В семейството имахме неприятна случка – малкият ни син падна. Нормално е да падат деца, особено когато са малки. Ненормалното е, че той падна заедно с люлката докато се люлееше на нея!

Мина му сравнително лесно. Два-три дни не можеше да стъпва на левия си крак. Опасявахме се, че може да има спукана кост или разкъсвания, но прегледът при лекар и рентгеновата снимка показаха, че няма такива сериозни наранявания. Уплахата май не е чак толкова голяма. Още не сме го люляли на люлка след злополуката, но ще го преодолее.

Като нормални хора (или може би ненормални – не съм сигурен) решихме да известим Столична община, за да се вземат някакви мерки. Искахме да пишем направо на кмета Бойко Борисов, но не намерихме електронен адрес. Решихме направо на него, като предполагаме, че някой друг ще прочете писмото първо и само ако е нужно ще го занимае. На хартиената поща не разчитаме твърде. На сайта на столична община (спечелил няколко награди за сайтове) намерихме страница за контакт с общината – www.sofia.bg/contact.asp.

Тя изглежда така:

Формулярът от сайта на столична община

Видно е, че текстът на съобщението не трябва да е повече от няколко реда. Освен това е видно, че снимки не може да се изпращат.

(Не мога да оставя настрана значително самовлюбеното отношение, показано с искането за коментари. То позволява човек да каже, че сайтът му харесва, но не и че не му харесва. Освен това благосклонно дава на потребителите да предложат нещо за сайта с една дума. Е, аз предлагам „замисляне“.)

Жена ми се зае с пускането на писмото. Написала текста за съобщението. Ето го и него:

„До г-н Бойко Борисов

Г-н Борисов, това което виждате, е една най-обикновена счупена люлка. Проблемът е в това, че когато люлката се е откачила и е паднала на земята, синът ми е бил в нея. Детето ми е имало огромен късмет и се оттърва с охлузвания, натъртвания и стрес. Ще има ли обаче следващото дете неговия късмет? Ясно ми е, че децата не са сред пироритетите на община Слатина, където се намира люлката. За това пиша директно на Вас. В парка „Гео Милев“, в чиито граници е площадката с люлката, вече има стрелбище,джаги,въртележка и батут, с които дразнят децата и изнудват родителите, но няма нито една люлка за деца над три години. Няма една нормална детска площадка, на която да си играят ежедневно увеличаващите се деца, а наличното застрашава здравето и живота им. Моля, реагирайте адекватно, защото не мога да оставя нещата така.

С уважение: Екатерина Симова“

Стигнала до страницата за контакт с общината. Въвела текста. Въвела си името и адреса за връзка. Опитала да закачи снимките. Тук вече се изненадала, защото такова нещо не може да се направи. Решила да прати без снимките и да разчита на следващи писма. Натиснала копчето изпрати (горното копче, това в жълтото поле).

Получила съобщение в духа: „Internal Server Error“. (Малко тестване в последствие показа, че това се случва само с Интернет Експлорър. При ползване на Файрфокс формулярът се изпраща.)

Опитала за първи път в петък, опита отново в почивните дни, опита пак в понеделник и реши да пише на 24 часа. В броя от 10 октомври 2006 г, на втора страница, в рубрика с име Случи се, вестникът пусна материал по темата.

Прави чест на хората поддържащи сайта на общината, че са реагирали веднага. Тази сутрин (10 октомври 2006, около 7:45) проблемът вече не съществуваше. Формулярът за контакт с общината приема писма, подадени и през Интернет Експлорър. Не зная дали са прочели 24 часа или просто са забелязали проблема. Във всички случаи, Поздравления!

Все пак ясно е, че сайтът на община София не е предназначен да приема писма, коментари и мнения на граждани, защото се оказа, че за да се прати писмо на кмета са нужни 4-5 дни, доста нерви и намесата на медиите. Вероятно сайтът има други цели. Като гражданин на столицата обаче очаквам чрез сайта на столицата да мога да общувам с общината.

Полезни неща, които ще подобрят взаимодействието на потребителите със сайта на столична община:

  • Да се добави действителен електронен адрес за връзка. Има силни филтри срещу спам, так че спамът няма да е опасност.
  • Да се подобри формулярът за връзка през сайта като се направи по-широко полето за текста.
  • Да се изпраща потвърждение, съдържащо текст, до адреса на подателя на писмото.
  • Да се разделят формулярът за запитвания и анкетата за мнения и предложения за сайта.

А ето и въпросните снимки на счупената люлка:

Счупената люлка – откачена от лагерите, на които виси

Счупената люлка - откачена от лагерите, на които виси

Люлката в по-близък план

Люлката в по-близък план