Какво е проследяване на погледа?

Технология, с която се наблюдават и измерват движенията и реакциите на очите. Целта е да се регистрира с точност къде потребителите фокусират вниманието си визуално, с какво се ангажират и харесват и какво игнорират.

За какво се използва?

Системата за проследяване на погледа е ефективен инструмент за точно измерване в UX тестове, маркетинг, рекламни и конкурентни проучвания.
С него изследователите разбират кои елементи от уеб страница, приложение, реклама или физически обект привличат вниманието на хората. Въоръжени с тази информация, компаниите могат да проектират по-ползваеми и щадящи времето на потребителите сайтове, приложения, софтуери, да създадат по-ефективна реклама и да изпъкнат пред конкуренцията.

Как работи?

На екрана на компютър, с прикрепяне на устройство на монитора, което регистрира и записва погледа и взаимодействието на участника. Подходящо за изследване на сайтове, софтуери и десктоп базирани системи.

С мобилна станция, участниците носят очила, които проследяват и записват погледа и обкръжаващата среда. Подходящо за тестване на мобилни устройства, проучвания в реална физическа среда, например магазини и стоки.

Какво може да се тества?

Със системата може да се тества всичко  – онлайн и офлайн. Видът на технологията зависи от това какво изследване се прави.

В реална среда – магазини и стоки
Например за бизнес с прах за пране е подходящо проучване на пазара с проследяване на погледа като се ползва мобилната станция с очилата във физически магазин. Веднага се вижда какво гледат хората в реална среда, какво изпъква, какво привлича погледа и какво се игнорира. Дали конкуренцията не привлича повече погледа на потребителите.

На екрана на компютър и мобилен телефон

За онлайн магазини и сайтове се ползва технология за проследяване на погледа на екрана на компютър и очила, когато погледът се проследява на екрана на мобилен телефон.

Веднага се вижда какво фиксира погледа на участниците при взаимодействие със сайта, какво го привлича и задържа и какво остава извън вниманието им.

Резултати

Проучването с проследяване на погледа ще ви даде отговор на следните въпроси:

  • Дали потребителите намират бързо и лесно призива за действие call to action (CTA)?
  • Кои елементи и обекти привличат вниманието на потребителите?
  • Колко време прекарват потребителите на всяка страница и отделни нейни елементи (бутони, картинки, текстове)?
  • Кои елементи или обекти остават извън вниманието на потребителите?

В съчетание с подходящи UX методи и опитни изследователи, може да разберете и:

  • Дали нещо липсва на потребителите, за да вземат решение за покупка?
  • Дали сайтът, приложението или рекламата са лесни за четене и разбиране?
  • Дали дизайнът комуникира правилно дейността на сайта, приложението?
  • Дали потребителите намират това, което търсят, когато им бъде дадена конкретна задача?
  • Какво работи и какво трябва да се избегне, за да се задържи вниманието на потребителите и да ги стимулираме да пазаруват.

Резултатите от проучването са богати на детайли и информация с конкретни препоръки как да се подобри потребителското изживяване и се печелят доволни клиенти. Данните дават насоки и идеи за развитие и надграждане.

Цени

От 5000 до 20 000 лв., в зависимост от технологията, която е необходимо да се използва, броя на участниците и дълбочината на анализа.

С радост ще се запознаем с вашия проект, казус и ще изготвим конкретна оферта.
Свържете се с нас на: 0886 455 623 Ангелина и 0885 909 357 Ирина или ни пишете на: office@lucrat.net