Преди време всички програми показваха отворените документи в един прозорец. Наричаха се MDI (multiple document windows – многодокументни прозорци) и беше свръх неудобно да превключваш между документите. След това хубавите програми постепенно запонаха да показват всеки документ в отделен прозорец – станаха SDI (single document windows – еднодокументни прозорци). Това беше хубаво и удобно. Само Адоуби Акробат (Adobe Acrobat) си остана MDI.

Преди няколко години обаче многодокументните прозорци се завърнаха под формата на табове в браузърите. Операта ги въведе, Файърфокс ги поде и скоро целият свят взе да се кълне в табовете и в удобството им. Дори наскоро и Майкрософт се поведоха по този акъл и въведоха табовете в Интернет Експлорър.

Позволете да не съм много щастлив и съгласен с табовете. С мен ставаме двама в целия свят. След старателно търсене в интернет попаднах на един единствен човек, който се дразни от табовете – скромно се е нарекъл гений и е написал тирада против табовете в браузъра.

Съгласен съм с него по няколко причини:

  • Табовете заемат място на екрана. Да малко е, но си е място, което може да се използва по друг начин.
  • По-важното е, че при работа с клавиатура изискват смяна на начина за превключване между отворените прозорци и табове. Между отворените прозорци в Уиндоус се превключва с Alt+Tab. Тъй като табовете са в един прозорец, Alt+Tab не ги хваща и трябва да се използва друга комбинация – между табовете в браузъра се превключва с Ctrl+Tab. Необходимостта да се редуват клавишните комбинации Alt+Tab и Ctrl+Tab създава неудобства и обърквания.
  • Аналогично на превключването, за да се затвори прозорец с клавиатурата е необходимо да се натисне Alt+F4, а за да се затвори таб се натиска Ctrl+F4. Айде още потенциални обърквания.

Разбира се табовете си имат удобства – например единствено с табовете човек може да си групира страниците, които отваря – например в един прозорец си отварям е-лесно и в табове зареждам няколко различни статии, а в друг прозорец отварям сайта на Джекъб Нийлсен – така не ми се мешат страниците от различни сайтове. Друго удобство, е че за начинаещи потребители било по лесно да ползват браузър с табове, отколкото браузър без табове.

Разбира се за недоволници като мен е предоставена възможност табовете да се изключат. Познайте дали при мен табовете са включени.

Къде отива клавиатурата?

Единственият начин работата с табове да е по-удобна от работата без табове е да се работи само с мишката или с друг инструмент, чрез който се взаимодейства пряко с обектите на екрана. Съдейки по лекотата, с която се приемат табовете, може да се заключи, че светът повсеместно работи с мишка. Това предположение се потвърждава и от други наблюдения: панделката (the ribbon) в Офис 2007 прави работата с клавиатурата, а и не само с нея, двойно по-сложна от преди – почнал съм статия на тази тема, но не сколасвам.

Освен това Майкрософт са на път да пуснат и една маса за кафе, която всъщност е компютър и съвсем няма клавиатура. Наричат я повърхност (surface) и са готови да почнат да я продават още в края на годината за 5-10 хиляди долара.

Както казва моят приятел Владо Динев, „това напомня на Айфон (iPhone)„. Да, прилича по начина на взаимодействие. Все повече ще стават компютрите, с които взаимодействаме чрез пипане по екрана. След 10-15 години други компютри ще има сигурно само в музеите.

Работата с клавиатура е удобна, но само ако си свикнал. Хората, които ползваме много клавиатурата си мислим, че с нея сме по-бързи, отколкото с мишката. В повечето от половината случаи се заблуждаваме. Работата с клавиатурата е неестествена за взаимодействие с обекти по екрана – мишката и другите инструменти за пряко взаимодействие (малка пръчка или пръсти) са много по-пригодни за това. По естествен начин ще заменят клавиатурата, която ще остане само средство за въвеждане на текст. Но и това ще бъде само докато намерим начин за пряка връзка между мозъка и компютъра – тогава ще пишем бързо, много и няма да ни хваща тендовагинит.

Дотогава ще се мръщя по малко на табовете в браузърите и леко ще тъгувам за изгубените менюта.


1 comment

  1. The Douche Bagказа:

    Табовете в ИЕ 7 могат да се забранят и да се ползва старият начин за работа, пита още при първо стартиране мисля, иначе се кордисва в опциите.

Коментарите са изключени.