Дойде ред отново да обявим победител в категорията Блиц анализ.

Благодарим на всички, които се включиха през април:

www.slides.bg
www.bellissima.bg
www.srebro.bg
www.100sheep.eu
www.webhowseminar.com
www.donesimi.com
www. toprentacar.bg

Кандидатът, който печели безплатен анализ през април е www.bellissima.bg.

Вижте част от препоръките, които дадохме на www.bellissima.bg.

Покажете акценти на начална старница

Началната страница на сайтa е отправна точка, тя е като „витрината на сайта”. Показва за какво е той и какво може да се прави на него – ориентира потребителите на къде да поемат.

Покажете по-важните акценти от сайта на начална страница. Може да обособите карета на някои от продуктите, промоциите и актуалните предложения като нови продукти или най-търсени. Всяко каре да има връзка към страница, която дава пълната информация за продукта.

Например:

 

Връзките на видеото да водят към сайта

Връзките под видеото водят на страницата на фирмата във Фейсбук. Това е нелогично. По принцип е по-добре от Фейсбук потребителите да идват на сайта ви, не обратно. Направете връзките да водят към страницта на съответния продукт на вашия сайт.

Впечатлени от хубавото видео, потребителите най-вероятно биха искали да прочетат повече подробности, за да решат окончателно дали да купуват.

Опростете навигацията

На сайта има 3 нива на навигация с твърде много елементи. 2 хоризонтални ленти и една вертикална контекстна навигация на продуктите в ляво, която няма връзка с главното меню.

Опростете навигационите ленти, като обособите част от елементите заедно.

Например, Доставка и Как да поръчате може да се обедини в едно меню „Поръчка и плащане”, менюто „За нас” може да отиде в „Контакти”, ТВ-клипове и видео могат да бъдат обединени също в едно меню „Галерия”. Вижте още по темата в Разпиляната навигация пречи.

Подредете Продукти по категории

Подредете продуктите по категории, например:

 • Продукти за коса: преси, сешоари, маши, машинки за подстригване и т.н.
 • Продукти за обезкосмяване: самобръсначки, епилатори и т.н
 • Аксесоари: термоустойчив калъф

Така ще улесните потребителите и ще им помогнете по-бързо да стигнат до продукт, която ги интересува.

Добавете възможност за филтриране на определени продукти

При цък на бутона сравни пресите се отваря филтър, който сравнява всички предлагани на сайта преси. Това не е услужливо за потребителите. Добре е те сами да могат да определят кои продукти искат да сравнят.

Обикновено се сравняват близки по функционалност продукти, но различни по цена. Шрифтът на филтъра е дребен и допълнително затормозява процеса на сравнение.

Добавете възможност за сравняване на отделни продукти, увеличете шрифта и изчистете таблицата от излишните графични елементи.

Отбележете задължителните полета

При попълване на данните за доставка не е отбелязано кои полета са задължителни. Появява се съобщение да попълним задължителните полета, когато искаме да продължим напред. Отбележете със * (звездичка) задължителните полета и напишете над карето, че всички полета отбелязани по този начин за задължителни.

Приоритизирайте задължителната информация, пощенски код не е информация от първа необходимост, всяка куриерска фирма знае кодове на населените места. Често хората не си знаят пощенските кодове и дори бихте ги ядосали като ги връщате за подобно нещо.

Добавете начин на плащане в процеса на поръчка

Никъде в процеса на поръчка не е отбелязан начина на плащане на направената поръчка.  Ако не се цъкне умишлено в менюто „Доставка и начин на плащане” това остава загадка. Дори не е написано в мейла, който се изпраща след направена поръчка.

Добавете начин на плащане в процеса на поръчка и го напишете отново и в имейла, който изпращате за потвърждение. Ще e удобно и лесно за потребителите да се добави възможност и за разплащане с карти.

За нас

На тази страница хората очакват да прочетат кои сте вие, кой човек стои зад сайта. Тук обаче има информация само за сайта, марката продукти и кой търговец извършва продажбите. Това би досадило на потребителите.

Напишете и дайте информация за хората от екипа, добавете снимки и начин да се свържат с вас, това ще повиши доверието на потребителите ви към сайта.

Още материали от рубриката UX анализ:

www.eha.bg печели блиц аналиц през март

Блиц анализ през февруари печели www.ehoto.org

Блиц анализ на сайта на фондация Помощ за благотворителността в България

Вижте още:

Лукрат подкрепя каузата „За Ехо“

Поръчайте UX анализ на вашия сайт.


2 comments

 1. Благодаря ви за интересния анализ. Част от нещата вече сме облисляли да променим по предложения от вас начин (нови начини на плащане, още акценти на хомпейджа). Други са нови за нас (идеята за функционални категории). Трети са неща, за които сме мислили и за момента сме отхвърлили, защото преценяваме, че нашето решение е по-удачно (статична таблица за сравнение вместо динамичен вариант, навигация с повече елементи, която обаче е по-изчерпателна).

  Разбира се, ще огледаме внимателно всяка идея, която ни давате и ще приложем всичко, което е уместно и може да бъде печелившо.

  Благодарим ви за вниманието. Желаем успех на Лукрат!

 2. Ангелина Иванчеваказа:

  Благодарим за коментарите, полезни са за нас!

Коментарите са изключени.