За да предпазят сайта от теглене, а сигурно и поради още причини, хората, правещи znam.bg поставиха преграда за незрящите (без зрение, слепите) потребители!
Няма как от znam.bg да не знаят че има и други начини за защита, но в момента е така.

Няма достъп за хората без зрение, които тъкмо получиха синтезатор на реч за Windows на български и се обнадеждиха, че ще могат да ползват пълноценно Интернет.

Силно вярвам, че znam.bg не са знаели, че с прословутата картинка, на която има букви или цифри за виждане и въвеждане, не са се досетили, че по този начин правят невъзможен достъпа на незрящи хора.

Уверен съм, че когато разберат това, ще направят нещо, за да могат и потребителите без зрение да ползват znam.bg…

Има вече такива примери. Mtel.bg поставиха същата защита преди време, но когато разбраха, че това пречи на слепите хора да използват сайта им, намериха решение. За съжаление noi.bg не реагира по подобен начин, но ние не губим надежда, че това ще стане.

Добре би било, грижещите се за znam.bg, да разберат за този проблем, но както можете да се досетите, поради преградата няма как да направя контакт с тях…
Интернет беше и все още е едно пространство, в което слепите хора не се различават от виждащите. Толкова малко усилия са нужни, щото това пространство да остане такова…

Ако е трудно да се махнат всички паркирани автомобили от тротоарите, за да могат слепите спокойно да вървят, то не е толкова трудно да не се слагат прегради за незрящите в Интернет. Нека да не слагаме стени и ограничения за слепи, глухи или каквито и да било добронамерени хора, моля.

Забележка: Този материал бе любезно предоставен на Лукрат от Виктор Любенов, 1 юни 2005, автор на http://bezmonitor.com.


1 comment

  1. HowBizarreказа:

    На едно друго място коментирах съобщението му:

    „Трябва да се говори (пише) повече, за да се натрупа информация в нормално ползващите и създаващите web. Четох и статииката на Виктор в abcbg/ezine. Много интересно. Споменава, че ще напише и как стоят нещата под линукс.

    Щеше ми се на bezmonitor.com да има отделена секция за писачите на web, с подобни обяснения – например тестове съгласно стандартите, различни сравнения на брайзъри, риидъри… техники, които услесняват потребителите, примери за цветно чуствителни потребители, за такива с дислексия и т.н. и т.н. Навит съм да помогна с каквото мога, особено с популяризирането…“

Коментарите са изключени.