Според моя приятел и колега Стюарт Шепард*, забележително е как нещо старо и установено като вестника Уол стрийт джърнъл** (Wall Street Journal – www.wsj.com) може да се променя и да става по-удобен, по-лесен, по-ползваем.

От 2 януари 2007 г. вестникът излиза в различен формат. Станал е по-тънък, а и по-малък, за да е по-лесен за държане. Сменен е шрифта, за да е по-четим. Дяловете са обозначени по по-добър начин, за да се улесни навигацията. Пак заради навигацията статиите по-рядко се разхвърлят по различни страници. Предлагат се повече обобщаващи материали като статистики и мнения, за да се отговори на нуждата на заетия читател, който е на работа и има време само да хвърли един поглед.

Промените са направени така, че да се запазят общият вид и излъчването на вестника, за да не се отчуждят текущите читатели. Същевременно се очаква да се привлекат нови и по-млади хора като нови читатели.

Може промяната да е продиктувана от пазарен натиск, може да е резултат от целенасочена работа с потребители, а може и от нещо друго. Като опростява интерфейса си, вестникът улеснява взаимодействието на потребителите си с него и увеличава стойността си за тях, съответно задържа читателската си аудитория, а дори може и да я увеличи.

Тази промяна показва, че винаги има място за ползваемост и че ползваемостта е нещо променливо и непостоянно – нещо, което е било ползваемо преди 10 години, днес може вече да не е. Единственият начин да се разбере това е като се работи с потребители – те знаят.

Ако четете Уол стрийт джърнъл, споделете какво мислите за промяната.

* Стюарт е автор на книгата Spindrift – (Книгата не е преведена на български, но заглавието се превежда като „фини пръски от морето вдигани от вятъра“)** Вестникът Уол стрийт джърнъл е на на повече от 100 години. Излиза от 1889 и се е превърнал във Вестника за финанси и бизнес.

*** В Yahoo Finance има статия по въпроса – Wall Street Journal Unveils New Design.