Току що организаторите на Световния ден на ползваемостта съобщиха с лека радост, че през 2007 година Денят на ползваемостта ще бъде на 8 ноември. Това е вторият вторник на месец ноември. От тук насетне денят ще се чества на втория вторник от месец ноември.

Звучи добре – вторият вторник. Second Tuesday даже май е още по-звучно. Вече ще си имаме Usability Tuesday или Ползваемният вторник. Дали не са търсели аналогия с Благодатния четвъртък?

Не съм много щастлив от такова решение. И аз като Стив Круг, автор на Не ме карайте да мисля (Steve Krug, Don’t Make Me Think) не обичам да мисля, а сега ще се налага всяка година да пресмятам кога точно се пада денят на ползваемостта.

Спорно е дали това е най-подходящата дата и решение. Имаше дълги дискусии дали денят да е на плаваща дата, която да се определя всяка година. Имаше хора, които искаха да е цяла седмица. Имаше хора, които искаха да е през почивните дни. Имаше и такива, които казаха, че трябва да е в работен ден, но не понеделник или петък. Колкото хора, толкова пътища. Единственото решение, което удовлетворяваше всички беше да се фиксира дата. Тогава в различните години щеше да има възможност да се подхожда по различен начин, в зависимост от това дали е делничен ден или празничен.

Дано повчето хора по света са свикнали да имат плаващи празници и други събития. Отбелязването на плаващи дати е неудобно. Колко души могат да кажат кога е Великден, или Цветница, или Заговезни! Все трябва нещо да смятаме.

Съдба – добре поне, че няма да смятаме според лунния календар!