25 + специалисти от Европа и света, споделиха опит, разсъждения и мечтания на тема потребителско изживяване (UX от User Experience) паралелно в две конферентни зали на 150+ участника в Париж по време на Шестото издание на конференцията EuroIA.

За справка, IA ot Information Architecture или Информационна архитектура на Български, се свързва с онази част от работата ни, в която подреждаме информацията за даден сайт в страници и категории, поставяме им имена и етикети и ги структурираме. Получава се нещо като карта на сайта. Това само на теория. На практика, в днешно време, касае всички дейности насочени към сътворяването на един интуитивен сайт (или приложение), който кефи потребителите и носи по-добри приходи, на цената на по-малко разходи за собствениците му като крайна цел.

Ние наричаме всичко това Ползваемост (Usability), но по – актуалният термин е Потребителско изживяване (UX от User Experience). Ако това беше първото издание на EuroIA, а не шестото, много вероятно вместо гордото IA, в името да присъства UX.

Важно е да се отбележи, че някои колеги по света разпалено спорят по тези въпроси и не всички споделят мнението ни да поставят равен знак между различни термини.

Горещи теми от конференцията бяха фасетната навигация, предизвикателствата за проектиране и тестване на сайтове и програми за мобилни устройста, ефективните процеси и начини на работа.

Най-впечатляваща, беше лекцията за откриване на конференцията на Oliver Reichenstein ( iA, Japan).Откровен и пленителен, философ по образование, женен за японка от семейство на архитекти. Мотивира се от красотата и я следва в личен и професионален план. Обича точните думи, използвани в правилните комбинации и последователност. Презентацията му Can Information be Architected? беше по-скоро провокативна и вдъхновяваща, отколкото информативна.

Интересен и полезен опит сподели Мартин Белам (Guardian News, UK) за предизвикателствата пред онлайн изданието в създаването на необходимите условия за разкриване на идентичността на потребителите на онлайн изданието, Implementing “Identity” on guardian.co.uk.

Любопитен беше и опитът на Йохан Ричард, (Johann Richard, Unic AG, CH), който сподели как убедили клиент да направи версия на сайта си първо за мобилен телефон и след това за компютър: Start Your IA with Mobile: How to target Multi-Platforms.

Полезна и поднесена по очарователен и непринуден начин беше и презентацията за тестване за мобилни устройства DIY Mobile Usability Testing на Белен Барос Пена (Belén Barros Pena, LBi UK)  или как да направим сами устройство за видеозапис от екрана на мобилен телефон, което позволява ползване на телефона в максимално естествена среда.

Темата предизвикала най-голям интерес сред участниците беше за фасетната навигация, и кога не е подходящо да се използва и беш поднесена по атрактивен начин от Питър Боерсма (Peter Boersma, Adaptive Path, Netherlands): Start Anywhere – What Faceted Navigation Is (Not) Good For.

Неочаквана и шокираща беше презентацията на Питър Богардс (Peter Bogaards, Informaat, NL  ), в която той говори за потребителското изживяване през метафората за лакомото хапване. В рамките на няколко минути гледахме отблизо позитивните емоции и преживяванията на мъж и жена, които се хранят в ресторант . Темата Gastronomy: A source of inspiration for user experience design.

Хубаво беше, че това се случи точно преди обяда, който определено беше на ниво. Освен изисканите френски специалитети на всяка маса имаше по 3 вида вино: бяло, червено и розе. По отношение на кетъринга всичко беше на ниво. По време на кафе паузите поднасяха топлите напитки с прясно изпечени френски сладкиши и плодове.

Участвахме и в тренинг Писане за уеб  на Ерик Райс (Eric Reiss, Content Strategist § CEO във FatDUX) в предваритения конферентен ден. Ерик представи по стегнат, атрактивен и енергичен начин и домонстрира основните си идеи с много примери. Беше полезно и интересно да сравним фoрмата на тренинга с нашите обучения по темата: еднодневния Съдържание за уеб – на живо и двудневния Писане за уеб.

Благодарим за помощта и съдействието на всички, които ни помогнаха да бъдем там: Организаторите на конференцията и специално на Ерик Райс (Eric Reiss) от FatDUX, Доньо Марков от eSky за организирането на най-добрите полети и на Гугъл за предоставената стипендия.

Снимки от преживяването ни в Париж, може да разгледате на страницата на Лукрат във Фейсбук.