващаш първия възможен завой на дясно.
 7. Веднага след това продължаваш да въртиш надясно и отново слизаш под Ваганковския мост, но вече от другата страна на железницата.
 8. Пердашиш все направо докато се влееш в Хорошевско шосе. (Внимавай, че там се събираш с потока идващ от Беговая, а по нея джигитите бичат здраво.)
 9. Пропускаш първото дясно и на светофара завиваш надясно.

Готова си. Караш още малко и си пред дома. Слизам да те посрещна с водката, миличка.

Вижте Неразбираемите кръстовища (Incomprehensible Intersections) за снимки на някои засукани кръстовища по света.

Картинката се намира на http://static.flickr.com/103/304387953_3e41e86945.jpg, а блогът, в който попаднах на нея е http://thrillingwonder.blogspot.com/. Блогът предлага и други интересни.

1 comment

 1. Димоказа:

  Уоу!!! Това е върхът на човешкото въображение. Поклон пред архитекта 🙂 Добрата част е, че има само 1 ляв завой и то на път с 2 ленти. Представете си, че трябва да се завие директно и да се пресече пътя на коли, които влизат в това кръстовще от 8-10 ленти, особено при натоварено движение (каквото е това в Москва). Ха сега си представете жена да го направи това нещо… Аз май бих минал по дългия път. Хем по-бързо, хем по-безопасно…

Коментарите са изключени.