Как се разпознава добрият интерфейс или дизайн?

Много е трудно, защото той е незабележим. Ето някои сравнения:

  • Добрият интерфейс е като добър магазинер. Посреща ви както трябва, предлага ви каквото ви трябва и то точно когато си трябва. Той не ви досажда с излишни движения и празнословия.
  • Добрият интерфейс е като другите хубави неща в живота. Забелязвате го едва когато го загубите и започне да ви липсва.
  • Добрият интерфейс е като добър екскурзовод. Насочва ви накъде да вървите, казва ви кое какво е, предпазва ви от неприятности и от непозволени действия.
  • Добрият интерфейс е като нещо познато. Няма изненади, знаете какво да очаквате, какво ще намерите и как да го направите.
  • Добрият интерфейс е нещо, с което лесно се свиква. При него няма дълго време за заучаване – онова, което правите с него се получава естествено.
  • Добрият интерфейс е като добра секретарка. Увеличава многократно производителността като поема задачите, които са неудобни, досадни и отнемат много време. Освен това подрежда офиса и документацията така, че всичко си намирате, дори и когато нея я няма.
  • Добрият интерфейс е като мозък на гений. Помни всичко и ви го казва или показва когато ви е нужно. Мислете за всички ония неща, които непрекъснато ви се налага да ползвате, а вие все не може да запомните или ви е писнало да ги въвеждате хиляди пъти. Ще спомена само няколко – ЕГН, адрес, име.

Как се разпознава лошият интерфейс или дизайн?

Много лесно. Той е неползваем или ниско ползваем. По-скоро го усещате, отколкото съзнателно да го разбирате или оценявате. Различава от добрия по това, че ви се набива в лицето с различни недомислености. Докато го ползвате понякога ви се приисква да крещите или толкова се стъписвате, че започвате да се мислите за пълен глупак. Сещате ли се веднага за март месец, когато попълвахте данъчната си декларация? Е за такова нещо става дума. В живота около нас сигурно има доста примери за лош дизайн.

Как се разпознава злият интерфейс или дизайн?

Тук вече нещата са по-сложни. Злият интерфейс обслужва някаква цел, която обикновено е невидима за вас и така ви води на зло и ви принуждава да се съобразите с него. Той може да е привидно добър и да ви прати на място, където да пострадате било то със загуба на пари, лични данни, време или само нерви. На него не му пука за вас – ако сте получавали съобщение „невалидни данни“ само защото сте написали телефонния си номер с чертички между цифрите, то сте го срещали. Злите интерфейси трябва да изчезнат.