Миналата година по това време някъде открих, че данъци може да се плащат и през интернет. Тогава не успях да ги платя, но тази година с нескрит ентусиазъм се сетих за тази възможност и се завтекох към сайта на Главна данъчна дирекция, твърдо решена де се преборя с всички препятствия.

Пътят до сайта

Най-напред трябва да откриете адреса на сайта , тъй като в съобщението, което получавате в съвсем аналоговата си пощенска кутия само се споменава, че „чрез Интернет“ е един от начините да си платите данъците. Къде и как обаче не става ясно и трябва да се оправяте сами.

Страницата на ГДД, за щастие си намирате веднага с google или пък хващате връзката от главната страница на иПей и почти веднага сте точно, където трябва. Ако вървите по иПейската пътека трябва смело да преминете през следния страховит екран, който внимателно предупреждава, че попълването на информация за данъците става ТАМ на страницата на Главна данъчна дирекция, но пък регистрацията става от ТУК на сайта на данъчната администрация.

Снимка от сайта на Главна данъчна дирекция

Ако сте човек, замислящ се и внимателен, несъмнено ще се объркате: за колко сайта става дума и къде всъщност се намират те?

Въпросният сайт за разплащания през интернет се намира на адрес 212.122.164.20. Знам, че има хора, на които им е по-лесно да помнят цифри. Знам, че има и хора – викат им сисадмини – които предпочитат айпи адресите (бел. ot IP Address = адрес по протокола за интернет). На мен обаче ми е трудно с такива адреси. По лесно запомням дори и съчетания като това: www.taxadmin.minfin.bg, което всъщност е нормалният адрес на сайта на Главна данъчна дирекция.

Регистрацията

След като сте намерили така необходимата страница, за да си платите данъците през интерент ви трябва:

 • Дебитна карта
 • Регистрация в системата на epay.bg
 • Регистрация в страницата на Главна Данъчна Дирекция
 • Съобщение за дължимите суми от данъчното подразделение

За да имате регистрация в системата на иПей трябва да сте активирали дебитната си карта за плащания по интернет. Така че първите две неща са свързани. Върху това как се правят те няма да се спирам. В действителност е по-сложно отколкото изглежда.

Регистрация в страницата на ГДД можете да си направите сравнително безболезнено. Ключовата дума е сравнително. Хората от ГДД са подготвили добър формуляр. Полетата са достатъчно широки, има достатъчно място, за да диша формуляра, полетата за физически и юридически лица са маркирани добре, за всяка кутийка има обяснение, вградени са проверки, за да не се допускат ‘грешни’ данни и т.н. На много други сайтове регистрирането е сложновато.

Единственото споменаване на иПей дотук е във формуляра за регистрация, последното поле, най-долу. По нищо не личи, че полето е важно с нещо.

Ако, като мен, сте си забравили я потребителското име, я паролата от миналогодишната регистрация, трябва да потърсите помощ от ГДД. Тази помощ идва по телефона! На пук на всичките ви навици и очаквания. Телефонът не е денонощен и от опит ви казвам, че в петък следобяд никой не вдига. Значи, ако искате да се занимаете с данъците си в края на седмицата, просто няма да стане, ако не си помните регистрационните данни.

Получаването на забравената информация по телефона, става без излишно губене на време, като не броим времето, през което сте чакали да стане работен ден за ГДД или където е въпросният телефон. Единственото, което трябва да знаете е ЕГН-то си.

Платежното

Страницата за регистрирани потребители на ГДД предлага възможност да платите всякакъв вид данъци и да проследите състоянието на плащането до момента, в който е потвърдено в системата на иПей. Преди това трябва да отгатнете откъде да почнете и как. Е, не е чак толкова трудно.

