UX Design Проектиране за ден? Дали е възможно и дава ли резултати? Да, има такъв подход и се оказва много ефективен!

За метода научихме от тренинга Good design faster на Peter Boersma и с негово разрешение го прилагаме в тренинга Проектиране (UX дизайн), както и по проектите на наши клиенти, които  предпочитат по-бърза обратна връзка и резултати:-))).

Идеята е всички ключови фигури от екипа по създаването на сайт или софтуер да участват заедно в процеса. Това могат да бъдат, например, представители на разработчици, дизайнери, маркетинг, проектен мениджмънт. По този начин се извличат повече гледни точки, и с участието и потенциала на екипа се проектира решение, което отговаря  на изискванията и ограниченията на всички страни. С помощта на техники, лесни за работа и гъвкави за промени се създава прототип на продукта, който се обсъжда, критикува, променя или проектира наново, така че резултатът да отговаря на целите и ограниченията на проекта и да е удовлетворяващ за всички страни :-))).

Предимствата на този метод са, че използва ентусиазма и изобретателността на всички и по структуриран и бърз процес разкрива богатство от решения. После тези решения биват подложени на критичен анализ от същия екип, за да се отсеят най-ефективни решения, съобразени със спецификите на проекта. Също така, веднага си проличава какви са слабите и силни страни на всички гледни точки, какви са техническите възможности и ограничения на продукта, какви са бъдещите идеи за развитие. Това се случва бързо и гъвкаво, благодарение на паралелната работа на всички ключови страни.

За гъвкав UX дизайн и прототипи, които разбиват или утвърждават решения ще говори и Джеф Готелф по време на UX Sofia 2012, на 6 юни.

Дотогава, може да загреете с нас и практическия тренинг за проектиране на лесни за ползване сайтове и софтуер на 15 март.