Преди няколко дни Гери МакГавърн (Gerry McGovern) написа статията Тази статия е само за информация (This article is for information purposes only). Гери беше любезен да ми позволи да я преведа тук.

За дейността на Гери МакГавърн, вижте www.customercarewords.com.

Гери МакГавърн

Тази статия е само за информация

Не действайте въз основа на нещо, което може да сте прочели в тази статия. Тя е изцяло само за информация.

Инфомрацията е „обмен или получаване на знания или ум“ според речника Мериъм Уебстър.

(Според българският тълковен речник, Наука и Изкуство 2007, информация е „Предадено или получено съобщение, сведение, знание за някого или нещо.“ – бележка на преводача)

Но това не е начинът, по който повечето организации гледат на информацията, особено писаната информация.

Когато повечето организации кажат, че информацията в техния сайт или документи е само за информация, всъщност казват: Читателю, внимавай.

Казват ви, че ако предприемете някакво действие, го правите на своя отговорност. С други думи, съществува цял свят от информация, оповестена от търговски организации и правителства, по която не се очаква да действаме.

Причината е, че, исторически погледнато, много от съдържанието (писана информация) е създадено с очакването, че ще бъде тълкувано от експерт. С други думи, преди Мрежата, повечето от информацията не е писана с цел самообслужване.

Да вземем за пример информацията, написана за продажба, маркетинг или промоция. Ако действате въз основа на прочетеното и се случи нещо положително, чудесно. Ако обаче действията ви доведат до нещо отрицателно, организацията, която е създала съдържанието, не иска да носи правна отговорност.

Моят колега адвокат Джеймс Бъкли казва:

„Ако е логично да предположим, че някой ще действа в зависимост от информацията, дадена му от специалист и ако това действие се окаже във вреда на човека, а дадената информация не е била с качеството, очакващо се от специалиста, то тогава, въпреки че страните никога не са подписвали договор, и дори въпреки, че „клиентът“ не е платил за информацията, специалистът (или компанията) може да бъде подведен под отговорност за небрежността си при съставянето на информацията, само защото е логично да очакваме, че на информацията може да се разчита.“

Ето защо, когато организациите искат да се защитят, пишат нещо от рода на „Този документ е само за информация.“ Това е основна причина, поради която, доста уеб екипи са ми казвали през годините: „Нямаме задачи. Само имаме информация.“

Много автори се ужасяват от самата идея, че някой може да действа въз основа на написаното от тях. Ето защо толкова малка част от съдържанието в Мрежата е за действие. То е само за информация, което значи неясни, безмислени, празни приказки, отнемащи колкото може по-дълго, за да кажат колкото може по-малко.

Това беше поне малко приемливо преди Мрежата, когато съдържанието (писаната информация) съществуваше почти винаги в допълнение на взаимодействието на човек с човек. Но деловият смисъл на Мрежата е самообслужване: четете нещо, действате самостоятелно въз основа на прочетеното и свършвате задачата, която имате да свършите.

Имаме нужда от ново поколение създатели на съдържание, които да фокусират върху това да помогнат на клиента да изпълнява задачи. Трябва да възнаграждаваме не създаването на съдържание, а по-скоро изпълнението на задачата. Това е огромна мисловна промяна, но много необходима ако искаме да създаваме сайтове, които работят.

За разлика от Гери МакГавърн, няма да ви кажа „не действайте“. Напротив, очаквам да предприемете нещо. Очаквам да заставате зад информацията, която предоставяте. Очаквам да създавате съдържание, което казва, води, улеснява и кефи. Участвайте в Съдържание за уеб – на живо, за да научите как.