И ето, с компютър, през Интернет, сляп човек (благодарение на специализиран софтуер) „ходи“ по Интернет, чете вестници, слуша радио, пише по форуми, праща SMS-и, дори можеше да си провери здравната осигуровка в сайта на НОИ. И не само да я провери за себе си, но и за друг човек, да речем със зрение, но без компютър. Това беше една мъничка стъпка към така желаната от всички интеграция на хората с увреждания, със специални възможности… Или както и да се наричат, – инвалидите.

Наистина, в сайта на НОИ имаше малък проблем, който преодолявахме относително лесно, докато някой там не реши да ни затръшне вратата по най-некадърен начин.

Не, че това е кой знае колко важно, инвалидите са здравно осигурени, но въпроса е за достъпността изобщо.

По-долу става въпрос за един начин за защита на разни услуги из Интернет. Най-кратко казано, някъде уеб-мастърите поставят едни картинки в .jpg-файлове, на които има кодове, които трябва да се видят и да се въведат от клавиатурата. Това е една бариера за злоупотребяващи хора и скриптове… но бариера и за слепите потребители.

Преди няколко месеца, такава бариера беше поставена на sms.mtel.net и не можехме вече да пращаме SMS-съобщения. Но писах един e-mail на уеб-мастърите на sms.mtel.net и проблема ми беше разрешен за часове. Когато напиша името и паролата си за достъп, за мен няма картинчест код в jpg. Ето и адекватното съобщение, което хората са написали:

Уважаеми потребители,За да повиши сигурността при ползване на страницата и да предпази клиентите си от получаване на нежелани съобщения, М-Тел прави следните нововъведения:

  • Въвеждане на допълнителен четирицифрен код (уникален при всяко първоначално зареждане) при вход в страницата.
  • Допълнителна възможност за използване на криптиранa връзка при работа на страницата.

Забележка: При използване на криптирана връзка – за да не виждате предупреждението за използване на неразпознат сертификат, моля инсталирайте StampIT Root CA.Повече подробности на http://www.stampit.org.При проблеми с Вашата регистрация пишете на webmaster@mtel.net или се обадете на 088 1010.

Но на сайта на НОИ, не само, че поставиха картинчест код, но и такова съобщение написаха, да се чуди човек, знаят ли изобщо тия хора какво правят, опитват се да ни заблуждават или що… Ето го:

Уважаеми Г-жо/ Г-не,
Националният осигурителен институт въведе допълнителен код при проверка на здравноосигурителния статус. Предлаганата услуга е предназначена за персонална проверка. Допълнителното изискване е поставено с цел защита на Вашите лични данни от неоторизиран достъп.
Кодът е случаен и съдържа поредица от шест символа, които трябва да бъдат въведени от клавиатурата точно – букви на латиница (без значение малки или главни) и цифри.НОИ (c) 2003-2004, Всички права запазени!

Който има макар и малък опит в уеб, ще разбере колко неточно и объркано е това съобщение.

Снимката показва код който е изписан върху картинка, с цел цифрите да не се четат от сканиращи програми.

Снимката показва код който е изписан върху картинка, с цел цифрите да не се четат от сканиращи програми.

По-долу цитирам онова, което съм се опитал да направя преди повече от година, като се обадя на НОИ, защото тогава работата, която трябваше да се извърши, за да стане по-достъпен noi.bg за слепите беше за 5 минути. Сега е за повече, но едва ли е за няколко дни…

From: „noi“ noi@NSSI.BG
To: „Victor Kirilov Liubenov“ victor@mbx.isoc.bg
Subject: Re: Za dostupnostta i nezriashtite potrebiteli.
Date: Tue, 28 Oct 2003 14:04:55 +0200

Uvajaemi g-n Liubenov,
predlojenieto Vi e predadeno na raboteshtite po programnia produkt vednaga sled poluchavaneto mu. gl.expert I.Karabashev

–– Original Message –– From: „Victor Kirilov Liubenov“ victor@mbx.isoc.bg
To: <noi@nssi.bg> Sent: Friday, October 24, 2003 2:59 PM
Subject: Za dostupnostta i nezriashtite potrebiteli.

Zdraveyte, pisha Vi ot imeto na slepite potrebiteli.
Povecheto ot tiah rabotiat s browser, koyto niama JavaScript-interpretator. 
Tova ne im prechi da polzvat uslugite na pochti vsichki saytove v Bulgaria i chujbina.
Mnogo se radvame, che noi.bg e napraven dostatuchno profesionalno, za da se polzva prez vsichki browser-i. 
Po-dolu citiram kod ot noi.bg, koyto se nujdae ot suvsem malka promiana, za da e dostupen i za nas, slepite.
Kakto se vijda, za da se otvori report_healthhtm_1.asp, triabva

И след това съм цитирал няколко реда код от сайта на НОИ. Да, ама не…

За съжаление компютрите зависят от хората 🙂 Един уеб-мастър за 5 минути решава проблем, друг и за година не ще.

Най-сетне, нека декларирам, че храня необходимото уважение към всички държавни институции, към НОИ още повече, изплаща ми пенсия, преди инвалидна, сега и за трудов стаж 🙂 И точно поради това ми е мъчно, че не се стараят така, както например sms.mtel.net или yahoo…

Виктор Любенов, 14 декември 2004

Забележка: Този материал бе любезно предоставен на Лукрат от Виктор Любенов, 14 декември 2004, автор на http://bezmonitor.com.


1 comment

  1. krasimirказа:

    niykolko pati se probvam za spravka,no yvi!pri korektno vavedeni EGN I PIK ,neprekasnoto mi izpisva .Kakvo pove4e da komentiram?

Коментарите са изключени.