Ех, че ми заеуя на езика!

Доскоро имах един проблем с еврото: много хора, а и много документи използват за множествено число същата дума като за единствено. Например 3 евро. Доста кухо ми се струва. Но приемам, че щом така им е удобно, то може да се ползва, нищо че не казваме 7-те рилски езеро.

Вече имам още един проблем – евро или еуро? Трябвало било да използваме *еуро, а не евро. Централната европейска банка казвала така, защото Европейския съвет през 1995 година бил решил името на единната валута да бъдело еднакво на официалните езици на Съюза, като вземал предвид съществуването на различни азбуки. Съответно трябвало на български да бъде *еуро, защото буквата у в Кирилската абука съответствала на буквата u в Латинската азбука.

Не разбирам защо трябва името да се преведе по букви, а не като дума!

Основно правило в ползваемостта е да се използва езикът, на който говорят потребителите. Сума интернетски магазини страдат, защото не улучват терминологията и съответно потребителите им не могат да намират нещата, които търсят. А колко хора буквално се борят със софтуерните програми, защото тези програми говорят неразбираем език. Дори да изключим всичко останало – политика, езикознание, история – и приложим това просто правило, то без никакви замисляния трябва да приемем формата евро.

И какво от това?

Така не бива. Двама души са били уволнени защото не искали да пишат еуро. Из личната ми кореспонденция, извадка от писмо на Любен Петров (единият потърпевш) до учителката му по история от гимназията:

…Днес ми връчиха два документа – единия беше, че съм съгласен да се промени транслитерацията на думата, втория заповедта ми за напускане …. предполагам, че нямате колебания кой от двата съм подписал …

Две статии по темата във вестник Капитал, с интересни коментари:

Опит за гражданска намеса. Три филоложки по прекрасен начин обясняват защото еу не става, а си трябва ев. Освен това са започнали и петиция, която вече подписах с голямо удоволствие. Само бих искал да се разшири обхватът на петицията, та да включва и множественото число.