Възможността за отдалечено свързване към компютър е прекрасно нещо. Често, дори ежедневно, се връзвам от домашния си компютър към служебния. Сутрин, преди да тръгна да водя децата по учебни заведения, отхвърлям по малко работа.

Използвам вградената функционалност на Уиндос за отдлаечен достъп (Remote Desktop Connection). Използвам и виртуална частна мрежа (VPN или Virtual Private Network) за по-голяма сигурност на достъпа.

Дотук добре. Понякога връзката е невъзможна. Когато в офиса е гаснал токът, просто получавам съобщение, че компютърът е недостъпен. Когато доставчикът ми на Интернет има проблеми и не ми доставя Интернет, нищо не получавам. Днес обаче получих интересно и много безполезно съобщение. Досега не го бях виждал. След като го видях обаче, не разбрах какъв е проблемът. Единственото, което разбрах, е че не мога да се свържа със служебния си компютър. Разбрах го по трудния начин – връзка не се получи.

Ето и самото съобщение.
Критично съобщение, че устройство не работи
Гласи: A device attached to the system is not functioning. Бутон: OK
В превод: Устройство, прикачено към системата не работи. Бутон: Добре

Съобщението правилно е обозначено като критично – червеният кръг с кръст в средата трябва да означава „не можеш да продължиш докато не се намесиш“.

Текстът е безполезен, защото не казва:

  • Кое устройство не работи.
  • За каква система става дума. Вероятно Уиндоус.
  • Дали устройството е прикачено към системата (каквото и да е система) у дома или системата в офиса.
  • Какво не му работи на устройството. Вярно е, че може и да не е известно, но трябва да се упомене дори това.
  • Какво да направя, за да избегна проблема, като например подкарам устройството.
  • Какъв ще е ефектът от неработенето на устройството – че няма да мога да се свържа с отдалечения компютър.

Съобщението завършва с копче Добре. Кое му е добрето! Грешен избор на име: не мога, съдейки по името на копчето, да разбера преди да натисна OK, какво ще стане когато натиска OK. Копчето трябва да се казва Затвори (Close), защото точно това прави – затваря прозореца за отдалечен достъп до другия компютър.

По-нормално съобщение би било: Абе нещо се омаза отсреща. Не се знае какво и защо, но няма да се получи връзка. Като стигнеш до отдалечения компютър направи еди какво си. Бутон: Затвори