Наскоро отворих сайта на автогарата в София, за да разбера по кое време има автобуси заминаващи за морето и какви са цените на билетите за тях.

Реших, че е най-добре първо да видя какви са рейсовете до Бургас, тъй като повечето автобуси спират и в много други градове около него и така ще видя повече възможности. Дотук всичко е супер – автобуси има по всяко време, на която фирма си поискаш, а пък цените на билетите са значително по-евтини от предишни години, което ме учуди – как така по-миналата година един билет до морето беше 24 лева, а сега е 17 лева – не, че е лошо, но не ми се видя възможно.

Снимка 1 – София – Бургас

Снимка 1 - София - Бургас

След кратки размишления по темата, реших да проверя цените на билетите за автобусите, заминаващи за Созопол, а после и тези за Царево. Естествено, билетите се оказаха по-скъпи, което в крайна сметка е логично, защото и двата града се намират доста след Бургас. Повечето от автобусите са с последна спирка Ахтопол или Царево, но естествено минават и спират и в Бургас и в Созопол и в други градове по пътя и съответно цената за всеки от тях е различна – ако пътувате за Бургас цената е 17 лева, но до Ахтопол е 26.

Снимка 2 – София – Ахтопол

Снимка 2 - София - Ахтопол

Объркващото е, че срещу автобус София-Царево изписаната цена е 17 лева за билет и човек лесно решава, че това е цената именно за този маршрут, а не само до Бургас. 

Проблемът в сайта на автогарата е в това, че тези дребни подробности не са отразени по ясен, видим и разбираем начин и съответно объркват потребителите и то сериозно.

Начините тази информация да се представи по-достъпно и разбираемо са много. Най-лесният от тях би бил, цените до всеки отделен град по маршрута на даден автобус да има и съответната цена. Така хората ще могат значително по-лесно да се ориентират и информират.

Сега и да си харесм някой от автобусите няма как да разбера има ли свободни места за желания от мен ден и час, а ако има – как мога да резервирам билети, но това е друга тема, върху която е излишно да разсъждавам.


2 comments

  1. Бобиказа:

    Преди месеци и аз се бях втрещил от този похват и дори писах някакъв мейл. В резултат научих, че в заглавието на колонката с цените си пише цената за кой маршрут е. Иначе описаният от Тони начин за подредба на информацията би бил по-добър, разбира се, но не всеки чете Tufte 🙂

  2. Двимиказа:

    Да, Тъфти би го направил по различен начин.

    Едуард Тъфти (Edward Tufte) е наш съвременник, който е много напред с разбирането как се представя информация, особено графично, по разбираем и удовлетворяващ начин – http://www.edwardtufte.com/tufte/

Коментарите са изключени.