Ползваеми ли са сайтовете на родните институции?Идеята на фона на масово звучащите полифонични сонати, сюити, токати и фуги да прозвучи българският национален химн ми се стори не лоша. Реших да се възползвам от възможността да бъда оригинален и да се сдобия с химна, знамето и герба на България на своя мобилен телефон.

Човек не знае в каква ситуация ще изпадне и кога ще се наложи да демонстрира националните ни символи пред някой чужденец, който не се интересува от вдигане на тежести и затова не е имал шанса да види националния ни трибагреник или да чуе „Мила родино“.

С известно страхопочитание пристъпвам в сайта на президента. Явно съм очаквал по-гостоприемно отношение към посетителите, защото съм леко стъписан заради трудностите, пред които се изправям още в началото в опита си да се възползвам от инициативата.

За какво всъщност става въпрос?

Още с първата стъпка престрашилите се граждани се натъкват на входна страница, която предоставя пет възможности за по-нататъшно проникване към същността на президентския сайт: ПРЕЗИДЕНТ, ИНСТИТУЦИЯ, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ, КОНТАКТИ, ВХОД.

Реших, че най-логична е връзката ПРЕЗИДЕНТ, където очаквах да намеря търсената от мен кампания. С разочарование установявам, че не съм бил прав и там подобна информация не се открива. Всяка една от петте връзки води до различна информация от сайта, което на пръв поглед изглежда логично, но в същото време е объркващо, тъй като потребителят не може да се ориентира коя точно е началната страница (HOME) на сайта на президента.

Малко отклонение: Входната страница сама по себе си е предизвикателство. Всичко в нея е написано само с главни букви. Заглавните главни букви улесняват четенето, но когато всичко е само с главни, четенето се затруднява. Също така, на тази страница няма никаква съществена информация, освен течащи новини в долната част, но тъй като те се движат са много трудни за четене. И незнайно защо има входна страница, а не заглавна или начална такава. По този начин сайтът има две начала, което е объркващо.

Първоначалното объркване се засилва и от факта, че при цъкване върху герба на България, което в случая има функцията на лого, нищо не се случва. Очакването на потребителя е цъквайки върху герба връзката да води в началната страница (HOME), което е общоприето правило в уеб. Обикновено началната страница се ползва за отправна точка при ориентиране из сайтовете.

В сайта на президента този стандарт е пренебрегнат и частично променен. След внимателен оглед откривам стрелкичка в близост до герба, която се оказа верният път към началната страница. В случая това е излишно и объркващо, липсва текст, който да подсказва че стрелкичката води към началната страница. Потребителят трябва да вложи изобретателност и да подходи нестандартно към общоприети стандарти, за да намери началото на сайта.

Ако все още не сте се отказали да получите герб, химн и знаме пригответе се да се изправите пред нови предизвикателства; далеч по-сериозни!

След като се полутах из сайта, в крайна сметка, стигнах до страницата с кампанията, която се казва „Символи на държавната власт“. (Пишете ни дали сте успели да намерите страницата.)

На пръв поглед всичко на нея изглежда лесно и подредено. Но липсва помощна информация за кампанията и за това какви стъпки потребителят трябва да предприеме, за да получи химна на телефона си.

Не могат да ме обезсърчат, твърдо съм решен да стигна до край, затова започвам регистрацията:

На първа стъпка: проверявам дали мобилният ми телефон подържа услугата. За целта ползвам връзка от (поддържани gsm – http://refresh.fresh.bg/gsms), която се намира на самата форма за заявяване на химн или флаг. Оказвам се от щастливците – има маркирана чавка, ще рече телефонът ми се поддържа

На втора стъпка: попълвам формуляра за заявка за химн. Получавам съобщение от сайта, че заявката е получена и малка реклама на fresh.bg.

В последствие получавам на мобилният си телефон есемес без заглавие и без инструкция за ползване, който съдържа дълъг линк от типа: http://w.apollo.mtelecom.bg/3854G6

Очакването ми беше самият есемес да съдържа химн, знаме или герб на България, както и заглавието да е от president.bg. Такова нещо няма. Но и този път не успяват да ме изненадат.

На трета стъпка: въвеждам въпросния линк в Интернет експлорер и получавам теглене на неизвестен файл от типа „File d“, отново помощна информация няма, файлът изобщо не се отваря…

В крайна сметка, оказва се, че кампанията е неползваема. Или поне за мен е такава, защото не можах да получа това, за което дойдох на сайта на президента.

След едночасово упорито търсене откривам, че химн, герб и флаг все пак е възможно да се изтеглят, но … през wap. В дъното на формуляра за заявка пише:

Важно!: За да може да си свалите този продукт, трябва да имате активиран wap с правилни настройки на мобилния Ви телефон.“

Глупави ли са потребителите, които като мен са решили да имат химн, герб и национален флаг на мобилния си телефон?

