Наскоро писах как Експлоръра във Виста се опитва да разпознава файловете по тип и не винаги от това ни става удобно като потребители.

Още едно ‘напредничаво’ решение ми бърка ежедневно в доброто настроение и удобството на работа: всичко се започва от работния плот (десктопа), винаги се показва профила на текущия потребител, след това една обществена папка и едва тогава структурата на устройствата в компютъра. Във версията ХиксПе (XP) нещата са по-прости и ясни – между десктопа и структурата на устройствата стои само една папка и човек може да избере къде да сочи тя.

При стартиране всяка програма има нужда от начално състояние. Началното състояние на Експлорър е текущият компютър. На снимките по-долу е показано как изглежда то под ХиксПе и под Виста.

Снимка 1: В ХиксПе навигацията тръгва от десктопа, следва непосредствено Май докюмънтс, което може да се настройва
Уиндоус Експорър в ХиксПе - навигацията започва от Desktop и My Documents

Удобството на този подход е, че човек може да избере къде да сочи папката My Documents.

Снимка 2: Във Виста навигацията също тръгва от десктопа, но минава през името на текущия потребител и папка Public (която още не съм разбрал за какво е)
Във Виста навигацията пак тръгва от Desktop, но My Documents е изчезнало

При този подход, човек е задължен винаги да минава по пътя, начертан му от проектантите на Майкрософт – без значение дали му е удобно или не. Освен това непрекъснато трябва да гледа две папки, които никак не са му нужни и нито може да пренасочи, за да му станат нужни, нито може да скрие, за да не му се бъркат.

Има и четири допълнителни ефекта в новия Експлорър

 • Иконките са по-шарени. Това не улеснява работата, а напротив прави по-трудно плъзгането на погледа. В ХиксПе иконките имат сравнително еднакъв сив цвят и се различават по форма. Това позволява на очите свободно да се плъзгат по тях и да се съсредоточат върху имената им. Шаренкото на Вистата кара мозъка да се пъне допълнително, за да възприема и обработва цветовете – създава се отрицателен ефект, при който пъстротата пречи. Да малко шаренко би било добре, помага за отделяне на елементите, но когато всичко е шарено, ефектът се губи.
 • Има любими връзки (може и предпочитани). Това привидно улеснение също създава неудобство. То увеличава раздробяването на прозореца на програмата и заема полезно място – на снимката горе, мястото на предпочитаните връзки показва само 1 връзка, а може да се използва за 4 такива (разбира се ефектът не е толкова свиреп при изцяло разпънат прозорец). Тук поне проектантите са дали възможност това панелче да се скрива изцяло.
 • Липсват плюсчетата. В ХиксПе пред папките има плюсчета, които указват, че под съответната папка има други папки и позволяват разгъването им. Във Виста, тези плюсчета липсват първоначално – появяват се само когато фокусът е в този панел или когато мишката е над него. Да, ама при отваряне на Експлорър във Виста фокусът е в съседния панел и плюсчетата липсват. Разбирам мотивацията на дизайнерите – всичко, което е ненужно трябва да се маха, за да не товари интерфейса. Може да сравните двете снимки горе – според мен наличието на плюсчетата спомага да се възприеме по-лесно структурата и липсата им има отрицателен ефект върху способността на потребителя да се ориентира.
 • Липсва съдържание. В ХиксПе в десния панел, се показва съдържание. Може да се види вида на устройствата, големината им и оставащото свободно място – полезна информация. Във Виста явно се е оказало, че за много потребители тази информация е неясна или ненужна и затова в десния панел по подразбиране не се показва нищо друго освен имената на устройствата – ами че то същото нещо се вижда и в ляво.

За любимите връзки още малко

Те си имат достойнства. Хубаво е да имаш възможност да си наслагаш връзки, към неща, които ползващ често, или до които стигаш трудно, или каквито там са ти нужни. Концепцията не е нова. Има я отдавна под формата на меню Favorites. Не помня дали дойде от браузърите или от друго място, но това не е толкова важно.

От снимките по-горе се вижда, че във Виста такова меню вече няма. В ХиксПе си го има, но там то е същото като менюто Favorites в Интернет Експлорър – а съгласете се да се смесват връзки към сайтове и връзки към папки не е много удобно. Принципна разлика между двата вида връзки може и да няма, но функционална има. Чудесно е, че във Виста двата вида връзки са разделени – Интернет Експлорър си има менюто Favorites, а Уиндоус Експлорър си има Favorites в навигационния панел.

Какво ли се е случило? Защо новият Уиндоус Експлорър си няма меню за връзки? Може дизайнерите да са решили, че менюто е място, където потребителите не трябва да пипат или се е оказало, че не искат да пипат там. Същевременно е било ясно, че хората има нужда да си слагат връзки към различни папки. В резултат са шльопнали фаворитите в навигационния панел – супер, те и без това са навигационни елементи. Да, ама не баш.

Папките разкриват структурата на съдържанието, а връзките са показалци към съдържанието. Двете неща си приличат, но имат различна функция и съответно принадлежат на различни места. Набиването им в един панел, при все че ги дели тънка сива линия, не е най-доброто нещо, което може да ми се случи като потребител. Всичкото налично вертикално място ми трябва. Ежедневно ровя из структури от папки и под-папки, които са десетки и стотици. Последното нещо, което ми трябва е допълнително каре, което да изяжда и без това недостатъчното пространство.

Разбирам, че има хора, за които това е удобният начин, но не искам все аз да съм прецаканият. Сега или трябва да търпя карето или да не си правя връзки. А е толкова лесно – проектантите са можели да дадат възможност да се избира къде да се показват Favorites – в навигационния панел или като меню.
––-

Разбира се има и още неща, които има да се кажат за Експлоръра. Надявам се да успея да ги споделя.


3 comments

 1. zografказа:

  Много добра поредица.

  Още един проблем който ме дразни (зная че може да се промени – но за обикновенният потребител не е толкова тривиално).

  Натискането на Алт води до странното показване/скриване на менюто.

  Едно питане, някой да знае има ли форум в Българското интернет пространство което обсъжда темата „Използваемост“ ?

 2. Двимиказа:

  Показването и скриването на менюто при натискане на Алт се случва в Интернет Експлорър 7. Не съм забелязъл подобен ефект в Уиндоус Експлорър на Вистата. Направили са го, за да пестят място. След известно време се свиква и дори е удобно. Проблем е обаче, че менюто не може лесно да се извика с мишката – липсва аналогия на натискането на Алт.

  ––––
  За форуми за използваемост не съм чувал. Ако под „Използваемост“ имаш предвид „ползваемост“, то отново не знам да има такъв форум. Този сайт е на тема ползваемост, но не е форум. На тема ползваемост понякога пише и Георги Вързоновцев на http://mchell.cult.bg/xp/.

 3. zografказа:

  Моята Виста го има и за мен е дразнещо понеже се измества List Control-a с елементите.

  Не зная дали е по-правилно да е „ползваемост“ или „използваемост“, на английски е „Usability“. Според мен е по-правилно да е „използваемост“, но не споря за приетият термин.

Коментарите са изключени.