1. Най-добрият начин да повишите ползваемостта на сайта си е да минете през тестване за ползваемост. По този начин разбирате какво реално е поведението на потребителите в сайта ви и как те се държат в него. Дори най-добрите експерти по ползваемост и статии на тази тема няма да ви помогнат така, както тестване на автентичното поведение на потребители из страниците на сайта ви.

Поканете ги да се чувстават там като у дома си, те ще си кажат какво им харесва, какво работи, както и какво не им харесва и какво не работи или не е направено услужливо на сайта ви. Най-откровената и добра препоръка ще чуете именно от вашия потребител, слушайте го:-)))).

Ето какво може да ви сподели той:Коментари на участници от тестване по ползваемост:

Не успях да намеря информацията, която търсих. Като цяло не е много ионформативен сайта, мен лично ме обърква. Въобще нищо не рабирам от менютата, заглавита са подвеждащи, нямам усещането, че като цъкна отивам там където пише, не е интуитивно, не знам къде ще се озова. Винаги се изненадвам.”

„Сайтът ме затруднява, може би защото нямам опит, но и по никаъв начин не ми напомня на порталите, с които аз съм свикнал и не ми говори. Нещата, които са като икони за уеб, например като цъкнеш на логото да се връщаш на началната страница, да имаш връзка Начало, липсват. Всички страница са различно оформени и това ме затруднява.”

Искате ли да чуете това за сайта си? – Направете тестване по ползваемост, пуснете потребителите да се разходят в него:-)))).

„Хареса ми дизайна на сайта, началната страница ми хареса, понеже е изпълнена, добре е направена информацията като цяло ми хареса.

„Има си всичко сайтът, информация, снимки, цени, дори възможност за промяна на цена. Няма тромави моменти, всичко е точно и ясно.”

2. Тестът по ползваемост е най-ефикасния начин да разберете какви са проблемите, които потребителите ви срещат на сайта ви и да ги отстраните, за да ползват вашите продукти и услуги. Винаги, когато имате съпротиви по този въпрос си задайте друг: „За кого е направен този сайт?” – отговорът ще ви помогне да вземете правилното решение:-))).

Какво може да затрудни потребителите ви? – Коментари на участници в тестване по ползваемост:

„ Част от нещата, които прочетох са ми сложни, много дълги, това, което търся го намирам едва накрая като скролвам на края на страницата, когато вече почти съм се обезверила и част от текстовете са написани толкова специализирано, че ако аз съм лаик потребител ще ми трябва допълнителен консултант, за да ги разбера.”

„Претрупан ми е сайтът. Като отварям началната страница виждам много шарени квадратчета и кутийки, много потенциални възможности и ми отнема време докато избера това, което искам да видя и се разсейвам от изобилието на цветове и отделни кутийки, фрагменти.“

3. Тестът по ползваемост е и най-добрият начин да разберете какво е направено добре в сайта ви и работи за вашите потребители и за вас.

Какво е направено добре ? – Коментари на участници в тетсване по ползваемост:

„Хареса ми, че има карата и можеш да си избираш районите с мишка, защото са обозначени. Харесва ми, че има информация от пазара, че има информация от клиентите им.”

„Харесва ми, че сайтът е много бърз. Харесва ми, че е просто направен – в хубавия смисъл, не трябва да се ровиш много.“

4. Тестът по ползваемост ще покаже доколко сайта е приятен и удобен за потребителите ви. Ако това е така, те ще останат по-дълго време на него, ще разгледат повече страници, ще навигират с лекота и ще сканират лесно съдържанието, което сте написали за тях.

5. Тест по ползваемост показва дали сайтът е интуитивен, а връзките в него съгласувани с очакванията на потребителите. Дали потребителите занят, къде отиват още преди да цъкнат на връзката, защото вие по усложлив начин сте предвидили техните нужди и пътечките, през които ще минат.  Този резултат е = на страхотен дизайн + тест по ползваемост:-)))).

Коментари на участници в тетсване по ползваемост:

„Има какво да се работи над менютата, бутона back е много важен.”

„Ами да,  разбираеми са менютата, ако втори път влезна вече няма да имам никакви проблеми с навигацията на сайта.“

„Връзките са бързи и още в началото има всичко, което те интересува.”

6. Като приложите препоръките от тестване по ползваемост можете да увеличите удовлетвореността на потребителите от сайта ви. Ако потребителите са доволни, те ще ползват услугата ви дългосрочно, ще бъдат ваши лоялни клиенти и ще генерират трафик към сайта ви, защото ще го хвалят и препоръчват. Вие ще бъдете рекламирани, без да отделяте средства за това. По-доволните потребители ще ползват услугата повече, ще бъдат по-лоялни към вас и ще са по-склонни да препоръчат сайта и услугата ви на свои приятели, които на свой ред може да станат ваши клиенти.

7. На ползваемите сайтове няма недоволни потребители. Сайтът и услугите ви ще бъдат отличавани от тези на конкурентите ви. По правило, недоволните клиенти се оплакват повече отколкото доволните препоръчват. Един вариант на правилото твърди, че доволният клиент препоръчва на 6 души, а недоволният се оплаква на 9.

8. Ползваемите сайтове са екологични. Като правите сайта си ползваем, помагате на оклната среда, защото спестявате тока, който потребителите биха изразходили в лутане в сайта ви.

9. Възвръщаемостта от инвестиране в ползваемост е средно около 83% но може да бъде и десетократна? (По данни на Джейкъб Нилсен – възвръщаемостта от ползваемост)

10. Ползваемостта не е разход, а инвестиция. Тестване за ползваемост с няколко души и една съвсем малка промяна след това може да донесе милиони продажби – за Амазон, това са били 300 милиона долара за 1 година (По данни на Джарид Спул – бутон за $ 300 милиона.)

В заключение, ще добавя, че най-добрият съвет, който можете да получите от добър експерт по ползваемост е: „Тествайте с потребители!”:-)))