От много време се пише, чува и говори за пренасяне на номерата. От известно време услугата или възможността е дори факт. За жалост преносимостта на номерата е доста неудачно нещо – както и да го погледнеш.

Различни цени
Мобилните оператори работят на най-различни цени с най-различните си клиенти. Пренасянето на номерата нарушава въможността на хората да си правят сметката, защото вече не могат да са сигурни кой оператор обслужва даден номер.

Общото разбиране е, че е по-евтино да говориш с телефонни номера на оператора, който обслужва и твоя номер. Какво става ако човек пренесе номера си, например от Глобул към Мтел? Каша. Малко или много си правим сметка с кого говорим и колко говорим. Не са малко хората, които имат по три джобни телефона – по един с карта от всеки оператор. И не го правят, защото им е удобно да носят по три тамагочита, а защото така пестят пари. Не помня кой разправяше, че докато работел с един телефон плащал по няколко стотин лева месечно. Откакто си взел по една карта от всеки оператор, сметките му паднали под 100 лева на месец.

Представям си какво би било ако се пренасяха номерата на стационарните телфони!

Привидно удобство
Пренасянето на номера изглежда приемлив изход за хората. Представете си как 10 години сте ползвали един номер и как всичките ви контакти го знаят. Ако го промените, може дори да фалирате. Писнало ви е обаче от начина на работа с мобилния ви оператор – има стотици неща, които ви дразнят и тормозят. Преносимостта създава една светла (псевдо)перспектива – ще смените оператора. И да не мислите, че проблемите ви ще се свършат! Друг път.

Няма никакво основание да се смята, че обслужването при някой от операторите е по-добро от това при другите. Все тая. Със сигурност има разлики, но те са незначителни. Може при Мтел да са ви дразнели примерно електронните фактури, защото са неудобни за ползване, но като идете при Глобул ще почне да ви дразни нещо друго.

Явно неудобство
Не знам какъв е процесът по промяна на номера – сигурно всеки оператор се е погрижил да го направи възможно най-сложен, надявайки се, че така ще обезкуражи клиентите си да се пренасят. Ето страниците в сайтовете на трите оператора, където се описва пренасянето – йезуитско. Пренасянето отнема време, ходене по каси и офиси, струва пари и в крайна сметка не знаеш кога ще се случи.

 • http://www.globul.bg/bg/number_portability.html
 • http://mtel.bg/mobiltel/company_mnp.php
 • http://www.vivatel.bg/bg/portability_numbers.php

Не успяват да направят и приемането на клиенти, идващи от други оператори безпроблемно. Защо аз трябва да ходя при тях, за да им занеса някакво удостоверение за преносимост!!! Процесът е еднакъв за трите оператора и очевидно е измислен от един човек или екип – вероятно Комисията за регулиране на съобщенията. Не са мислили много за потребителя обаче.
Правим си живота сложен
И защо е нужно пренасяне на номер? Защо човек би искал да си пренесе номера:

 • Заради покритие – едва ли. Може да има тук-там малки разлики, но всички опеаратори имат пълно покритие.
 • По задължение или натиск – може да се случи на човек, попадащ в среда, където всички ползват един оператор. Несеризно е, но вероятно са възможни причини от рода „как така Глобул, тука всички сме на Вивател и всеки, който не е с нас е против нас и е пълен тапак“. Инак причината е в цената.
 • За по-добра цена – доста основателна причина. Мисля обаче, че е все тая кой оператор ползваш. Ако се направи проучване сред хора със сходни навици на говорене ще се окаже, че сметките, които плащат са приблизително еднакви, без значение при кой оператор са.
 • За по-добро обслужване – хубава причина. Както вече споменах, трудно може да се обоснове и докаже.

Какво е решението
Бих решил преносимостта на номерата така: комисията за регулиране на съобщенията, комисията за защита на потребителите и народното събрание (или който още трябва да го направи) постулират еднакви цени на телефонните разговори между всички оператори. Операторите разбира се имат право да предлагат различни ценови ставки за обем разговори, брой потребители, срок на договора и други, но не и въз основа на това с кой оператор колко говориш.

Тогава единственото по-което ще се състезават с другите е обслужването, което предлагат на клиентите си. Разбирам обаче, че звучи доста планово-социалистически и ще има големи проблеми с определянето на единната цена.

Друг подход е да се задължат операторите да предлагат цена към номер според началото на номера. Например, ако съм абонат на Мтел и разговорите ми към абонати на Мтел е 20 ст. на минута, то всеки номер, който набирам и който започва с 088 трябва да бъде таксуван 20 ст. на минута, без значение дали този номер е пренесен към Глобул или Вивател.


1 comment

 1. howbizarreказа:

  Най-основната причина, за да го направиш, е намаляване на разходите.

  Да предположим, че имаш ХХ% клиенти абонати на оператора Y и това ХХ% е достатъчно голямо, да получиш икономия на разходи, независимо от цената за преминаване – то и минутка няма да се бавиш, за да го направиш – особенно, ако с това си запазваш и номера…

  Е… трудно е да се спори относно гъвкавостта на услугата, но наличието й е прекрасно…

Коментарите са изключени.