В интернетските приложения добавянето на функционалности или обновяването на съществуващи неща е сравнително лесно. Остава въпросът как да информираме потребителите, че сме направили нещо ново.

Харесва ми подходът на Гугъл. В Джимейл (Gmail), те слагат връзка What’s new (какво ново) в горното меню. Връзката се появява само когато има промени в продукта. За да направят връзката по-забележима, я оцветяват в червен цвят.

Днес ме изненадаха приятно с различен подход: показаха голям балон със съобщение, даващо информация за промяната:

Екранна снимка на Джимейл със съобщение, казващо за промяна в етикетите и показващо къде са преместени.

Съобщението гласи:

New! Drag and drop
Drag messages into labels and labels onto messages.

Your labels moved up here
To get you started, we put your most used labels here and hid the labels you use the least under „37 more“.

В превод:

Ново! Тегли-пусни
Може да теглите писма върху етикети и етикети върху писма.

Етикетите ви са преместени тук.
За начало, сложихме най-често използваните ви етикети тук и скрихме по-рядко използваните под „още 37“.

Дори са сложили картинки в съобщението и са се опитали да илюстрират онова, което текстът казва. Информационната стойност на картинките е почти никаква, но в случая правят съобщението по-видимо и привличат вниманието.

Други важни особености на съобщението:

  • Появява се еднокаратно. След влизане на потребителя в сайта. Моментът е сравнително добре премерен. Съществува малка опасност някой да цъкне ОК без да е разбрал за какво става дума – вероятно дизайнерите са претеглили плюсовете и минусите, а може и да са тествали реакциите на потребителите преди да пуснат промяната.
  • Не се скрива само. Потребителят трябва да цъкне ОК или връзката Manage labels (управление на етикетите), за да се скрие съобщението. С други думи, необходимо е изрично потвърждение, че съобщението е забелязано.
  • Има стрелка, която сочи към въпросната функционалност. Със стрелката става по-лесно да се намери къде е промяната и да се разбере съобщението.
  • Дава връзка към управление на етикетите, т.е. слага съобщението в контекста на продукта като свързва съобщението с променената функционалност и дава възможност на потребителите да направят нещо или научат нещо повече.

Когато правим промени, те винаги влияят на взаимодействието на потребителите с продукта. Преходът към новия начин на работа е по-лесен за потребителите, когато съобщим промяната по подходящ начин: на място, на време, на разбираем език, с подходящите средства и съобразно цялото приложение.


1 comment

  1. Momchil Karamitevказа:

    Наистина много добър подход. Аз ползвам Gmail и преди малко, когато си проверявах пощата, нямаше начин да не забележа промяната.

    Поздравления за добрата статия!

Коментарите са изключени.