През март получихме 13 предложения за рубриката ни UX анализ.

Благодарим ви за активното и оспорвано участие! На всички, които се включиха предлагаме да участват пак до победа:-)))!

Ето и смелчаците:

А какво препоръчахме на победителя, www.eha.bg, вижте сами част от анализа:

Начало

Началната страница на сайта показва бутон Активни оферти. Препоръчваме да се заменят Активни оферти с Начало, защото потребителите очакват всички предложения да бъдат активни, или по подразбиране да им се показват само активните предложения. Друг вариант е да се комбинират, напр. Начало-активни оферти.
Опитът ни от наблюдения на поведението на потребителите в българските сайтове показва, че лесното връщане в Начало е много важно за чувството на контрол и сигурност на потребителите. Те навигират по-свободно във сайта, когато е наличен този бутон, защото им дава сигурността, че винаги могат да започнат отначало, ако са се объркали.

Сортиране на офертите

Сайтът дава възможност за сортиране на оферти. Това е много полезно за потребителите. Местоположението им в страницата, обаче, прави тяхната роля трудна за разгадаване.

Когато се цъкне на отстъпка, най-нови, цена или друг елемент от филтъра страницата се презарежда, но не се случват „видими” за потребителя промени на нея.
Главна причина за това е, че лентата с инструменти за сортиране на офертите е разделена от самите оферти от VIP каретата, които не се променят при сортиране. По този начин потребителите правят трудно връзката между бутон и промяна на списък с оферти.
Препоръчваме преместването на лентата с инструменти за сортиране под VIP каретата и непосредствено над списъка с оферти. Това ще направи функционалността им по-видима за потребителите.
Допълнително улеснение за потребителите е поясняване на действието на бутоните. Би било добре да се добави текст Подреди офертите по: преди бутоните, за да се подскаже на потребителите какво могат да правят с тях.

Филтър по категория

Сайтът предлага удобството на потребителите да сортират по категория, чрез меню в горната лява част.

Проблемът е, че това меню е отдалечено от списъка с оферти. Обикновено потребителите първо разглеждат офертите и след това решават дали да ги филтрират. Докато разглеждат офертите, обаче, потребителите нямат достъп до филтриране.

За всяка оферта е посочена категория. Препоръчваме да се направи текста връзка към всички оферти от дадената категория, за да бъде филтрирането достъпно и от списъка с оферти.

Оферти от

За всяка оферта е посочен сайт, от който е взета. Името на сайта е връзка. Някои потребители очакват, че през тази връзка могат да стигнат до въпросния сайт, но връзката всъщност филтрира офертите и показва тези само от фирма изтояник на офертата. Препоръчваме да се добави пояснение към текста преди връзката, например: Покажи само офертите от: SuperDeal

По този начин може да се подредят и останалите бутони за филтриране, както препоръчахме да се подреди фитъра по категории: Покажи само офертите от: SuperDeal, Туризъм

 

Вземи

При избор на оферта и клик на бутон Вземи, www.eha.bg, неочаквано ни праща в нов сайт. Там потребителя отново трябва да се пребори със сайта и повторно да намери бутон за пазаруване, за да направи поръчка.

Това не е услужливо и обърква потребителя в процеса на пазаруване. Препоръчваме, след клик на бутон Вземи, потребителят да попада директно на стъпка за избор на начин за плащане.

Друг вариант е да промените името на бутона, така че да съответства повече на действието му, напр. Виж офертата в 888.

Още материали от рубриката UX анализ:

Блиц анализ през февруари печели www.ehoto.org

Блиц анализ на сайта на фондация Помощ за благотворителността в България

Вижте още:

Лукрат подкрепя каузата „За Ехо“

 

Поръчайте UX анализ на вашия сайт.


3 comments

  1. eha.bgказа:

    Хиляди благодарности, Лукрат! Всичко в анализа е spot on!!! Определено ще имплементираме голямата част от препоръките…много беше полезно!

  2. Ангелина Иванчеваказа:

    Благодарим за обратната връзка! Много се радваме, че сме били от полза и ще приложите препоръките:-)))!

  3. Тамказа:

    Браво за постигнатото. Страхотни сте.

Коментарите са изключени.