На първия тренинг Съдържание за уеб – на живо, организиран от Лукрат, отидох с леко притеснение. По принцип изразът  „писане в уеб” активира (все още) в мен неясни страхове, че ще трябва да се справям с много сложна територия, а разни умни хора ще обясняват, едва ли не, невъзможни за обяснение неща на език, в сравнение с който Кантовата „Критика на чистия разум” е направо приказка от братя Грим.

  
Обаче се оказа, че на пръв поглед сложната материя, става разбираема, ако хората, които я „превеждат” на човешки език, се съобразяват с различното нивото на аудиторията, обясняват достъпно, и предлагат и практически упражнения, след теоретичната част.
Какво разбрах от тренинга: Ако искам да напиша текст, който ще се чете онлайн, трябва да забравя слабостта си към дългите и сложни изречения, и изобщо – към прекалено дългите текстове. Да се старая написаното да е разбираемо и едновременно с това – достатъчно атрактивно, че да привлича вниманието на разглезения и атакуван от хиляди теми потребител в уеб. Да използвам шрифтове, които по дифолт са лесни за четене и изобщо – да обръщам внимание на разни графични детайли и фокуси.

 
Какво не разбрах – някакви неща около оптимизирането за търсачки (каквото и да значи това?!) и мисля да повторя опита тази година:-))).
Но най-важното – като сядам пред компютъра, си повтарям мантрата „Да пишеш за уеб, не е като да пишеш на хартия, да пишеш за уеб, не е като …..” . Все някога, ще се получи!

Боряна Кирилова, Мениджър комуникации на Български дарителски форум

Регистрирайте се за Съдържание за уеб – на живо на 10 ноември.


2 comments

  1. Вече се регистрирах за тренинга и нямам търпение да го посетя, за да науча някои неща, които не са ми съвсем ясни за писането в уеб. Но фактът, че трябва да „забравя за слабостта си към дългите и сложни изречения“ малко ме притеснява. Не са ли богатството на езика и красивото изразяване едни от най-големите очарования на писането?

  2. Здравейте, благодаря ви за въпроса 🙂
    Хората имат все по-малко време за текстовете в уеб. В повечето случаи те търсят конкретна информация и факти в текстовете и не четат подробно, а преглеждат съдържанието. Затова при писането за уеб се стараем да бъдем максимално кратки и конкретни. Например, ако описваме апартамент в София е по-добре да кажем, че има изглед към Витоша, вместо да пишем, че има гледка, пред която дъхът ни спира.
    (Това, разбира се, не важи за абсолютно всички видове писане и текстове за уеб 🙂

Коментарите са изключени.