Сравнително тестване с потребители на сайта ЕРА България

12 април 2023

Работим с Лукрат от повече от 10 години! Към първия проект, по който ползвахме техните услуги подходихме предпазливо и с известна доза недоверие, т.като нямахме ясна представа какво точно ще получим. Впоследствие доклада, който получихме в действителност ни показа редица пропуски в дизайна и пътеките от потребителското изживяване.

Сега не си представям нов уеб проект без UX тест, направен от професионалист. С радост бих препоръчал Лукрат на всеки, който иска да направи стойностен и най-вече успешен уеб проект!

Антон Андонов
Изпълнителен директор на ЕРА България АД

Тестване за ползваемост на сайта на Superhosting.bg

6 март 2023

С Лукрат работихме по повод UX тест на поръчката в нашия уебсайт. Имахме определени опасения по отношение на това кое може да се окаже стопер за клиента, които искахме да валидираме.

Като маркетолог работя с много данни и аналитични инструменти. Посредством тях имах ясна картина за количествените измерители за това на коя стъпка отпадат клиентите. Но като всяко нещо, и тук монетата има две страни, и ми липсваше качествения измерител. Затова се обърнах към Лукрат, които да проведат UX тест при предварително зададени сценарии.

Вярвам, че човешката страна на нещата може да преобърне мисленето ти, особено когато си вътре в един проект и нямаш външната гледна точка. Така се случи и с нашия проект. От Лукрат получихме много подробен доклад за теста с препоръки къде какво можем да подобрим. Нещо, което не можеш да видиш в количествените анализи в нито един аналитичен инструмент. Това за мен беше изключително ценно. Получихме и самите видеа от тестовете с участниците, които ме убедиха в огромната разлика между това, което ние си мислим, че клиентът мисли, и това, което наистина клиентът мисли.

Общият резултат от теста далеч не беше лош, т.е. нямаше някакъв очевиден проблем, но дяволът се криеше в детайлите и именно такива препоръки получихме от Лукрат. Вече работим по прилагането им и мога да споделя, че това дава отражение и на количествените измерители.

Със сигурност бих работила с тях отново при бъдещи промени по различните потребителски пътеки. Препоръчвам ги за всички, които разчитат само на количествени анализи или правят промени, които искат да валидират на по-ранен етап. Благодаря Ви, екип на Лукрат!

Цветелина Георгиева
Маркетинг мениджър в СуперХостинг.БГ

„БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ АД

15 юни 2009

„БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ АД стартира съвместно с „Лукрат“ много важен за фирмата проект, а именно изграждане на изцяло нов уебсайт за електронните подписи с марка B-Trust. В продължение на няколко месеца работихме интензивно с „Лукрат“ по изработването на много подробен функционален прототип на този сайт. Проектът е доста сложен, тъй като не само имаше за цел изцяло да оптимизира и преподреди наличната информация, но и да включи в себе си функционалност по обслужването на онлайн заявките на клиентите, които до момента не бяха част от уебсайта. В проекта беше включено и тестване с реални потребители от различни категории, което ни даде много добри насоки в оптимизирането на структурата на сайта.

Работата ни заедно доказа професионалните умения на екипа на „Лукрат“ в анализа на непозната и специфична информация, създаването на оптимизирани текстове и изграждането на сложни форми, и процеси за обработка на клиентски данни. Високо ценим приятния тон и положителното отношение през целия период на работата, както и отговорността на фирма „Лукрат“ за завършване на договорения проект без компромиси в качеството и при стриктно спазване на сроковете.

Слави Славчев
Експерт

Вестител

11 май 2009

С какви очаквания и опасения започнахте работата по проекта?
С положителни очаквания, които в крайна сметка се оправдаха. Опасенията ни бяха свързани с „разбирането” на тествания продукт и точното поставяне на задачите към тестваната група, за да се извлече нужната информация.

Какво ви впечатли по време на съвместната ни работа (положително, отрицателно)?
Това, че ни предразположихте максимално и работихте на супер професионално ниво!

Какво ви хареса по време на съвместната ни работа?
Търпението, отзивчивостта и това, че винаги бяхте готови да направите и неща, които надхвърлят проекта, за да ни помогнете в разрешаването на нашия казус. Също и това, че ни казахте, че може да работите и около коледните празници, за да стартира успешно нашият проект.
Най-много ни хареса крайният резултат.

