Тренингът по ползваемост на Лукрат, който се състоя на 10-ти и 11-ти март, ни изненада приятно с добрата организация и интересните теми, които обсъдихме. Силно впечатление ни направи, че лекторитеДимитър Симов (Джими) и Ирина Герджикова от Лукрат водиха обучението доста увлекателно, наблягайки на практически упражнения, дискусии и полезни задачи. След тези два интересни зареждащи дни екипът ни, успя да си изгради още една нова гледна точка и да обогати знанията си в сферата на ползваемостта. Радваме се, че ние от хостинг компания СуперХостинг.БГ подкрепихме това събитие в качеството си на официален спонсор.

През първия ден бяха разисквани главно теми, относно това какво е ползваемост и какви са потребителските очаквания. Обърнахме внимание, че е небоходимо през целия процес на проектиране да се стремим към лесни, интуитивни, удобни и достъпни решения за клиентите. Вторият ден беше посветен изцяло на тестове за ползваемост. Всички присъстващи бяхме провокирани от лекторите за създаване на сценарии с въпроси и сюжет за провеждане на тестовете.

Залата по време на лекциите на Тренинга

Като основно послание откроихме, че водещо в процеса на изграждане на един сайт е всяка функционалност, графика, текст, меню и бутони интуитивно да насочват клиентите към изпълнението на определени цели. Когато създаваме един продукт, винаги трябва да мислим за потребителите, които ще го използват. Интересно бе за нас, че ползваемост се постига, когато потребителите лесно и интуитивно използват отделните компоненти, без дори да ги забелязват.

Джими спомена, че най-лесния начин да разберем какво можем да подобрим в един сайт, е като започнем да опознаваме своите потребители. Това включва техния опит, знания, навици и нужди. Ключов момент в процеса е изграждането на образ – най-яркия и одушевен представител на дадена целева група. Този образ трябва да стъпва на действителни данни, да притежава име и да е представен със снимка. Обръщайки се към един определен човек, по-лесно бихме могли да изведем точни отговори и идеи за целите на проекта ни.

В обобщение, трябва да обърнем внимание на въпроси като:

  • Колко често и колко точно посетителите на сайта постигат целите си?
  • Колко време им отнема това?
  • Има ли нещо, което им създава неудобство?
  • Лесно ли потребителите се справят с дадена задача на сайта, когато го посещават за първи път? А как се справят при повторно посещение?
  • Колко и какви грешки допускат при работата си?

Голямо впечатление ни направи обобщението в тренинга за основните закони и принципи, ясно очертаващи човешката психология. Като цяло хората не помнят, но добре умеят да разпознават. Често търсят познати неща, с които вече са свикнали. В процеса на вземане на решения, водещ е т.н. „Парадокс на избора“ – хората обичат да имат избор, но не прекалено голям, който да ги обърква.

Вторият ден бяхме изцяло въвлечени в практически задачи за тестване и анализиране на онлайн магазин и сайт за мобилни устройства. Споменати бяха и някои факти, относно това, че вече 90% от хората по света имат достъп до мобилни устройства и това несъмнено трябва да се вземе предвид при проектиране на сайтове.

Един от любопитните методи за тестване на ползваемост е 5-секундния тест. Всички участници направихме анализ на страница от сайта на СуперХостинг.БГ. Може би се чудите защо точно 5 секунди са избрани за провеждането на този тест? Ирина изложи аргументи, че това време е напълно достатъчно на мозъка да получи информацията за какви услуги е предназначен сайта. В тези 5 секунди печелите или губите интереса на посетителя.

Резултатите ни зарадваха, тъй като всички участници разпознаха, че анализирания сайт е на СуперХостинг.БГ и е предназначен за хостинг услуги. Интересно беше мнението на един от участниците, който спомена, че вече асоциира оранжевия цвят с предоставянето на професионална техническа поддръжка.

Благодарим на нашите приятели от Лукрат за професионализма и за интересното обучение! Участниците в съвместната ни игра с Лукрат също останаха много доволни. Затова ви предлагаме да видите, какво споделиха в отговор на нашите въпроси.

Двамата спечелили вземаха дейно участие по време на обучението.

Георги и Стани получиха сертификатите си по ползваемост.

Кои са най-запомнящите се и интересни за теб теми и идеи, които бяха обсъдени на тренинга?

Георги Георгиев, студент. Поддържа сайта и участва в разработването на софтуерните продукти на американска компания.

От тренинга стана ясно, че ползваемостта е начин на мислене, при който се изхожда от гледна точка на потребителя на даден продукт или услуга. Силно впечатление ми направиха теорията и примерите, свързани с подсъзнателното възприятие. Също така, ми допаднаха и разнообразните методи за провеждане на тестове, чрез които се разглеждат различни гледни точки за ползваемостта на продукта.

За мен беше удоволствие по време на тренинга да се запозная с хора, за които детайлите са важни и разбират колко много може да се постигне, насочвайки усилията си към тях. В проведените дискусии се родиха интересни идеи, които ще подобрят и доразвият моята работа.

Кои полезни идеи от тренинга според теб ще използваш реално в оптимизиране на настоящите и реализиране на бъдещите ти проекти?

Станислав Минев, Мениджър проекти. Занимава се с маркетинг и софтуерна архитектура.

Тренингът започна с интересна провокация от лекторите, дали играем карти. Целта на този въпрос бе да ни покаже нагледно колко ползваем продукт са картите. Интуитивното им подреждане под формата на ветрило от всеки показва как този популярен продукт е ползваем и употребата му е еднозначна. Асоциацията с това в различни онлайн проекти, ме провокира за интересни решения. Въпреки че не съм дизайнер, ще видим как те ще се реализират. Допадна ми и практическото упражнение, в което лекторите ни показаха как можем да позволим на потребителите сами да определят имената на категориите и продуктите в тях чрез websort.net.

Ние хостинг компания СуперХостинг.БГ с нетърпение очакваме следващото интригуващо събитие по темата – UX дизайн и ползваемост за мобилни устройства, организирано от Лукрат. Екипът ни ще бъдем там и ще се радваме да ви видим!

Регистрирайте се за събитието на Лукрат, www.uxsofia.com е онлайн!

Предстоящи събития:

Съдържание за уеб – на живо на 10 ноември

Тренинг по ползваемост – 29 и 30 ноември