Цел на всеки продукт е да бъде ползван

Факт е, че всеки дигитален, а и физически продукт се нуждае от своите потребители, за да бъде удовлетворяващ за тях и успешен за бизнеса.
Само потребителите ще разкрият какво трябва да предлага сайта, приложението или софтуера, за да им свърши работа бързо и лесно, да останат доволни от обслужването, което са получили, и да препоръчат:-)!

UX тестването носи печалба на бизнеса и комфорт на клиентите

За нас, експертите от Лукрат е очевидно, че колкото по-често се прави UX тест на даден продукт, толкова повече той се настройва спрямо клиентите, става удобен, лесен за ползване и предпочитан пред конкурентните.

От гледна точка на бизнеса, когато се чуе гласът на потребителите се задействат здравословни механизми да се опростява, а не усложнява с излишни функционалности, интерфейси, дизайн и предложения. Защото старото клише „по-малко“ е повече е в пълна сила за доброто преживяване:). При работата с потребители наблюдаваме, че колкото по-изчистен е дизайнът, толкова по-малко разсейва и отклонява потребителите от целта, за която са дошли на сайта. Колкото по-малко функционалности има, толкова по-интуитивно се намира тази, от която има нужда. Колкото по-лесно за сканиране и разбиране е съдържанието, толкова повече време се прекарва из страниците.

Опитът на Лукрат показва, че UX е двигател за бизнеса, когато е част от бизнес процесите и развитието му.
UX е двигател и за потребителите и тяхната емпатия към продукти и услуги, които се грижат за доброто преживяване. Да, потребителите не разбират от UX, но усещат дали преживяването е добро или не:-).

Какво предвиждаме да се случи на наш терен с UX през 2019?

  1. Все по-често да се прави UX тест и да се търси обратната връзка на потребителите още на ниво зародиш, в идейна фаза.
  2. UX да бъде грижа на целия екип, не само на UX експертите.
  3. UX да носи все повече ползи за бизнеса и да бъде все по-близо до собствениците и хората, които взимат решения.
  4. UX да стане необходимост за всеки продукт и услуга, не само дигитални, но и физически.
  5. UX да се автоматизира и ползва все повече онлайн инструменти, защото ресурсът от експерти е ограничен. А се задават все повече интелигентни машини, нови функционалности и преживявания, които трябва да се тестват с потребители:).