„Очаквах сайтът ни да стане по-лесен за употреба като резултат от съвместната ни работа. Очакванията ми се оправдаха – след работата с Ирина Герджикова, консултант по ползваемост,  потребителите ни дават обратна връзка, че с обновения ни сайт наистина се работи много по-лесно, а го виждаме и сами по броя на успешно изпълнените задачи, с които потребителите се справят сами, без да търсят нашата помощ.” споделя Силвина Фурнаджиева, Сътрудник портал/преводач, Програма „Глоб@лни библиотеки – България.

Задачата ми бе да помогна на екипа по проекта да направят нова версия на сайта, в която библиотекарите сами да представят библиотеките в които работят, да се информират за предстоящите обучения, а потребителите да намират най-близката библиотека от програмата и да се информират за услугите, които могат да ползват там.

От къде започнах?

Започнах работата по проекта с Блиц анализ по ползваемост. След запознаване с целите на проекта „да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки…” направих бърз преглед на стария сайт. Анализът очерта основните проблеми и посоки за развитие на сайта при предстоящия редизайн.
Началната страница на портала представяше актуалната инфорация за програмата, но не показваше за какво е този портал и какви възможности предоставя той на потребителите.

Началната страница на сайта на Глоб@лни библиотеки преди редизайн

Изместването на акцента от новините върху представяне на портала и неговите функционалности улесни ориентацията на потребителите.
Представянето на библиотеките в настоящата версия на портала бе неудобно за всички външни на програмата потребители, а съдържанието на портала не бе съобразено с навиците и поведението на потребители в уеб, които не четат подробно, а по-скоро преглеждат страниците набързо в търсене на ключови думи и фрази.
Оказа се, че за някои от администраторите и хората, които се грижат за съдържанието на сайта (основно библиотекари), системата за управление на съдържанието не беше услужлива и лесна за ползване.

Как използвах потребителите при проектиране на менютата в сайта?

Информационната структура на сайта бе ориентирана да обслужва главно запознатите, работещи по програмата потребители. Останалите посетители на сайта бяха затруднени да се ориентират в нея.
За реорганизация на менютата използвах потенциала на потребителите на портала и ги въвлякох в процеса на проектиране чрез метода на свободна категоризация (card sorting).
По този начин самите потребители подредиха съдържанието на сайта по интуитивен и лесен за ползване начин.

Тестването по ползваемост изглажда проблемите 🙂

С новата версия на сайта се зае екипът на ABC Design & Communication. За да се уверим, че тя ще е по-лесна за работа и ползване, проведох тестване на прототип с библиотекари и потребители на сайта. Тестването на ниво прототип е много лесен, бърз и ефикасен начин за отстраняване на проблеми още преди да е започнала разработката на сайта. Това също така е и най-евтиният вариант за даден проект, който пести време и усилия на всеки клиент.

Резултатите показаха, че библиотекарите се затрудняват и объркват при добавянето и редактирането на страници в сайта.
Препоръките, които направих в резултат на данните от теста дадоха конкретни насоки за решаване на проблемите, а екипът на програмата одобри и приложи повече от 90% от тях.
В резултат „потребителите изпълняват успешно задачите си със сайта ни, ориентират се в него по-лесно, отколкото в старата версия и част от тях ни писаха, за да изкажат положителното си мнение за обновения сайт.” казва Силвина 🙂

Благодаря на нея и всички от Глоб@лни библиотеки, с които постигнахме толкова добри резултати.
Винаги е по-лесно, когато насреща си имаш мотвирани хора, а аз имах късмет да работя с такива 🙂

Вижте още:


1 comment

  1. Бобиказа:

    Уеб Сайтът действително е екстра и всичко е позиционирано където потребителят очаква да бъде, само като е на HD монитори при шапката вдясно има доста бяло пространство и си е за лек фикс. На мен специално и логото ми допадна 🙂

Коментарите са изключени.