Получихме интересен въпрос от Красиян Неделчев, Разработчик в 24ins.bg:

„Имам специфичен въпрос относно проблем с ползваемостта, за който не мога да открия задълбочени проучвания или обяснения. Мисля, че това може да Ви заинтригува като професионалист и също така би било интересна тема за Вашия блог.
Моя въпрос е публикуван тук:
http://stackoverflow.com/questions/6761057/left-or-right-placement-of-interactive-elements-on-a-web-page
С няколко думи въпроса засяга четири хипотези относно поставянето на интерактивни уеб елементи в дясната част на екрана.
Накратко, хипотезите търсят връзка с инстинкта на десничарите да очакват всичко което изисква действие/интеракция да бъде отдясно.
Ще бъда изключително благодарен ако погледнете дискусията и споделите вашия опит и дори публикувате въпроса на блога си за да могат Вашите читатели да оставят своите мнения.”

Благодаря за въпроса на Красиян Неделчев 🙂

Ако разгледаме въпроса чисто теоретично, можем да се изгубим, защото има солидни аргументи в противоречиви посоки: според едни теории за хората е по-лесно да цъкат по елементи в дясната част на екрана, заради близостта на скрола, а според други, всичко от дясната страна рискува да остане незабелязано, защото за четящите от ляво-надясно,  дясната страна остава незабелязана. Мога да добавя още едно теоретично мнение, според което нещата са най-видими по средата, защото поради феномена на т.нар. тунелно виждане потребителите се съсредоточават в съдържанието (или определена част от него) на дадена страница и игнорират всички елементи извън тази зона.

Ще ви посъветвам да тествате 24ins.bg с представители на целевите му потребители, за да разберете дали имат проблеми с намиране на интерактивните елементи в него, за да получите отговор, който да ви помогне да направите сайта по-ползваем. Ето и още причини да тествате сайта, както и някои полезни съвети за организацията на един тест за ползваемост.

Нашият опит от тестване на сайтове показва, че потребителите намират интерактивните елементи, когато са там, където потребителите имат нужда от тях. Например, в сайт на банка, потребителите имат нужда от калкулатор (или препратка към калкулатор) в описанието на даден кредит, в частите от съдържанието, в което се говори за лихви, вноски, такси и разходи. В такъв сайт калкулаторът има по-голям шанс да бъде забелязан от потребителите, ако  връзка към него се постави в самото описание на дадения кредит или в контекстната навигация за дадения раздел на сайта. Много по-незабележим би бил калкулатора, ако бъде отделен и поставен извън тези зони. Не сме тествали 24ins.bg и затова не бих могла да отговоря конкретно за него.

Ще се радвам и други колеги да се включат с мнение по въпроса 🙂


1 comment

  1. Павлинказа:

    Според мене е по-правилно те да се намират отляво, понеже погледа на човек се мести отляво надясно, точно както при четенето, ние вече сме свикнали с това движение затова първо погледа ни се спира на нещата които се намират отляво в един сайт. Да са отдясно просто не е естествено и само се затормозява потребителя.

Коментарите са изключени.