Не, не са глупави! Може би малко наивни, ако си мислят, че лесно ще ги получат.

Защото сайтът не е ползваем! Защото на сайта има неща, които не помагат на потребителя, а точно обратното — опитват се да го откажат от намеренията му. Именно:

1. Входната страница не води, а чака.

2. Логото на сайта не е активно.

3. Страницата СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ е много трудна за намиране.

4. На страницата СИМВОЛИ НА ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ липсва помощна информация.

Помощна информация е поместена на следващата стъпка от регистрацията, която представлява неприятен „поп-ъп“ прозорец. За нещастие изскачащото прозорче е с фиксиран размер, скрол не се появява, а моят монитор е 14`… Съответно най-важната информация, която казва, че услугата е през WAP остава скрита за мен, дори недостъпна. Друг е въпросът, че тази информация трябва да бъде спомената много по-рано.

5. Връзките, сочещи към формуляра за заявка са труднозабележими и трудни за улучване.

Използваната връзка

Ето с този текст се обявява, че може да се изтегли герб. Според закона на Фиц, колкото по-малък е един обект на екрана, толкова по-труден е той за улучване. Много по-забележима и по-лесна за цъкване ще бъде връзката, ако е разположена върху целия текст. Ще се избегне и използването на израза ‘от тук’, който е неверен и неясен.

6. Проверка дали телефонът ни е годен за услугата се прави на сайта на Фреш.бг: www.fresh.bg, но отново е спестена полезна информация – липсва информация за кампанията. Освен че нищо не се разбира, на моменти страницата не се зарежда.

7. След регистрация вместо в есемеса да се съдържа химна, флага или знамето, има връзка, за която дори не се казва, че типа връзка е за WAP интернет.

Чудя се колко хора ползват wap, колко телефони подържат wap, колко хора са наясно как се ползва wap, колко хора са си активирали wap? Не казвам, че са малко, но нали кампанията е насочена към всеки български гражданин!

8. Съществената информация е спестена за сметка на рекламата. Вероятно сайтът на президента рекламира fresh.!

Реклама на сайта на президента към портал за мобилни телефони

Ето как с неправилен правопис и неясно съобщение се потвърждава, че е направена поръчка за химн, герб или национален флаг. Но за кое точно от трите?

9. Няма кой да поддържа сайта или да прави подобрения или пък няма интерес.

В края на ноември 2004 г. написах писмо, адресирано до press@president.bg и pcit@president.bg, което съдържаше фактите описани в тази статия. Въпросът не е от стратегическа важност и едва ли се е наложило да свикват Кризисния щаб или Съвета по национална сигурност, но явно съм ги затруднил, защото месец и половина по-късно нямам отговор. Което е по-лошо обаче – няма промени в сайта на президента. Гербът, химнът и знамето са все така недостъпни. А може би не съм писал на подходящите адреси.

В заключение

Ползвам интернет от години. Ориентирам се добре в уеб. Работата ми е свързана с интернет. Но има хора, които имат желанието като мен да получат химна, а ползват интернет два пъти в годината например.

Според мен, дори няма да намерят къде на сайта на президента е поместена кампанията, която анонсираха по телевизията. Може би инициативата не е замислена да бъде достъпна и ползваема, а само да бъде рекламирана по медиите?

Колко жалко, ако е така!

Тази статия не цели да обиди някой, а да алармира и да насочи вниманието към ползваемостта на сайтовете на българските институции. Проблеми има…

Защото докато нещата с ползваемостта на страницата на президента не се променят ще си слушаме полифонично „Ода на радостта“!

За наивните патриоти, потребители на Интернет ще остане успокоението, че могат да чуят Българския национален химн на нова година, както и на всеки мач на националния отбор по футбол.


7 comments

 1. Здравейте.

  Не че нещо (извинете ме за езика), ама такива статии от типа "нетакована мома", на която и се иска, ама не е сигурна дали ще боли, най-много ме дразнят. Искаш да направиш нещо, ама не ти е обяснено как?!? Дано не се отплесна в хиляди коментари, защото ако сега сме лице в лице с автора на статията, ще почна да бълвам думи и няма да спра поне час. Ще карам накратко и подред:

  1. Никой не би дал над 200 лв за телефон, без да знае какво поддържа, и да му е пределно ясно какво тегли и как го тегли. Малко логическа мисъл е достатъчна за да се сетиш, че не можеш да получиш хем 2 картинки, хем мелодия чрез SMS. Явно е, че трябва да си ги дръпнеш. За да си ги дръпнеш нормално е да имаш НЕТ на телефона си – това е ясно на всеки, въпреки, че все още има хора които пращат е-мейл по обикновената поща, и даже изписват "@" като "кльомба" на плика (така както са го чули). Колкото и да е обидно, специално за тях поне на този етап спасение няма! Те така или иначе не притежават телефон които поддържа цитираните неща.

