През май кандидатите за безплатен Блиц анализ бяха 5:

Анализ печели само един – Български дарителски форум.

Споделяме с вас някои от препоръките към победителя:

Начална страница

 

Препоръчваме да се намали броя на новините, видими на Начална страница. Достатъчно е да се виждат извадки от последните 3 новини.

Защо?

На началната страница на сайта на Български Дарителски Форум  има основно новини. Потребителите биха останали с погрешно впечатление, че основната дейност на Форума е новинарска.

Добавете съдържание и покани за действие

Сайтът е предназначен за организации и компании, които даряват средства, но и за индивидуални потребители. От компаниите се очаква да се присъединяват към клуба на корпоративните дарители, а от индивидуалните потребители да припознават каузи, за които да даряват или подкрепят по някакъв начин.

Препоръчваме за организации и компании да се добави кратка покана за членство в БДФ. Могат да се използват основните предимства и най-убедителните аргументи. Хубаво е да се сложи връзка към страница с повече информация за потребителите, които се интересуват от членство, например Защо да стенем член? Добре е да има препратка за организации, които вече искат да станат членове, но не знаят каква е процедурата Как да станем член?

Защо?

Една от целите на Форума е привличане на нови членове. Публикуването на покана за членство на начална страница, както и на допълнителна инофрмация ще помогне в привличането на нови членове, симпатизанти и партньори.

Изнесете услуги

Добавете информация за основните или най-атрактивните услуги, които Български дарителски форум предоставя на своите членове.

Защо?

Изваждането на съдържание на началната страница улеснавя потребителите в намирането на информация и ги насочва.

Променете външния вид на връзките

За повишаване на ефективността на навигационните елементи и ориентацията на потребителите, препоръчваме промяна в изгледа на връзките. Всички връзки в сайта да се отличават от текстовете и заглавията като се спазват стандартите за изглед на връзки:

  • всички връзки да се различават от текстовете по цвят;
  • всички връзки да са с един и същ активен цвят и да са подчертани;
  • посетените връзки да се отличават от непосетените.
Защо?

Хората имат изградени навици да разпознават връзките и цъкаемите елементи в сайтовете. Очакват всички връзки да са с еднакъв, по-активен цвят, да са подчертани, а посетените да се различават от непосетените като избледняват. Също така потребителите очакват външният вид на връзките да се отличава ясно от текста.

Червеният цвят в сайта се използва както за връзки така и за заглавия на новини и други нецъкаеми елементи. Това поставя потребителите в ситуация да гадаят – кои елементи са цъкаеми и кои не. Потребителите разпознават връзките в сайтовете обикновено по цвета – той е различен от този на текстовете и останалите нецъкаеми елементи и изглежда активен, подканя към действие.

Форматирайте и допълнете текстовете

Препоръчваме да се мине по текстовете в сайта. Да се акцентира на най-важното във всяка страница и да се направи по-видимо, така че страниците да се обхождат с поглед.

Защо?

Интернет е динамична среда. Хората се движат с голяма скорост. Основнията начин на ползване на информация в интернет е чрез сканиране на текста. За да е резултатно сканирането, текстовете трябва да предлагат ориентири, върху които да се закача погледът. Ориентир може да бъде всичко, което разбива монотонността на текста: удебеляване, бяло пространство, картинки и други.

Същевременно, не оставяйте страници, чието съдържание се състои от едно изречение. За потребителите е разочароващо да отворят някоя страница, само, за да видят, че тя не предлага допълнителна информация. Например услугите.

 

Представете управителния съвет със снимки и биография

Добавете кратко представяне и снимка за всеки един човек от Управитения съвет и екипа на Форума.

Защо?

Представянето на хората ще повиши доверието на потребителите към сайта и Форума. Това е стандартна практика на сайтовете на благотворителни организации по света и ще е очаквано от потребители, които имат подобен опит.

Представете членовете на БДФ с лого и информация

Добавете лого и кратко представяне на организациите, членове на Форума

Защо?

Добавянето на лого ще направи формите по-лесно разпознаваеми на страницата. Добавянето на кратко представяне на дейността на организациите, членки на Форума, ще направи включването им като членове по-атрактивно и разпознаваемо от потребителите на сайта.

 

Още материали от рубриката UX анализ:

www.bellissima.bg печели безплатен анализ през април

www.eha.bg печели блиц аналиц през март

Блиц анализ през февруари печели www.ehoto.org

Блиц анализ на сайта на фондация Помощ за благотворителността в България

Поръчайте UX анализ на вашия сайт.