През януари 2018 г. направихме UX тестване на сайта на бойлерите Tesy.bg. Подбрахме представители на целевите потребители на сайта – хора, които са избирали наскоро бойлери и отоплителни уреди за домовете си.

След като събрахме и анализирахме резултатите, направихме 49 препоръки за подобряване на навигацията, съдържанието на Начална страница, представянето на продуктите и инструментите за сравняване в сайта.

Екипът на Tesy посрещна резултатите с готовност за промени и веднага започна работа по планиране и реализиране на препоръките.

Няколко месеца по-късно намираме сайта с обновена навигация и по-полезно съдържание на Начална страница.
Ето някои от приложените препоръки и съвети в резултат от UX тестването:

Навигация

Участниците в тестването трудно ползваха менюто в сайта, което беше разположено вертикално в горната дясна част на страниците. При цък някои елементи разгъваха подменю с картинки, други разгъваха подменю със списък, а трети – водеха директно до нови страници. Това непредсказуемо поведение на менюто попречи на участниците да се научат да го ползват, за да стигат до желаните от тях раздели и страници в сайта. Вместо него, по-опитните от тях ползваха служебното меню в долната част на всяка страница, защото то им даваше видимост и директнен достъп до всички страници в сайта.

Новото, хоризонтално меню е много по-удобно, разбираемо и лесно за ползване от потребителите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Представяне на продуктите

На много места в сайта продуктите бяха обозначени със серийни номера, вместо с търговски. Това затрудняваше потребителите да запомнят избран модел и да го различат от други представени в сайта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Препоръчахме водещо при представяне на всеки продукт да бъде името му и Tesy.bg го направиха.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подробната информация за всеки от моделите беше много трудна за ползване, представена в малка вътрешна рамка със собствен скрол за разлистване.

 

 

 

 

 

 

 

Посъветвахме описанията да се извадят от тези рамки и да се представят нагледно в страниците на сайта.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултатите от оптимизациите ясно показват, че посоката на развитие на сайта е правилна, както за потребителите, така и за бизнеса и стимулират екипа за още по-добра работа.

Косара Станкова, Digital Marketing Executive на TESY споделя с нас за резултатите:

„От препоръките за промени и подобрения, които показа анализът, ние реализирахме голяма част от тях, тъй като това е комплексен процес, в който се следва не само потребителското поведение и очаквания, но и бизнес логика. Някои съществени размествания на страници в сайта, разместване на организацията и извеждане на навигационни менюта на определени места, както и въвеждане на call to action бутони, показват че клиентите се ориентират по-лесно, Google Analytics дава статистика за до 100% увеличение на посещаемостта на някои страници и по-малък bounce rate. И в момента работим активно върху оптимизиране на текстовете и съдържанието.

Когато клиентите ни са доволни и реализират промени и добри резултати, ние сме удовлетворени от свършената работа.

Благодарни сме на екипа за това, че са достатъчно зрели и отворени за обратна връзка, промени и развитие, както и за препоръките на Косара Станкова към екипа ни:

„Да продължавате да повишавате нивото в индустрията.

Вижте още:

  • Ако желаете да поръчате UX тест за вашия сайт, не се колебайте да се свържете с нас на office@lucrat.net, 0886 455 623 (Ангелина) или 0885909357 (Ирина), за да ни разкажете за него и да обсъдим възможностите.
  • Ако искате да се научите как сами да правите UX тест, заповядайте на тренинг How to do UX testing

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *