Редизайн СуперХостинг.БГ

Заданието

Собствениците

СуперХостинг.БГ
URL www.superhosting.bg
Области на специализация Уеб хостинг, регистрация на домейни, издаване и инсталиране на SSL сертификати, виртуални (VPS) и наети (dedicated) сървъри, проектиране, изграждане и поддържане на критични бизнес системи

Ползваемост

Лукрат URL www.lucrat.net Области на специализация Проектиране на потребителски интерфейс, ИА, тестване за ползваемост, обучение

Дизайн

Би Ес Ейч
URL www.bsh.bg
Области на специализация Бранд, информационен, печатен и уеб дизайн

“СуперХостинг” за целите

Идеята за редизайн на “СуперХостинг. БГ” се появи за пръв път през пролетта на 2007 г. Сайтът беше работил вече почти две години. Бяхме отстранили много проблеми и бяхме създали много функционалности, които липсваха в началото. В този процес на всички членове на екипа им направи впечатление, че само с подобрения и усъвършенствания няма да можем да постигнем докрай желаните резултати. Трябваше ни нещо ново и различно, нещо, което да ни отличи. При първоначалното създаване на сайта бяхме заложили на прост, изчистен и функционален, но за съжаление, не особено запомнящ се дизайн. Съзнавахме също, че дизайнът е морално остарял, което противоречеше на нашата концепция за налагане на марката “СуперХостинг.БГ” като динамична и винаги актуална хостинг компания.

Отделно от дизайна имахме да решим и някои проблеми, свързани с ползваемостта на сайта. От време на време получавахме писма от наши потенциални клиенти, които имат проблем с поръчката на необходимите им хостинг услуги. Също така нерядко се налагаше нашите търговци да съдействат по телефона на клиент, изпитващ трудности в процеса на поръчката.

След много дискусии, спорове и анализи, през есента на 2007-а предприехме първата стъпкакъм новия сайт – тестване за ползваемост на стария дизайн. Тогава “Лукрат” свърши чудесна работа с реализирането му. С огромно нетърпение изчакахме резултатите, които едновременно ни изненадаха, а донякъде уплашиха. Оказа се, че някои проблеми, които ние бяхме забелязали, се потвърдиха. Допълнително тестването показа и немалко проблемни области, за някои от които дори не се бяхме досетили. Така получените резултати ни дадоха още по голяма увереност, че трябва да направим редизайн на “СуперХостинг.БГ” възможно най-скоро.

Трябваше бързо да решим дали да правим нов дизайн вътрешно във фирмата, или да се доверим на външна компания. Споделихме с “Лукрат” за нашите колебания и те ни препоръчаха “Би Ес Ейч”. Още след първата среща с Борил и неговия екип бяхме 90 % сигурни, че те ще са хората, които ще направят новия дизайн на “СуперХостинг.БГ”. Силно ни впечатлиха свежите идеи, желанието да защитават и отстояват мнението си.

Първоначалните концепции, които “Би Ес Ейч” ни представиха, бяха много ефектни, но за съжаление не пасваха 100 % на нашите нужди. След няколко срещи и обсъждания стигнахме до сегашния дизайн, който ни даваше свобода и гъвкавост в бъдещото ни развитие. Много спорове и дискусии имаше около желанието на “Би Ес Ейч” да направим еластичен, или както му казвахме ние на жаргон, “дизайн на 100 %”. Притеснявахме се, че тази концепция се използва от малко хостинг компании по света, че може да е сложна за реализация и поддръжка, че няма да работи добре под всякакви браузъри. Борил обаче ни убеди, че рискът да направим нещо ново и различно, което да ни отличава и същевременно да прави работата на нашите клиенти със сайта лесна и достъпна, си струва.

Докато уточнявахме дизайна, “Лукрат” направиха информационната архитектура на новия сайт и проектираха потребителския интерфейс на стъпките на поръчката. Те ни предложиха ново и авангардно (поне за нас) структуриране на основната навигация на сайта. Най-големият “стрес“ за нас породи решението основните услуги, които предлагаме, да не присъстват с директни линкове в главната навигация. Както сподели един от нашите съдружници, “Ние ще сме единствената хостинг компания, без линк “Хостинг” в главната навигация”. В крайна сметка решихме да рискуваме отново, като предложим нещо различно. По-нататъшните резултати показаха, че и това решение е било правилно.

След като “Би Ес Ейч” създадоха основните шаблони по сайта и поръчката, “Лукрат” направиха няколко междинни тествания на новия дизайн. Новите резултати показаха на всички участващи в проекта, че сме на прав път, и ни помогнаха да отстраним някои новопоявили се подводни камъни.

Така, след няколко месеца труд на три екипа от три фирми, новият ни сайт се появи на бял свят на 23 май 2008 г., една година след като идеята се зароди. Смятаме, че именно съвместната работа на всяка от страните допринесе за постигане на всички първоначално поставени цели.

“Лукрат” за ползваемостта

За нас от “Лукрат” работата по проекта беше страшно интересна. Изключителното в този проект беше възможността да общуваме пряко с Любо и Методи от “СуперХостинг”, които в качеството си на собственици на сайта са пряко заинтересовани той да им даноси максимална печалба на колкото е възможно по-ниска цена за поддръжка. Друго предимство на това да работиш със собствениците на сайта е, че решенията се вземат в процеса на обсъждане и не са опосредствани от препредаване на информация и запитвания от един към друг отдел. Това поддържаше нашата мотивация на оптимално за работа ниво.

При първата ни среща със “СуперХостинг” силно ни впечатлиха голямото им желание да бъдат колкото се може по-близо до нуждите на потребителите и клиентите си и детайлното познаване на проблемите, с които се сблъскват.

Обърнаха се към нас с желанието да тестваме сайта www.superhosting.bg. Основната цел на тестването беше да разкрие добрите и слабите страни на сайта, да идентифицира проблемите на ползваемостта, да извлече потребителските изисквания за промени и да даде посока за развитие на сайта.

Като най-сериозни проблеми се откроиха претрупаната начална страница, разпръснатата и объркваща навигация и затрудняващият начин за поръчка на домейн и/или хостинг. Художественият дизайн на сайта също беше критикуван остро от участниците в тестването.

Препоръчахме “Би Ес Ейч”, защото бяхме уверени, че ще подходят с необходимата креативност към дизайна на “СуперХостинг”, без да жертват ползваемостта на сайта и удобството на потребителите.

“Би Ес Ейч” за дизайна

Новият дизайн от Би Ес Ейч

Тъй като бяхме препоръчани от “Лукрат”, в началото Любо и Методи бяха предпазливи и не знаеха какво да очакват. Въпреки това си допаднахме и трите екипа се допълнихме отлично. Всички бяхме открити и прями, като нашата предизвикателност се срещаше с предпазливостта на “СуперХостинг” и балансираше от “Лукрат”. Решенията се вземаха бързо, но се дискутираха много, тъй като всеки избор трябваше да бъде внимателно премерен.

“Лукрат” бяха направили вече тест с потребители. Ние трябваше да предложим ефективно разположение на съдържанието в екрана, както и да поемем цялостната реализация на графиката. Предадохме проекта като шаблонни интерфейс елементи, а функционалността бе реализирана от “СуперХостинг”.

Още в началото решихме, че ще използваме талисман, който да стане емблематичен за услугата и сайта. Искаше ни се да е супергерой, по възможност супергероиня, но в крайна сметка избрахме по-близък на аудиторията подход. Деница е симпатяга и това до голяма степен подпомага имиджа на “СуперХостинг”. Искахме да предизвикаме усмивка и добро настроение в страниците на сайта и заложихме на цветна и закачлива графика.

Ние предпочитаме да използваме еластичен дизайн, при който сайтът се адаптира спрямо екрана и това стресна в началото Любо и Методи. Обикновено такъв дизайн е свързан с много повече проблеми при визуализиране в различни браузъри и работата по конструкцията на страниците е в пъти повече. Успяхме да се наложим, като се договорихме, че ако накрая резултатът не е удовлетворителен, винаги бихме могли да ограничим конструкцията в рамки. Решаването на тази задача отне много време и усилия както от наша страна, така и от страна на “СуперХостинг”. Само началната страница се преправяше около месец и половина.

Начална страница

Начална страница

При първото тестване с потребители бяха открити значителни проблеми с началната страница на сайта. В нея липсваха акценти, информацията беше много, а самата страница беше твърде дълга. За да отстраним тези проблеми, “Лукрат” ни препоръчаха максимално разтоварване на страницата от конкретни елементи, промени в главната навигация и извеждане на акценти, които да показват най-важната и значима информация.

Съдържание

Съдържание

Според Лукрат качественото съдържание в един сайт е ключов фактор за добра ползваемост. Споделиха ни, че сайтът на “СуперХостинг” се е отличил още на първото тестване с много добре поднесено, структурирано и разбираемо съдържание. Единственият проблем, който са открили, е свързан с неоптималното му форматиране. Препоръчаха ни да запазим съдържанието такова, каквото е в момента, като променим само форматирането.

Навигация

Навигация

Навигацията в стария сайт беше объркваща и неинтуитивна, затова се наложи драстична промяна. Едно от най-сериозните опасения беше, че не е типично за една хостинг компания връзки “Хостинг” и “Домейн” да липсват в главната навигация. Проведохме много срещи и разговори, за да стигнем до решение на този казус. В крайна сметка оставихме “Хостинг” и “Домейн” под меню “Услуги”. За радост и на трите екипа, последвалият тест с потребители потвърди, че това решение е правилно и не създава никакви проблеми.

Лице на сайта

Лице на сайта

Искахме сайтът ни да е уникален и “Би Ес Ейч” ни посъветваха да намерим лице, което ще присъства на почти всички страници и ще дава акцент за всяка от тях. Бяхме се убедили, че използването на stock photo няма да ни свърши работа, а и искахме да сме сигурни, че няма да видим някоя наша снимка на друг сайт. “Би Ес Ейч” създадоха сценария за снимките на лицето на “СуперХостинг. БГ” – Деница.

Процес на поръчка

Процес на поръчка

Процесът на поръчка на домейн и хостинг беше доста объркващ и затрудняваше потребителите, особено по-неопитните с хостинг услуги. Лукрат препроектираха поръчката, като промениха генерално нейната логика. Всички затормозяващи и повтарящи се елементи бяха изчистени, а интерфейсът – опростен. В резултат на тези промени броят на успешните поръчки се увеличи, а обажданията към отдел “Поддръжка” намаляха.