Борил показва как се оптимизира текст за уеб

„Един текст за уеб е готов, когато от него няма какво повече да се маха, казват експертите по ползваемост, които отговарят за лекотата на четене и разбиране на съдържанието. Наблюденията на поведението на потребителите показват, че те не четат, а по-скоро преглеждат текстовете в търсене на информация. Желанието им е бързо, с един поглед да намерят търсената информация и колкото може по-бързо да се махнат от сайта ни.

Такива твърдения, обаче, скандализират SEO гурутата и хората, които оптимизират за търсачки. Те съветват да обогатяваме съдържанието с ключови думи, за да ни ”надушва” Гугъл и показва нашата страница сред първите резултати.

Текстът за уеб не бива да съдържа прилагателни, а главно факти”, съветват професионалистите по ползваемост. Но тук идва естествено въпросът, как текстът да бъде атрактивен и интересен за читателите, ако няма красиви думички?

Тези противоречиви въпроси са основна тема на Съдържание за уеб – на живо. В рамките на един ден тренинг, майстори в уеб занаята ще сблъскат гледни точки и ще търсят точната пропорция от атрактивност, лекота, ключови думи и графични средства, за да напишат рецептата на съдържанието в уеб. Всичко това се демонстрира с реално съдържание от сайт с активното участие на всички в залата. За най-активните ще има и щедри награди 🙂

Събитието се случва на 10 май 2012, в хотел Радисън и все още има свободни места за регистрация за всички, които пишат за уеб. Ще се радвам да ви видя там 🙂

Участниците в Съдържание за уеб - на живо са активни


4 comments

 1. Тъй де, за какво ти е да се показваш сред първите резултати, като си успял да сведеш цялото съдържание до 2 думи 🙂

 2. Мадказа:

  Както се казва, може директно да сложите в robots.txt:
  User-agent: *
  Disallow: /

  По този начин въобще няма нужда да се занимавате със SEO, гурута и т.н.
  За най-добра съвместимост, препоръчва се да направите и мобилна версия на сайта, задължително на Flash!

 3. Васил Дервенскиказа:

  Те не четат, а бързо четат. Напълно споделям мнението, че потребителите прекарват по-малко време на сайта. За тях/нас е по-важно бързо да се поеме информацията и да се продължи нататък. Все пак обема на потока е огромен и става все по-голям.

 4. Васил Дервенскиказа:

  Между другото и двата линка в статията водят към празна страница в блога.

Коментарите са изключени.