Имах нужда да преведа определена сума левове, която да бъде обърната в долари. Трябваше да го направя чрез Българо-амерканската кредитна банка.

Отидох на сайта на банката, за да проверя какъв е курсът им за деня, за да преведа колкото пари е нужно. Може би малко повече, но не по-малко.

На началната страница не намерих валутни курсове, нито намерих връзка към тях. Затова реших да разсъждавам и да ги търся по менюто.

Снимка 1: менюто от началната страница на сайта на БАКБ
меню: За Банката, Кредити, Банкови услуги, Инвестиционно посредничество и инвестиционно банкиране, Информация за инвеститорите

Предположих, че Банкови услуги е това, което ми трябва. Появи ми се страница с малко текст, много връзки, работно време и още връзки към документи.

Снимка 2: съдържанието на страница Банкови услуги
страница БАнкови услуги: въвеждащ текст, 12 връзки към услуги, работно време и контактна информация и 5 връзки към документи

Обходих набързо страницата. Не видях валутни курсове и реших, че това, което ми трябва не е тук. Предположих, че може и да не изнасят информация за валутните курсове. Огледах се за търсачка в сайта на БАКБ, но не намерих. Цъкнах и на картата на сайта, та дано там намеря нужната ми страница – уви, картата на сайта почти повтаря менюто. Ето как изглежда:

Снимка 3: карта на сайта на БАКБ
карта на сайта, съдържа: Начало, За Банката, Кредити, Банкови услуги, Контакти, Обратна връзка, Въпроси, Връзки

Реших да прибегна до изпитан метод – питам Гугъл. Написах валутни курсове site:www.bacb.bg и готово, Гугъл ми каза, че има такава страница.

След вглеждане. По късно. когато вече пишех тази статия и се вглеждах по-внимателно, се оказа, че първоначалното ми предположение е правилно. За да се стигне до валутните курсове пътят е: Банкови услуги > Покупко-продажба на валута > Валутни курсове.

И какво от това?

Според сравнително изследване на банковите сайтове, което направихме в Лукрат преди две-три години, 15% от потребителите на банкови сайтове ги посещават, за да търсят валутни курсове. Само три неща са по-популярни и по-търсени от валутните курсове: 1) информация за кредити, 2) адреси на офиси, телефон за контакти или работно време и 3) електронно банкиране.

Толкова търсени данни трябва да стоят на видно място. Действителността е отразена в сградата на банката – има табло с валутните курсове. За жалост, сайтът пренебрегва търсенето и скрива информацията дълбоко в себе си. Радостно би било валутните курсове да са показани още на първа страница.

Разполагането на валутните курсове в дял банкови услуги е правилно. Това е мястото, където повечето хора разполагат и търсят подобен вид дейности. В списъка с услугите на страницата Банкови услуги е трудно да се намери конкретна усуга, защото услугите са много – 12, а имената на услугите дълги и не е лесно да бъдат обходени бързо. Полезно би било списъкът да се разбие на две или три групи, които допълнително да се разграничат по цвят и оформление.

Липсата на търсачка е спъваща, но не много, защото има Гугъл. Вярно, малко по-неудобно е да се ползва външна търсачка, но не е голяма беда.

Неадекватната карта на сайта също е пречка за удобното ползване. По условие, картата на сайта е резервно средство. То служи за две неща: 1) основно, за по-добро индексиране на сайта от търсачките и 2) допълнително, да дава възможност на потребителите да се ориентират в сайта, когато основната му навигация е неподходяща за тях. За жалост картата на сайта на БАКБ не върши нито едната от тези функции.

Излиза, че курсовете са скрити добре. За да разбереш какъв е обменният курс за деня за щатски долари, вместо да идеш на сайта на банката и да видиш, е по-лесно в сайта на банката да намериш телефонен номер, на който да звъннеш, за да ти кажат курса – ами така би трябвало да е по-неудобно, по-бавно и по-скъпо. Разбирам да ме интерсуваше курсът на монголските тугрици, а то най-обикновени щатски долари.