Какво не ви хареса по време на съвместната ни работа?
Няма такова, колкото и да се опитваме да „измислим”.

Какво ще препоръчате на екипа на Лукрат?
Да разширите портфолиото на тестваните продукти и информацията за вашето съществуване да достигне до максимално повече хора. Много фирми изобщо не си представят, че може да има такъв тип тестване и че могат да получат толкова важна информация за „ключа” към потребителския ум. Естествено след това всичко е в ръцете на този, който ще използва информацията.

Какво мислите за крайния резултат от съвместната ни работа?
Крайният резултат беше впечатляващ. Не само разбрахме какви са проблемите на сайта ни, но разбрахме и какво очакват хората от нашия продукт. Разбрахме „за какво мечтаят” нашите потенциални клиенти, което е безценно.

Благодарим Ви, че не ни спестихте критиките.

Благодарим Ви, че ни дадохте много ценна, систематизирана и най-вече практическа информация и теми за размисъл и за действия в посока подобряване на комуникацията и на продукта ни.

Благодарим Ви за търпението, с което подходихте към нашите проблеми и нас самите.

Благодарим Ви, за приятелството и партньорството!

Людмила Йорданова
Ръководител отдел Маркетинг Комуникации, Вестител БГ, Овергаз Холдинг

Интермайндс

10 май 2009

Работата по проекта започнахме без никакви опасения. Напротив, ние сме фирма, която се е занимавала до неотдавна с уеб маркетинг и изграждане на сайтове. Понастоящем издаваме лицензно световно известно списание, което се приема за „библията” на уеб приложенията и уеб разработчиците. Ние имахме ясното съзнание, че тест за ползваемост може да допринесе много за подобряването на сайта на проекта, по който работим. Затова всъщност стартирахме работата по Usability testing с много надежди и очаквания.

По време на съвместната ни работа лично мен особено ме впечатлиха ясните послания, верния усет за нуждите ни, отзивчивостта към всяка наша молба. Имаме отлични впечатления от работата с Вас и Вашата фирма. Без колебания бих препоръчала Вашите услуги на всеки, който има онлайн представяне или онлайн бизнес.

Крайният резултат от съвместната ни работа оценяваме като много полезен. Препоръките дадени от хората, участвали в тестването, са много интересни. Анализите, които сте направили, и изводите от тях са безспорно градивни, добре обосновани и в този смисъл – много важни за подобряване на ползваемостта на страницата на продукта на проект СОЛЕ. Вашите препоръки са в основата на сериозен план за следващите етапи на работа по проекта с нашите партньори от Германия и Холандия.

Изключително съм затруднена да посоча какво не ми е харесало по време на съвместната ни работа. Без намерение да Ви лаская, такова нещо нямаше.

Забележителен професионализъм!

Бих Ви препоръчала да продължавате да работите все така без забележки.

Пожелаваме Ви и още повече клиенти.

Антоанета Анева
Business Development Manager, Interminds LLC

Софийска вода

22 май 2008

Проектиране на нов сайт на Софийска вода

В продължение на няколко месеца работихме интензивно с ЛУКРАТ по изработването на много подробен функционален прототип на нов корпоративен сайт на Софийска вода. Работата ни заедно може да бъде описана по следния начин – уважение и дух на сътрудничество, много идеи, внимание към детайлите, съзнателност за нуждите на крайния потребител и професионална комуникация. Но може би най-важното – екипът на ЛУКРАТ са готови на това „допълнително” усилие, което отличава хората, с които „искаш” от просто тези, с които „трябва” да работиш.

Ивайло Чипев
Бизнес анализатор, Софийска вода

Цвят и пиксел – Открий съкровището

16 юни 2006

Целевата аудитория на уебсайта „Открий съкровището“ са деца между 6 и 14 години. Това е разнородна аудитория – децата на 6 едва започват да четат и пишат, а тези на 14 вече имат доста опит и изисквания към информацията, която ползват. Нашата нелека цел беше да направим сайт, подходящ и за малките, и за големите. Затова беше задължително да извършим тестване с потребители – да сме сигурни, че сме на прав път, и че сайтът ще е едновременно интересен, забавен, интуитивен и удобен.

