На 14 ноември, по случай Световния ден на ползваемостта, проведохме чудесен семинар на тема:

Ползваемост на практика – как мисленето за потребителите променя качеството на продукта. Споделеният опит на хора срещнали се с ползваемостта или нейната липса. Повече на сайта на Лукрат.

Получи се много яко. Всички представяния бяха чудесни и интересни при това. Събраха се доста хора – по едно време нямаше столове за всички, та се налагаше хората да стоят прави или да се катерят по масите, наредени покрай стената. Всичко това създава хубаво чувство. Вървим в правилната посока, но имаме още много път.

Докато карах към хотела, където се проведе семинарът, някой ми звънна по телефона, за да ме пита как да стигне до хотела и залата. Законът у нас повелява, когато говориш по джобен телефон да не караш, а да спреш. Аз нямаше как и къде да спра, а и мислех, че бързо ще свърша разговора. Докато се усетя и видях в огледалото патрулката и полицая, който ми дава нишани да спра. Спрях.

Когато заобяснявах накъде съм тръгнал и защо говоря по телефона, срещнах неразбиране. Хората не бяха чували за ползваемост. Не бях и очаквал, де. Обясних накратко и леко ентусиазирано. Полицаите ме изгледаха, закимаха разбиращо с глави, но в погледите им не се четеше разбирането, което ми се щеше. За тях това беше някаква глупост, на някакъв хахо, който си организира семинарчета.

Ще ми се идеята за ползваемостта да стигне и до тези хора. Мисията ни е да им покажем, че те могат да искат ползваеми неща, че имат право да ползват продукти, които са удобни и не ги карат да се чувстват тъпи и незначителни, че не трябва ние хората да правим нещата заради самите тях и да ги съобразяваме единствено с технологиите, а да ги съобразяваме предимно с потребителите. Трудна работа – сизифовска.

От друга страна, като се замисля, защо им е да знаят? Може да е достатъчно за ползваемост да знаят проектантите и разработчиците. В крайна сметка част от дефинициата на ползваемостта е, че ползваемите продукти са невидими. По същия начин ползваемостта може би трябва да е невидима за крайния потребител. Не му трябва да знае, че продуктът е ползваем, просто му трябва продуктът да е ползваем.

(Е, не ме глобиха полицаите, за което съм им благодарен. Спестиха ми едно ходене до КАТ, а то никак не е малко. Но за КАТ и техните процеси друг път.)


2 comments

  1. и-инаказа:

    Двими,
    На деня на ползваемостта показа на всички ни няколко интересни примера за неползваеми неща от ежедневието ни.
    Публикувай ги тук, моля.

  2. Двимиказа:

    Ще ги споделя полека-лека всичките, разбира се. Точно това възнамерявам да направя, но просто няма да стане изведнъж.

Коментарите са изключени.