От доста време се каня да пусна тази статийка, но все не идваше ред. Сега когато реших да го направя, приятно се изненадах, че основната част от проблема, който описвам е отстранен. Браво иПей!

Тук става дума за сайта www.epay.bg. Ако не сте запознати с иПей (вероятно за ваш късмет), може някои неща да останат неясни, но предполагам, че принципът ще стане ясен.

Работя доста с клавиатурата – по бързо и по-удобно е или поне си мисля, че е по бързо и по-удобно. В какво се състои това? Например, ако трябва да въведа името и паролата си някъде, стигам до полето за името (как стигам до там с клавиатурата нямa да обсъждам) и го написвам. След това натискам Tab, влизам в полето за паролата и я написвам. След това натискам Enter и готово. Ако съм си написал правилно името и паролата – влизам. С други думи не използвам мишката. Надявам се, че има и други хора, които работят по този начин.

Така правя и в иПей. С името и паролата този метод работи. Учудиха ме обаче, когато преди месец и нещо се опитах да си платя водата. Стигнах до тук:

Снимка 1 – плащане
Плащане на сметка

Имам само една карта, така че нямаше нужда да избирам. Въведох си паролата и натиснах Enter. И… не си платих сметката. Върнах се на списъка с периодичните си плащания. Помислих, че вероятно са свършили парите в картата. Реших да проверя. Стигнах до тук:

Снимка 2 – наличност
Проверка на наличност

Въведох си паролата и натиснах Enter. И тук не се случи това, което очаквах. Не видях колко пари има в картата ми, а се върнах на списъка със справките, които може да се правят в системата.

Мислех си да звъня в иПей и да ги питам какво става, но тогава реших да пробвам още веднъж. Бях много внимателен и забелязах, че и в двата случая, при натискане на Ентър се задейства бутонът за отказ или връщане. Проектантите и програмистите на иПей са спазили един стандарт, но не са се съобразили с други два.

Спазили са правилото, че всички елементи в интерфейса, с които може да се взаимодейства се обхождат последователно с натискане на клавиша Tab. Така след полето за паролата идва бутонът Връщане или Отказ. На снимката, след като напишете паролата и натиснете Tab, фокусът се прехвърля върху бутона Връщане.

Снимка 3 – плащане с фокус на Връщане
Плашане на сметка - фокус върху бутон Връщане

Съответно при изписване на паролата и натискане на клавиш Enter се задейства елементът, който непосредствено следва полето за паролата. В резултат вместо да платя избраната сметка се връщам назад.

Не е спазено правилото, че когато потребителят натисне Ентър, а не точно определен бутон, трябва да се изпълни действието, което е най-вероятно потребителят да иска да изпълни (в случая да си плати сметката или да си провери наличността, а не да се откаже да го прави) и че интерфейсният елемент, който изпълнява това действие е обозначен по някакъв начин. Не е спазен и стандартът, при който елементите за потвърждение са в ляво или възможно най-близо до елементите, в които потребителят въвежда данни.  Например, ето как са подредени бутоните в прозорците за настройка на двата най популярни браузъра:

Снимка 4 – Интернет Експлорър
Подредба ба бутоните в диалога за настройки на Интернет Експлорър

Снимка 5 – Файърфокс
Подредба ба бутоните в диалога за настройки на Файърфокс

И в двата случая копчето за потвърждаване (OK) е в ляво. И в двата случая при натискане на Enter, промените направени от потребителя се запомнят. И в двата случая, копчето OK е удебелено i така изглежда по-активно от останалите. Tова именно е начинът за указване на действието, което се извършва по подразбиране при натискане на Enter.

Защо иПей са наредили копчетата обратно и не са спазили кнвенциите!? Или не са знаели, или не са обърнали внимание, или така им се е сторило по-интересно или по-логично, или пък за тях няма значение. Изборът е техен. Е, неудобството е наше.

А, да! И ние потребителите имаме избор. (Броят на плащанията, които правя чрез иПей намалява прогресивно.)

Както споменах в началото проблемът е отстранен. След въвеждане на парола и натискане на Enter вече се задейства бутонът за потвърждаване на плащането или проверката на наличността. Подредбата си стой в обратен ред и бутонът, чието действие се изпълнява не е обозначен, но това не е голяма драма.


1 comment

  1. владимираказа:

    еее изпреварил си ме

    иначе аз се чудих много… големи приказки бяха, новата система, не знам си кое още ново на ипей, а единственото, което си мисля като си плащам сметките е: защо им трябваше да я сменят, като този нитерфейс е не по-малко неудобен от предишния, но пък на стария поне му бях свикнала

    а бутоните изглежда са разположени хронологично – имам предвид, че от ляво са сложили този за връщането, пък от дясно този, който води напред. въпреки че представа нямам те как са ги мислили, разбира се;

Коментарите са изключени.