Кока Кола имат игра. Под капачките на бутилки с Фанта има номера. Клиетните, които са пили Фанта, могат да проверят дали тези номера им носят някаква печалба от играта на Кока Кола като идат на сайта на Кока Кола. На етикета на всяка бутилка е написан адресът на сайта. (Кока Кола не са написали адреса на сайта на капачките, но то е защото не са се замислили, че човек си взема капачката и връща бутилката. Капачката лесно влиза в джоба и може да се провери по-късно, когато си на компютъра. Или може би от Кока Кола са убедени, че всички знаят адреса на сайта им!) Защо ли Кока Кола за нещо, за което е нужна 1 стъпка, карат клиентите си да направят 5?

Стъпка 1

Набирате http://www.coca-cola.bg/ и виждате:

Снимка от сайта на Кока Кола

Стъпка 2

Чудите се известно време какво гледате и какво трябва да направите и ако сте упорити виждате, под горния ръб

Снимка от сайта на Кока Кола

Цъкате и вместо да проверите кода си виждате:

Снимка от сайта на Кока Кола

Моля?! Но вие сте упорити или имате късмет и случайно виждате, че когато показалецът на мишката мине над жълтото поле се превръща в ръчичка, указвайки, че там се крие връзка.

Стъпка 3

Цъквате. В повечето случаи браузърът ви блокира онова, което следва и нищо не виждате, защото проектантите са предвидили да се отваря нов прозорец – съвсем ненужно и съвсем неочаквано. Ако все пак успеете да отворите новия прозорец, то ще видите следната глупост:

Снимка от сайта на Кока Кола

Откъде, накъде, Кока Кола искат клиентите им да въвеждат имейлски адреси преди да са разбрали дали печелят нещо или не! Вероятно искат да им изпращат нежелани рекламни и други писма. Поне от куртоазия може да кажат защо е нужно да се въведе адрес.

Стъпка 4

Въвеждате си някакъв имейл и натискате копче Въведи. (Странен избор за име на копчето, но това е бял кахър.) Виждате този екран:

Снимка от сайта на Кока Кола

Това е показване на неуважение към клиентите. Тук се изисква да се въведе един път кода от капачката и още един път някакви букви от картинка. Очевидно в Кока Кола страдат от параноя и не мислят за потребителите си – вижте Прочети и таз картинка (http://www.e-lesno.com/blog/20041216/) на тема кодове.

Стъпка 5

Няма къде да ходите. Въвеждате кодовете и натискате Проверка. (Името на това копче е по-добро, въпреки че е неконсистентно граматически и като място с копчето от предишната стъпка – вероятно двата екрана са правени от различни програмисти.) В общия случай получавате потупване по гърба, но това са правилата на играта и това е действителността.

Снимка от сайта на Кока Кола

Ако пиете още и още Фанта може и да успеете да спечелите. Ако не улучите „6-те символа от изображението по-долу“ обаче, Кока Кола ви казва, че сте много тъпи и сте въвели грешен „PIN код“.

Снимка от сайта на Кока Кола

„PIN код“?! Откъде пък дойде това? Но понеже сте разсъдливи, разбирате, че става дума за „6-те символа от изображението по-долу“ и полекичка ги преписвате, докато улучите. Не е трудно да е лесно, ако се помисли за потребителите и за начина, по който те ще взаимодействат със сайта. Кока Кола не са го направили и за това вместо едностъпкова проверка предлагат петстъпкова процедура, при която на всяка стъпка дебнат изненади. Не знам какво става ако спечеля. Не съм пил толкова много Фанта. Предполагам обаче, че ще има 27 лесни стъпки, за да получите наградата си.


1 comment

  1. TeDuTyYyказа:

    XaX qkY napraveno v smisal 4e informaciqta e predstavena po interesen na4in 😉 braFo

Коментарите са изключени.