Тестването на фаза спецификации не беше удачно, тъй като уебсайтът акцентира върху визията предвид долната възрастова граница на потребителите. Затова извършихме тестовете на фаза завършен потребителски интерфейс, дефакто малко преди завършването на продукта.

Въпреки ограниченото време и трудностите, свързани със специфичната целева аудитория, Лукрат откликнаха веднага. Проведоха тестове с 2 възрастови групи – деца на около 10 и 14 години. При наблюденията на работата на децата се оформиха основните проблеми, с които те се сблъскваха. Някои промени направихме още преди пускането на уебсайта, друга част тепърва предстои. В резултат улеснихме работата на децата с уебсайта и така подобрихме качеството на нашата работа.

Сайтът вече се радва на голяма посещаемост както от деца, така и от възрастни, и леснотата на използването му е изключително важна. Лукрат помогнаха много за това.

Деляна Костадинова
Координатор уеб продукция, Технически консултант, Цвят и пиксел

Редизайн на сайта на ГлоБул

16 юни 2006

Тестването на ползваемостта на сайта на ГлоБул (www.globul.bg) беше част от проекта за въвеждането на ново корпоративно лого на компанията.

Основната цел на изследването беше да се даде насока за предстоящия редизайн на сайта. Разкриването на добрите и слабите страни и извличането на потребителските изисквания към промяна на сайта способстваха за нейното постигане.
Тестването на сайта имаше своята специфика. Той e съставен от две части – статична (информационна) и динамична (рубриката My GloBul). Първата запознава посетителите на сайта с ГлоБул и продуктите и услугите, които предлага. Втората част дава възможност за изпращане на SMS-и от страницата на мобилния оператор (WEB2SMS), проверка на месечната сметка (Е-фактура), осигурява достъп до лично MMS пространство на потребителите (MMS албум) и др.

Поради това, тестването беше проведено сред три групи потребители. Първата група беше съставена от респонденти, които имаха опит и с двете части на сайта. Втората група включваше респонденти, които ползват сайта често, но нямат опит с My GloBul.Третата група респонденти включваше потребители, които нямаха опит със сайта на ГлоБул. Подобно разпределение на извадката ни даде възможност да проверим мнението и нагласите на потребителите в зависимост от тяхната степен на познаване на сайта на ГлоБул, което от своя страна да даде възможно най-обективната оценка за неговото състояние.

Изследването трябваше да даде отговор на въпроси, свързани с удовлетвореността от сайта, художествения дизайн, навигацията и структурата на сайта, степента на ориентация и т.н. За целта Лукрат съставиха две групи задачи за изпълнение, които представляваха и основната част от потребителския гайд. Първата група задачи бе предназначена за оценка на статичната част на сайта, а втората – за динамичната. Подбора на задачите беше направен професионално, като изпълнението на всяка една от тях даваше отговор на всеки един от предварително зададените въпроси.

Една от основните характеристики за добър сайт е свързана с възприятията на потребителите по отношение на ориентацията и успеваемостта в процеса на търсене и изпълнение на задачите. Лукрат предложиха да измерим количествено тези два показателя и да ги сравним със средните за български сайтове. Това ни даде отговор на въпроса в каква степен и колко силно е взаимодействието между потребителите и сайта, което неминуемо въздейства върху цялостната удовлетвореност и вероятността съответния потребител да повтори посещението си.

Искрено ме впечатли подробния доклад, който Лукрат направиха относно тестването на сайта на ГлоБул. Той включва, както описание на всеки един детайл от методологията на изследването и резултатите, така и проблемите, които срещат потребителите, и препоръките за тяхното решаване.

По време на редизайна на сайта на ГлоБул бяха взети под внимание по-голямата част от препоръките на Лукрат. Това доведе до значително нарастване на посещенията на сайта на ГлоБул.
Разбира се, сайта на ГлоБул постоянно се променя по отношение на допълнителна информация и нови рубрики, но изследването за ползваемостта, направено от Лукрат притежава дългосрочен характер и резултатите от него могат да бъдат използвани при всяка промяна.

