Според сайта на Майкрософт – www.microsoft.com/bulgaria, няма такова нещо като Виста.

Наскоро ми се наложи служебно да инсталирам Виста. Прииска ми се да разбера колко струва, за да си я купя за у дома. Не защото много ми харесва, а защото има две много полезни неща – и двете свързани с децата ми:

 1. Интерфейс на български – децата ми са малки и ще могат много по-лесно да се оправят, когато им пише на български. (Оказа се, че това ще го има, ама не се знае кога.)
 2. Ограничаване на ползването – децата обичат да играят на игри и ако бъде оставено на тях, ще го правят много повече отколкото по-възрастните от тях намираме за полезно. Понеже имаме постоянни препирни в къщи, очаквам с Виста да мога да ограничавам времето полуавтоматично – компютърът просто ще спира (или нещо подобно), когато им изтече времето.

Помолих Гугъл да ми потърси ‘виста‘ – малко се изненадах, че сайтът на Майкрософт не попадна сред първите 30-40 сайта. Повече и не гледах. Потърсих ‘виста уиндоус‘ – нищо сред първите 100 резултата. Едва при търсене ‘vista уиндоус‘ излезе находка – на 30-40 място – за жалост сочеща към нещо, което се казва Факти за втората бета на уиндоус Виста на Майкрософт(Microsoft Windows Vista Beta 2 Fact Sheet ) и е на английски.

Не търсих повече. Отидох на сайта на Майкрософт и видях, че те не изписват името на продукта на български – не пишат Виста, а пишат Vista. Никак не са оригинални. Като чета из сайта им голяма част от думите са изписани на английски – сиреч, който не знае английски, да не ползва нашите продукти. Текстовете са боза от български думи, побългарени английски думи и английски думи на латиница. Четенето е трудно. Разбирането, още по-трудно. Тези хора що не ползват преводачи!

Замислен съм. На какво ще се научат децата ми ако ползват уиндоуса им на български. На какво съм се научил аз като казвам трудното за българина ‘уиндоус’!

А що се отнася до цените, не беше лесно. Майкрософт традиционно не обявяват цени – сякаш нещо ще им стане, ако го направят! Пращат те да се обадиш на разпространителите. Както и да, обадих се и си говорих около 20 минути с един много любезен човек от фирма 3 ада нет. Та цените за една бройка и един лиценз вървят приблизително:

 • от 480 лева за най-простото издание и стигат до 950 лева за ултимейт (това сигурно идва от английското utlimate, което се произнася нещо като ‘aлтимът’, ама нейсе);
 • ако купиш право на ползване за три години е по-тънко, ама още няма цени;
 • ако си купиш нов компютър с Виста на него, ценообразуват за Вистата 250 лв за парче и стигат до 540 за ултиматума;
 • ако си купиш сега ХиксПе, а после се качиш до Виста било още по-тънко, но не исках да зная подробности, щото се претоварих с информация.

Така ли се борите с пиратството бе хора:

 • Не си пишете имената на продуктите на български – те са трудни за откриване и разбиране.
 • Искате им много пари – колкото по-скъп е продуктът, толкова по-малко хора ще си го купят. Но вероятно политиката на Майкрософт е да поддържат високо ниво на пиратство.
 • Криете цената – сякаш като вложа половин час, за да разбера колко струва Виста ще съм по-склонен да си я купя.
 • Предлагате изделието си в недовършен вид – преведете Виста на български, пък тогава я продавайте.
 • Пишете на калпав език – ами като искате толкова много пари за софтуера си, поне се напънете да наемете добри преводачи, за да пишете на по-качествен български език.

Аз съм кротък човек, но взе да ми писва от неуважение!


15 comments

 1. alexo55каза:

  По-въпроса за езика, който ползват чуждите компании ето пример и от сайта на Сони.

  Детектирахме, че местонахождението Ви е извън Съединените Щати.http://www.sony.com/

 2. Виктор Георгиевказа:

  Проблемът с цените на майкрософтските продукти винаги си е бил наболял. Имаше един период, когато дори компютърните им игри бяха в пъти по-скъпи от еквивалентните заглавия на други компании.

  За пример мога да дам Microsoft Soccer 2000 и FIFA 2000 (на Electronic Arts). Разликата в цените им към дата на излизане беше от порядъка на 80-90 лева.

  Какво остава за цената на една операционна система, за чиято направа отива доста повече време (да не броим, че вътре се калкулират и последващи разходи като поддръжка на сървъри, ъпдейти и т.н.).

  Иначе за невъзможността да се намери информация на български в търсачките – предполагам, че все още не са се сетили да регистрират марката си на кирилица (тук сигурно греша).

 3. Напоследдък се чудя въобще на какви каймуни нни правят. Стви Джобс има операционна система за всички, но си я държи та да продава бутикуви играчки. Били се остави в ръцете на чудовището Балмър и сега си има шарена и скъпа бъгня.
  Убунтуто се развива зверски/ Берил ексджи ела показва какво може реално да е потребителската среда уви монополистите от Адоб и некой техни събратя не дават и дума да се чуе за Линукс.
  Аз виждам как до 5 години Гуугъл монопола ще ги изрита всичките отзад а ние ще си платим само и само да им теглим една майна на останалите и щее се наблъскаме в капана на Гууглемия брат.

