Буквите в картинка ни преследват навсякъде и за всичко. Някои хора толкова са се наплашили, че не смеят да отворят електронно съобщение, ако не получат потвърждение, че е пратено от човек. Леко е унизително за изпращача – то си е като да те претърсят на митницата или на входа на някоя сграда – но има известна логика. Може да се преме и преглътне, но поне да е направено по правилния начин. Изпратих писмо на чист български на съвсем българската компания за минерални води Хисар. Зарадвах се на техен продукт и исках да ги питам откъде да си купя още. Ето писмото:

Здравейте, Миналата седмица пътувахме из Родопите и съпругата ми си купи от някъде (мисля, че беше Пазарджик) ваша напитка студен чай – лимон. Хареса ни. Живеем в София и не сме виждали напитката в търговската мрежа. Къде да търсим? Да очакваме ли, че скоро ще я предложите и в София? Поздрави.

Около минута след като изпратих получих изненадващо писмо от адрес в „пловдив на живо“, който не познавам и не ми говори нищо и с тема, Email sender verification / Proverka na podatelia, която също не ми говори нищо. По-голямата част следва:

ENGLISH: To prove your message was sent by a human and not a computer, visit the URL below and type in the alphanumeric text you will see in the image. You will only be asked to do this once for this email address.
URL: http://plovdivonline.com:8083/challenge/?folder=18319ef9dd66257dff54904142c6ecac

БЪЛГАРСКИ: За да сме сигурни, че това писмо е изпратено от жив човек, а не от някой компютър, се налага да Ви помолим да отворите страницата, чийто адрес е посочен по-долу и да въведете в полето буквите и цифрите, които ще видите в картината над него. Тази проверка се извършва еднократно за всеки подател.
Адрес: http://plovdivonline.com:8083/challenge/?folder=18319ef9dd66257dff54904142c6ecac

Подпис липсва. Класически спам значи, добре, че програмата за имейл, която ползвам е добре настроена и все пак не го отсвири моментално. Написах писмо на адрес Email Verification . Нямах очакване за отговор, но съм все съм оптимист и все си мисля, че някой си мисли за потребителите. Ето го:

Не съм изпращал нищо на адрес plovdivonline.com. Предполагам, че ме проверявате за писмо, което пратих до минерални води Хисар. Предполагам още, че писмото е генерирано автоматично, но се надявам и че тази ми бележка ще бъде прочетена от човек.

Получих отговор от демона на собствената си програма за електронна поща, че адресът email_verification@plovdivonline.com отхврля всякакви писма. Усмихнах се. Въздъхнах. Четох пак писмото. Чудих се. Реших да ида да видя какво следва. Заредих адреса, който писмото иска и попаднах на следното:

Код за проверка

Добре, че разбирам английски. Текстът повтаря онова, което е написано в писмото от пловдив на живо. Освен това обяснява, че програмите не могат да четат букви от картинки (дали?) и така се разпознавали живите хора. Връзката в дъното води към http://www.icewarp.com/, което е сайт на фирма, която предлага Мерак. То не е онова, за което всеки българин лесно се сеща, а всъщност е сървърна програма за обработка на имейли. Не можах да пиша на Айсуорп, защото не са си сложили контактна информация (много се пазят от спам). Интересно е да се отбележи, че името на страницата за проверка на човечността е малко на английски, но леко побългарено.

Адрес на сайта

Вероятно са искали да напишат Response на английски, което ще рече отговор, но са изяли едното с. Или пък са написали отговор на френски. Но пък тогава challenge (педизвикателство) не е съвсем както трябва, защото на френски понятието се представя с contester, récusation, disputer.  Проверих адреса http://plovdivonline.com/, но там има сайт на военния клуб в Пловдив. Единствената връзка, която направих между военния клуб в Пловдив и минерална вода Хисар е, Пловдив. Хисаря е в Пловдивска област. Аз също съм малко страхлив и не искам да получавам повече спам, от нормалната ми дневна доза от 200-300 съобщения. Още малко се почудих, но любопитството е силен мотиватор, а и идеята за статийка в Трудно ли е да е лесно вече се бе зародила, та реших да се доверя. Попълних кода и бях възнаграден с:

Адресът е упълномощен

Специфицирах правилна дума. Колко мило! От тук насетне адресът ми е упълномощен. Не знам обаче за какво.  Лесно е в писмото за проверката да се напише, защо го получавам на по ясен език! Например: „Получихме следното писмо от вас. Не ви познаваме и затова искаме да направим малка проверка. Извинете ни за неудобството. Тя е еднократна и ще ви отнеме само минутка.“ После вече да ми обяснят за какво иде реч. Лесно е моето писмо да бъде включено в автоматичния отговор, за да имам познат контекст! Лесно е трудно в сайта пловдив на живо да кажат на български, че извършват услуга на хисарска вода! Трудното е да се помисли за начина на взаимодействие и за нуждите на хората. Ако някой си спомня защо започна това, не съм получил отговор за студения чай.


1 comment

  1. Двимиказа:

    Около две седмици след като бях пратил запитването за студения чай получих отговор – хората ми дадоха име и телефонен номер, където да проверя каквото ме интересува. Беше отпускарско време, забавянето е разбираемо.

Коментарите са изключени.