Иван Комитски
Специалист Маркетинг и Планиране, Корпоративен Маркетинг, ГлоБул

Проект: www.01001.bg

16 юни 2005

„За сайта на услугата Орбифон 01001 имахме нужда да проверим адекватността на решенията си относно графичния дизайн и начините за взаимодействие на хората със сайта. Понеже става дума за масова услуга, която работи чрез интернет, беше много важно да сме сигурни, че възможно най-много потребители ще се справят с онлайн задачите си и ще са доволни от ползването на Орбифон 01001.

Разработихме HTML прототип (детайлен макет на сайта, който не е свързан с базата данни и представя графичния дизайн схематично, без да навлиза в подробности), който усъвършенствахме в продължение на няколко седмици вътре в нашия екип и съвместно с Орбител. В крайна сметка изчерпахме всичките си идеи за по-добър начин да направим нещата. Имахме нужда от свеж поглед. А и не бяхме чули мнението на обикновените хора, които ще използват сайта – правихме догадки , базирани на нашия опит и знания

Първият тест на Лукрат показа кои са най-проблемните места при работа със сайта. Само заради недостатъчно добро съдържание (като смисъл и оформление) на някои от страниците, хората не успяваха да изпълнят важни задачи – да се регистрират, да ползват услугата.

Непосредствено преди старта на услугата и респективно сайта успяхме да нанесем промените, продиктувани от резултатите на теста. Избегнахме навреме някои сериозни проблеми, които щяха да навредят на ефективността на сайта и бизнес резултатите на Орбител. Направихме необходимите промени – основно в съдържанието и външния вид на сайта – и на втория тест очаквахме да разберем доколко са били удачни.

Далеч по-малко хора срещаха проблеми и като цяло сайтът предлагаше безгрижно изживяване за посетителите . Нетейдж достави работещо и жизнено решение на Орбител.“

2005 г.

Георги Варзоновцев
Проектант на потребителски интерфейси и взаимодействие, web.netagesolutions.com

Орбител – www.01001.bg

16 юни 2005

Каква е ползата за Орбител?
Орбифон 01001 е първата лоу-кост телекомуникационна услуга в България. Затова заложихме на 100% автоматизация в уеб. Предизвикателството пред нас беше да предложим удобна, лесна и разбираема услуга на несвикналия с това български потребител. Това беше основната причина да потърсим услугите на Лукрат.

Планирахме разработката на два етапа – прототип и реална система, като тествахме след всеки от тях. Първият тест ни позволи да идентифицираме проблеми на услугата още на концептуално ниво, преди да сме написали един ред програмен код. Благодарение на втория тест успяхме да измерим реалния ефект от работата на Лукрат и да се уверим в удобството на потребителя с нашата услуга.

Какво спести?
Предвид лоу-кост модела на услугата Орбифон 01001, участието на Лукрат беше критично от гледна точка на спестяване.

Благодарение на тестовете с прототипа спестихме много излишен програмистки труд за преработка на готовата система.

Улесняването на потребителите при разбиране и работа с услугата спестиха на Орбител нуждата от образователна рекламна кампания. Единственото, което се наложи да комуникираме масово с потребителите беше безплатния тест. А такова послание е много силно и не се нуждае от голям бюджет.

Липсваше обичайния за всяка нова и непозната услуга пик от въпроси към отдела за поддръжка на клиенти. Очевидно потребителите се справят добре сами, само с помощта на обясненията, които с помощта на Лукрат им предложихме като текстове и навигация.

Какво донесе?
Само за един месец регистрациите за услугата надхвърлиха 5 хиляди.

Стана ли сайтът по-бързо?
Често се заблуждаваме, че един сайт може да стане по-бързо, ако пропуснем фазата с тестване на ползваемостта. Това е вярно, само ако този сайт няма поставени цели, а се създава самоцелно.

Предизвикателните бизнес или комуникационни цели пред даден сайт се достигат много по-бързо чрез участие на консултанти като Лукрат, вместо еволюционния подход на опита и грешката.

Какви поуки си извлякохте?
Колкото повече усилия се вложат по време на развоя на даден сайт, толкова по-малко усилия са необходими за неговото поддържане. Старата военна мъдрост „Повече пот в обучението – по-малко кръв в боя” важи и тук.

Повлия ли на производствения процес? Как?
Категорично. Подчини производствения процес на нуждите на пазара.

 

Валерия Ангелова
Продуктов мениджър Уеб услуги, www.orbitel.bg