За участие в рубриката на Лукрат UX анализ през февруари се запсаха 5 сайта. Благодарим ви, че се включихте!

Ето всички участници:

Безплатен анализ от Лукрат печели www.ehoto.org.Честито!

Ето и някои от препоръките, които дадохме на победителя:

Съдържание на Начална страница

Началната страница на всеки сайт служи за отправна точка на потребителите към съдържанието на сайта. Обикновено това е страницата, която е на първо място по посещаемост. Очакванията към нея са тя да представя на кратко съдържанието на сайта и да показва какво може да се прави на него като подчертава най-важното и актуалното.

За да постигнат тези резултати, препоръчахме създателите на сайта да променят няколко неща:
 
 • Да се премести логото в ляво, защото в горния десен ъгъл не се забелязва.
 • Името „Сдружение за Ехо” е подходящо и ще е още по-добре да го направят по-видимо:-))).
 • Текста в уеб трябва да е лесен за сканиране и четене. Хубаво е да се намалят сложните думи, да се увеличи шрифта, да се равни текста наляво и да се увеличи контраста (синьо на син фон не е добре).
 • Да се подреди страницата така, че ясно да си личат двете теми в сайта: хижа Ехо за туризъм и Сдружение за Ехо за подпомагане на хижата.
 • Кратко и ясно да се обясни целта на Сдружението.
 • Да се махне карето за НП Централен Балкан, това е излишна информация за начална страница.

Маршрут до х. Ехо

Информацията на сайта за това как се стига до хижата от различни населени места е оскъдна и непълна.

Важно е да има такава информация, както и каква екипировка трябва, за колко време се стига и какви са условията в хижата и навън (през различните сезони), особено за хора, които не са опитни планинари.

Препоръки:

 • Да се добави карта – може схематична, показваща мястото на хижата в България и в планината.
 • Картата трябва да не е много голяма, за да се вижда в рамките на страницата. Може при цък да се отваря същата карта в пълен размер. На картата трябва да се виждат: маршрутите, природни обекти, населени места, основни пътища за стигане до изходните точки.
 • Да се добави информация или препратка към информация как се стига до хижата, каква подготовка и екипировка са необходими.
 • Да се сложи очаквани времена за преходите за лятно и зимно време, може времената да са в интервали. Опитен планинар коментира, че от Хайдушка песен до Ехо не може да се вземе за 3.5 часа, заради големия баир или че тези, които ще го вземат за толкова трябва да са някакви супермени:-))).
 • Да се добави информация как се стига до там от по-големите градове в страната и какви видове транспорт може да се ползва.

Страницата с Новини

Новините са представени само със заглавия.

По-добре и по-усложливо за потребителите ще бъде, ако освен заглавия има и кратки извадки от новината. Така, ако читателят няма достаъчно време, той набързо, сканирайки страницата ще добие представа ккаво се случва или пък прочитайки кратките описания, ще отвори само новините, които го интересуват.

Новините се отварят в страницата с всички новини

По-лесно за четене е, ако всяка новина се отваря в отделна страница. Още по-добре е, ако има и снимки. Може да се добавят връзки към всяка новина, които да водят към галерия, отделните дейности и кампании във връзка с инициативата за х. Ехо.
Би било добре да има възможност потребителите да се абонират за новини свързани с х.Ехо. Това трябва да става бързо и лесно, например само с имейл:-))).

Още материали от рубриката UX анализ:

Блиц анализ на сайта на фондация Помощ за благотворителността в България

Вижте още:

Лукрат подкрепя каузата „За Ехо“

Поръчайте UX анализ за сайта си.