Случайно научих – от статия в Сега – че има сайт на Комисията за финансов надзор, в който може да се прави проверка дали дадено превозно средство има застраховка Гражданска отговорност. Сега е време за граждански отговорности. Като прочетох статията (прочетох я сега, нищо, че тя е от февруари) и забързах да видя какво и как.

Сайтът е на адрес www.fsc.bg и предлага и други полезни неща като данни за пенсионните фондове например. Та заредих началната страница и там веднага видях връзка проверка на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Цъкнах и пред мен се разтвори това:

Снимка 1 – Файърфокс
Страницата във Файърфокс - текст и формуляр насложени един върху друг

Пробвах с Интернет Експлорър. Аха! Вижда се ето така.

Снимка 2 – Интернет Експлорър
Страницата в Интернет Експлорър - текст и формуляр са разделени

Това е почти нормален изглед. Само дето връзката се отваря в нов прозорец с фиксирана големина. Тази големина е малка, за да покаже цялото съдържание и потребителят трябва или да си уголеми прозореца или да ползва плъзгачите. Иначе проверката работи. Видях, че ми е време да си подновя застраховката на колата. Не разбрах само, защо трябваше да въвеждам контролни символи. (Хората почнаха да ги ползват за щяло и нещяло. Някои случаи са описани тук – вижте Проверка на човечността, За едни прегради и една култураПровери своя код и Прочети и таз картинка).

Поразгледах сайта на Комисията за финансов надзор. Оказа се, че сайтът не е предназначен да се ползва с Файърфокс. Ето как изглежда менюто му:

Снимка 3 – Менюто във Файърфокс
Лявата половина на менюто на сайта не се вижда

Доколкото прочетох на сайта, Комисията за финансов надзор е държавен орган. За жалост този държавен орган:

  • Лишава част от потребителите си от нормално взаимодействие със сайта – ползването с Файърфокс е затруднено (вярно, че хората, които посещават сайта на комисията през този браузър е малък – според броячката на сайта, вероятно около 10-15 души дневно – но не е за пренебрегване). Не съм пробвал с други браузъри – все пак целта ми не е да тествам сайта на Комисията за финансов надзор. Tова е трябвало да го направи разработчикът на сайта.
  • Слага ненужни пречки – за какво ли е нужна защитата с картинен код! Може би, за да не вземе някой да пусне робот, който да върти различни варианти на номера на коли и да източи всичката информация от сайта за това коя кола си има гражданска отговорност и кога изтича и коя кола си няма. дори и да се намери такъв хахо, който да източи тази информация, после какво ще прави с нея!
  • Поддържа частни корпоратовни интереси – Майкрософт и техния браузър. Хора, които дойдат на сайта с Файърфокс и видят, че не работи добре, се принуждават да ползват Интернет Експлорър, за да си свършат работата. Така се създава положително отношение към Интернет Експлорър и отрицателно към Файърфокс, въпреки, че проблемът е в разработчика, а не в браузъра.

Не бива да е така. И трябва съвсем малко, за да не е така. Просто трябва да се помисли за хората, които ползват сайта.