 4. Дианаказа:

  и аз се питам понякога „На какво съм се научил/а аз като казвам трудното за българина ‘уиндоус’!“ и отговор дори не търся…

  а иначе ползвам версия XP с доста елементи на нормален български език.

 5. Въпреки освиркванията реших да дам шанс на Виста и я инсталирах на пц (п4 3.2 1,790 рам).

 6. Двимиказа:

  Вече имам доста впечатления от Виста – и добри и лоши. Каня се да ги опиша.

 7. Емитоказа:

  Здравейте!Искам да ви питам има ли такова чудо Виста на български или за изкуствено променяне на езика ако мога да се изразя така 🙂 благодаря за информацията предварително 🙂

 8. tontonказа:

  Купих си страшна тошиба ноутбук,

 9. tontonказа:

  без да искам праснах ентер, сори, както би казал Били на чист български в новата Виста.
  Та, ноутбукът хубав та дрънка, в него всичко каквото ти душа сака, като хардуер. Софтуерът – виста хоме, е – какво пък, няма лошо да го видим как е. Работя в мрежа от сто години и я поддържам лично в двата ни офиса, е такива проблеми каквито имам с новия експлорър и покрай вистата с всичко друго, свързано с опит да влезеш в сайт, да пуснеш и получиш мейл, не е било. Иначе – красота – цветно, луд на шаренко се радва, но освен че на места, от желание за интуитивност са преобърнали местата на дългогодишно подреждане на програмите – свери – контролен панел, да не говорим за офис 2007, който е друга и то по-дълга тема, просто можеш да си изгубиш и нервите и желанието за работа. Колегите ми са на ХР, уж с него вистата няма проблем, ама и това не е верно. Освен това темите за помощ, пуснати в официалните сайтове са такъв боклук, какъвто не се намери никъде. Каквото и да правя, включително деактивиране на антивируси, файъруол и други подобни пречки за достъп, пак нетът ми виси във въздуха. Та как да не пускаш по няколко постинга, както се получи преди малко и как да не се излагаш, като ползваш скъп, но още не изпипан продукт. Толкова от мен, поне намерих форум да си порева малко. Съжалявам, ако е било досадно.

 10. Двимиказа:

  Емито, извинявай за бавния отговор. Трябва да има Виста на български – имам колега, който преди няколко месеца работеше в Майкрософт и се занимаваше с тестване на Виста на български. Но най-добре е да питаш Майкрософт.

 11. alexo55каза:

  Ето информация по темата „Майкрософт“ пуска „Windows Vista“ на български през май. Според статията Виста на български вече е на пазара.

 12. Владо Владимировказа:

  Значи, ако някой търси Виста на български да види в торент тракерите. Там го има поне от месец и е напълно безплатно. Като бонус може да си изтеглите и новия офис пакет 2007. И Били няма да ви се разсърди защото ще свикнете да работите с тях и ако някога станете президенти на големи корпорации ще си ги купите законно и в цената ще е включен и пакетът който сте изтеглили пиратски.Това не си го измислям защото работя в една от най големите български фирми и там се подготвя вкарването на Виста за едни пари дето може да се купи цял квартал.Аз и моите колеги никога не сме плащали за операционна система но и освен с Уиндолс с друга не знаем да работим. А за качествата на Вистата – при мен работи почти безупречно и в мрежа и с всички пакети, въпреки че е пиратска. Аз съм доволен от новия Уиндълс.

 13. dan4emказа:

  кой офис пакет е най-добър за Виста, предварително благодаря

 14. Владо Владимировказа:

  Аз съм с офис 2007, но съм професиналист. Ако е за писане на една страница текст няма значение и 2003 става. 2007 има хелп на български за всичко, ако сте с българския пакет. Даже на моменти ми преподава и уроци, другото си е като на 2003. Документите създаени на новия офис не се отварят от по старите версии. Трябва да се изтегли приставка за отваряне на документи на Офис2007. Това не е проблем ако Офис2003 е хакнат добре. Офис 2007 ма има по пазлчна визия и върви чудесно с Виста, както и 2003 естествено.

 15. Lubo!"каза:

  е, аз малко късно се включвам, но се чудя защо сте се забили всички в тез microsoft-bug-products, при половение, че из нета си имате на разположение напълно адекватни, еквивалентни (та и по-добри) конкурентни продукти формат open source, при това напълно безплатни? от операционната програма до дребните приложения, напълно съвместими с форматите на платените такива (като изключим едиствено adobe photoshop). остави друго, ами тея хорица как ли успяват да правят целия тоя софтуер напълно свободен, напълно конкурентноспособен (та дори и ако ти трябва os за сървър на банка), без скрито-покрито, без да го продават за пари, та и успяват на доброволни начала да го пригодят дори за България – всички продукти с отворен код, които ползвам са изрядно преведени на български:) според мен лично единственото, което дели microsoft, mac и adobe от фалит, е завършването на собственото ядро на GNU, но това си е мое мнение разбира се 🙂 :):)

Коментарите са изключени.