Честит ден на ползваемостта!

Световният ден на ползваемостта се чества за четвърти път. Тази година фокусът е върху транспорта и особено върху влиянието му върху околната среда. Днес по случай повода из целя свят има 170 събития в 43 страни на тема ползваемост на гари, пътища, превозни средства, паркинги, пътни знаци, маркировки, кръстовища, КАТ, закони за транспорт и други, ако има такива.

Организаторите дори са предложили танспортно предизвикателство. Отговаряте на няколко въпроса и сайтът ви дава възможност да сравните собствения си дневен въглеродно-двуокисен отпечатък с този на другите хора.

За ползваемостта на придвижването в България

Сещам се веднага за магистрала Хемус и вечните ремонти и съответно постоянните задръствания. По коледа през 2006 година наблюдавах една километрична опашка. Е, миналата седмица участвах в една такава, но в посока към София. Причината за опашката е абсолютно същата – ремонт на едно от платната, събиране на двата потока в едното платно, което е разделено на две точно по средата и обслужващите магистралата не се сещат да изместват разделителите малко вляво или вдясно в зависимостта от натовареността на трафика в едната посока.

А като преминем задръстването по магистралата и опитаме да влезем в София по околовръстното пак си намираме повод за деня на ползваемостта. Таксиметров шофьор, с който се возих преди няколко дни сподели мнението, че пътният възел на Симеоновско шосе и околовръстното е недовършен, но това е малкият проблем. Голямата глупост била, че сега пак щели да затварят околовръстното, за да правят възел и на Драгалевско шосе. Чудеше се човекът защо не са направили двата възела едновременно.

Има и хубави неща в нашия транспорт. Ползването на светлини за движение през деня прави автомобилите по-видими и съответно намалява броя на произшествията. Нашият закон за движение по пътищата изисква движение с включени светлини през деня в студеното полугодие.

Чудесно нещо по спирките на автобусите са колонките, които показват след колко време пристига даден автобус. Наблюденията са ми скромни, но предвижданията винаги са били точни – автобусът идва след толкова минути, колкото пише на колонката.

Любимата ми тема в градския транспорт са перфораторите. Едни такива изплезени, чучнали между прозорците. Разположени са на високо, за да се стигат трудно.

А имената на улиците, които нямат имена. Винаги съм се чудел, как могат по американски и други чужбински сайтове да дават указания за шофиране до някъде под формата на „завийте по еди коя си улица“. Става, защото на всяко кръстовище има табели с имената на улиците. У нас указанията се дават под формата на, чакай сега да преброя, „завийте по четвъртата пряка“.

Честит ден на ползваемия транспорт!


1 comment

  1. Иринаказа:

    Макар и седмица по-късно, денят беше отпразнуван 🙂 Снимки от събитието https://archive.lucrat.net/news/15/177/2008/

Коментарите са изключени.