  2. За да изтеглиш нещата от интернет, нормално е да получиш адрес, и няма нужда от каквито и да е обяснения, че трябва да го въведеш в браузера си.

  3. И последно, но не на последно място, потребител с 14" работещ монитор струващ 15лв на старо, и същевременно притежател на севременен телефон поддържащ цитираните услуги е толкова рядко, че е по-лесно да уцелиш джакпота в Еврофутбол, дори да не разбираш нищо и да си мислиш че Роналдиньо е галено име на Роналдо! Не ме разбирайте погрешно – аз също съм сложил химна на БГ на телефона си, въпреки, че не поддържа дори полифонични мелодии, но това е друга тема.

  Идеята е похвална, реализацията…щом казвате…не толкова, но не можем да очакваме, че ако някой е космонавт, братовчедите му да са минимум диспечери на летище… Има хора…има и хора…Аз като съм искал химна съм го намерил. Щом искаш нещо, ще намериш начин да го направиш. Ако няма път, ще си прокараш САМ. Моите уважения, лек ден.

 2. Ирина Герджиковаказа:

  Уважаеми г-н Данов, много се зарадвах на искреното ви мнение по темата. Ако всички граждани бяха толкова прями, категорични и ясни в изразяване на мнението си, аз лично, щях да се гордея много повече че съм българка. Но химнът на България, ми се струва, бива да е много по – достъпен до българите, дори до тези които пишат "кльомба" на пликовете за писма, не мислите ли?

 3. Михаил Ангеловказа:

  Г-н Данов, явно вие сте от хората, които предпочитат да изразходват потенциала си за да си излекуват задника след като са го наритали, вместо за намиране на начин въобще да не го наритат!

  Много хора дават 200лв за телефон без да знаят  "какво поддържа" (друг е въпросът дали ще влезнат през wap browser в интернет).
  Също така, телефон с wap и полифонични мелодии вече може да се намери за 50лв.

  Дано хората по-скоро се отърсят от вашия тип мислене и да започнат усилено да си търсят правата, за да няма място институциите да си позволяват нехайство!

 4. Здравейте Случайно попаднах на този материал, респективно и на коментарите… Интересно ми е към кого е насочена тази благинка (ако мога да се изразя така…) Влязох в сайт-а на ПРЕЗИДЕНТА но колкото и да обикалях някак си не намерих нищо за мелодии логота или каквото и да е от тази тема…

 5. В отговор на Камен димитров: Връзката, която търсите е следната: http://www.president.bg/adm_symbols.php. Тя остава невидима за потребителите защото е "скрита" ниско долу на страницята, дълга е и по-нищо не личи че е връзка към специална кампания. Вероятно авторите са сметнали че е маловажна…

  Другият пробелм, е че началната страницa позволява потребителя да влезне в 4 различни места на сайта. За да достигнете връзката трябва да минете през "Вход" и ниско долу ще я видите…

  късмет от автора на публикацията Александър Радев

 6. Здравейте, аз също съвсем случайно попаднах на тази статия и останах с отворена уста от коментара на г-н Данов!

  Аз се занимавам с уеб дизайн от около 5 години от които го практикувам активно от 3 и досега не съм виждал човек, който да говори такива глупости и да е напълно сигурен в това което казва. Правил съм сайтове за картинки и мелодийки за телефони (по лична инициатива) и мога да ви кажа, че вариантът който ползва сайта на президента за да предостави съответните картинки и мелодийки е възможно най сложният, а ползваемостта на сайта няма да коментирам изобщо.

  Аз също съм правил трудно ползваеми сайтове, но вече знам къде съм грешил, като гледам сайта на президента обаче .. дълбоко се съмнявам, че неговите уеб дизайнери са стигнали до моите изводи.

  С всички уважения и искрени благодарности към lucrat.net,  че правят нещо, което в останалата част от света всяко уеб студио прави преди да изкара на бял свят свой сайт. Продължавайте в същия дух, няма кой да сложи ред в тази държава ако ние не сложим!

 7. Добре, дори и да е така, означава ли това, че Всички сайтове на родните ни институции НЕ са ползваеми? Защото именно това е заглавието на темата: „Ползваеми ли са сайтовете на родните институции?“ – Отговорът е: „Да, много са си ползваеми даже. Дори и тази кампания(която е инициатива на фреш) да не е съвсем удобна на всички потребители, това не прави всички сайтове на интитуциите неползваеми.
  Защо създавате изкуствени проблеми? Защо вдигате шум около нещо толкова незначително? В последна сметка, аз съм съгласен с Петко, че „Щом искаш нещо, ще намериш начин да го направиш“. Какво толкова стана?
  Ами ако искате „оправете“ сайтовете на ВСИЧКИ национални институции, понеже са „неползваеми“. Ще ви се, нали? ;]

Коментарите са изключени.