Медиамикс (Mediamixx) е наследникът на организацията, провеждаща медийни фестивали в Албена. Има фестивал през пролетта, очевидно има и през есента – наскоро получих покана, която стана повод за тази статия.

Не разбирам тези хора. Не знам какво правят и какво искат от мен. Според сайта им, целта им е „да превърнат Медиамикс 07 Международен Фестивал и Пазар във форум за нови идеи, бизнес възможности и рационални решения.“ Чудесно бих казал на такава цел. Оплаквам се от подхода им, който показва класическо неуважение и непознаване на потребителя.

Името
Може да почнем от името Медиамикс. Опитайте се, моля, да кажете медиа – също като активиа. Ако сложите ударението на е, както съм чувал да се произнася думата медиа, се получава м̀едия или м̀едийъ, но това второто май не съм го чувал. Може да се изнесе ударението върху последния звук – медѝа – и тогава звучи аналогично на ‘радиа’, но и такова произнасяне май не съм срещал. Правилното изписване на думата трябва да бъде Медиямикс. Но всеки има право да се нарече както си иска.

Предисторията
През 2006 г. участвах в журито на фестивала в Албена. Очевидно от тогава организаторите разполагат с адресите ми – физически и електронен. Предоставил съм адресите си за целите на регистрацията и участието ми във фестивала, а не за други такива. Медиамикс обаче явно са решили, че щом като имат адреси на хора, тези хора са абонирани за всичко, което Медиамикс произвежда или организира. Освен това надолу ще стане ясно и че очевидно са решили, че същите тези хора знаят какво е Медиамикс и са в непрекъснато течение на нещата, които прави Медиамикс.

Какво се случи обаче!
Миналата година, мисля че беше през есента, получих нещо наречено Медиабокс. Не разбрах дали е списание, вестник, брошура или нещо друго. Беше в много голям формат, май А1 (формат А1 се получава като се наредят в правоъгълник 8 обикновени листа за принтер – Уикипедия за форматите на хартията). Съвършено неползваемо нещо – не разбрах какво представлява, не ми донесе никаква полезна информация, неудобно за държане, гледане и четене. Какво напразно пилеене на хартия и енергия! Не съм сигурен дали още се получава това нещо при нас – може би колегите надлежно го изхвърлят в кофата за боклук.

Фестивалът
Тази година през март получих имейл от Mediamixx 07 [office@mediamixx.info] със сочното заглавие Mediamixx International Festival and Market – Albena, Bulgaria. Вътре се съдържаше това:

Снимка 1:
mediamixx1.jpg

Картинката се състои от следния текст на фона на някакъв колаж от квадратчета, кръгчета и други форми, като някои от кръгчетата много приличат на компактни дискове. Ето и текста:

Discover the miracles of
Mediamixx 07 International Festival and Market

Join us in Albena, Bulgaria
5 to 10 June 2007

More info – www.mediamixx.info


The team of Mediamixx International

05-10 JUNE ALBENA
the miracles of media

Лого = Mediamixx International Festival and Market 07

(В превод:
Открийте чудесата на
Международния фестивал и пазар Медиямикс 07

Присъединете се към нас в Албена, България
5 до 10 юни 2007 г.

Повече информация – www.mediamixx.info


Екипът на Медиямикс Интернашънъл

05-10 ЮНИ АЛБЕНА
чудесата на медии)

Останах изненадан. Нищо не разбрах. Малко се ядосах. Потърсих им сайта, не намерих. На посочения адрес нямаше сайт. Написах им отговор.

OK I will join you. When do you leave? How are you going to travel? (В превод: Добре ще се присъединя към вас. Кога тръгвате? Как ще пътувате?)

Не получих отговор на питанките си, но два дни по-късно получих същата картинка, от същия адрес, но вече в заглавието се упоменаваше и година – Mediamixx 07 International Festival and Market, Albena – Bulgaria. Пак потърсих сайта им, пак го нямаше. Заради постоянството и добрия тон, отново им отговорих.

With pleasure. Please let me know when we leave! (В превод: С удоволствие. Моля, уведомете ме кога тръгваме!)

Отново не получих отговор. Месец по-късно обаче получих нова картинка – от същия адрес, а заглавието леко се различаваше от предишните две – Mediamixx 07 International Festival and Market.

Снимка 2
mediamixx2.jpg

Няма да преписвам и превеждам картинката, но в общи линии текстът в нея ме кани да представя компанията и продуктите си, за да подобря търговските си доводи, да повиша видимостта си като наема сергия на пазара им и така привлека делови съдружници, да участвам, за да почувствам насоките на развитие на медиите в делова и отпускаща среда.
Тук вече ми казват, че и регистрационната им система е на линия – само дето отново не разбрах защо ми пращат това писмо и какво искат да направя. По това време сайтът им вече работеше и успях да намеря телефонен номер, на който да звънна. Попаднах на жена, която ми обясни, че тази медийна смес била наследник на организатора на фестивала в Албена. Едва тогава ми просветна по какъв начин стигат те до мен. Казах на въпросната жена, че не се интересувам от поканите им, нито от списанието им.

Преди време отново получих нещо от тях. Изтрил съм го и не мога да го покажа, но помня, че тогава отново им звънях и ги помолих изрично да не ми изпращат нищо.

Не би! Отново получих енигматично писмо. Този път обраха точките. Ето писмото им в чист вид, на чист български, с красиви български букви:

От: Mediamixx 07 International Festival and Market [office@mediamixx.info]

Тема: Pokana_Ad Eaters Night 15.09.2007 FARA

Uvajaemi kolegi,
s tozi email imame udovolstvieto da vi pokanim na Ad Eaters Night v Albena, Gorski Tzar na 15.09.2007 ot 22.30 chasa.
Ochakvame vi.

Спам!

Ако мога да си позволя да давам съвети, има няколко основни грешки, които Медиамикс правят и които трябва да се избягват в кореспонденцията по имейл:

  • Казвайте на получателя защо получава писмото.
  • Казвайте на получателя кои сте. В голяма част от случаите хората не помнят фирмите и лицата, с които са имали някакво взаимодействие.
  • Дайте възможност на читателя да намери повече информация, ако желае. Това обикновено се прави чрез връзки към сайтове или чрез посочване на телефонни номера.
  • Позволете на получателя да ви отговори и когато ви отговори, приемете и потвърдете отговора.
  • Стремете се да изпращате писма само на хора, които искат да получават писма от вас.
  • Позволете на получателя да се откаже от по-нататъшно общуване с вас. Това се прави обикновено с връзка в края на писмото, която хората могат да посетят или с нарочен адрес, на който хората пишат. Не продължавайте да изпращате писма след това.
  • Когато пишете на български, използвайте кирилица. Маймуницата или шльокавицата е неудобна за четене, показва неуважение, а е и грозна (Още за шльокавицата в Уикипедия).
  • Когато изпращате писма на българи, пишете им на български. Английският език е хубав, широко разпространен, удобен, богат, но има хора, които не го ползват.
  • Не разчитайте само на картинки, за да предадете съдържание. Има хора, които не виждат. Има и случаи, в които картинките биват изключени или забранени от съображения за сигурност.

Когато се отнасяме с пренебрежение към имейлите си, резултатите са ту смешни, ту жалки, ту тъжни, но в никакъв случай не градят добро име за нас или фирмата ни. Желая успехи на Медиамикс, но не желая да получавам повече писма от тях.