Снимка от сайта на Главна данъчна дирекция

Ето така изглежда входната страница. Проектантите не са знаели какво да сложат на нея и затова са написали инструкция, но пък така са форматирали текста, че само са усложнили нещата. Не по-малко от 50% от потребителите опитват да цъкат в текста на инструкциите, защото ПЕРСОНАЛНИ ДАННИ и СТАТУС НА ПЛАЩАНИЯТА, НОВО ПЛАЩАНЕ и ИЗХОД имат допуск на връзки (сиреч много приличат на цъкаеми неща). Истината е, че тази страница просто не е нужна!

След като заявите, че искате да направите ново плащане, сайтът ви съобщава условията. Отлична и много навременна стъпка. Не можете да продължите, ако не се съгласите с тях.

Следва обаче изненада: уж съм регистрирана като физическо лице, а сайтът ми предлага да избера данъка, който искам да платя, от един много дълъг списък, подреден по случаен начин. Това е трудна задача, дори и за опитни счетоводители, а аз далеч не съм с такава квалификация.

Самото плащане на данъците на практика става с платежно нареждане. Такова бихте попълнили и ако отидете да плащате в някоя банка. Чудно обаче е решението да се използва формуляр, който е близнак или поне брат на хартиените формуляри, които се попълват в банките.

Снимка от сайта на Главна данъчна дирекция

Проектантите са загубили много време, за да възпроизведат хартиения формуляр в електронен вид без да има нужда да го правят. За попълване на данни чрез компютър са известни доста по-удачни и по-удобни решения. А познайте какво означават червените звездички… дали обозначават задължителни полета, както ще ви каже всеки, който е попълвал поне един формуляр в интернет?!

Попълването на платежното нареждане започва с избор на „вид на документа“. От никъде не става ясно вида на кой документ. Много е вероятно да става дума за документа, по който плащате задължения. Това обаче са си мои догадки, а аз съвсем не съм много запозната с данъчните процедури и терминологии. От там нататък остава да въведете сумата, да „отгатнете“ какво е „Вид и номер на документа, по който се плаща“, да се сетите че „№ от НДР“ е данъчен номер и ако сте физическо лице нямате такъв, да улучите точно по какъв начин се изписват датите и … сте готови.

Натискате копчето Напред и…

Снимка от сайта на Главна данъчна дирекция

Какъв е този КИН сега и какво всъщност плащам?

Изведнъж невзрачното поле КИН придоби гигантски смисъл. Нищо не може да бъде направено без него, а сайтът досега не ми каза и думичка за него. Добре, че си имам регистрация в иПей и съм си въвела кина.

Ако си нямате регистрация в иПей или пък не сте си въвели кина при регистрирането на сайта на ГДД ще трябва да повторите всичките операции дотук. Съчувствам на онези, които ще са попълнили няколко платежни нареждания, защото сайтът позволява да се платят няколко неща едновременно. (Не че е особено удобно или лесно да се направи, но е възможно.)

Тъй като с една регистрация можете да плащате всякакви данъци, все едно дали са на ваше име или не, би могло при попълване на платежното нареждане да ви питат дали ще плащате за физическо или юридическо лице и просто полетата, които не са ви нужни, да не са активни.

Другият грях на последната стъпка е, че не ми казва какво съм въвела досега и какво плащам. „Че не си ли спомняш?“ биха попитали мнозина. Обикновено си спомням, но показването на необходимата информация не е толкова заради запомнянето, а за потвърждение. В случая въвеждането на кина е като слагане на подпис. Когато се подписва, човек трябва да вижда под какво слага подписа си. Освен това компютърът има достатъчно памет и процесорно време, за да помни вместо човека и да му показва нужните данни, а не да го кара да ги помни. И без това хората не са добри в помненето на точни неща, а компютрите са добри именно в това.

Плащането

След като се преборите с платежното и се ‘подпишете’ чрез кина си ви прехвърлят към страницата на иПей, за да потвърдите операцията. Малко е странно, след като вече веднъж съм потвърдила, но приемам, че двойното потвърждаване се прави заради сигурността. След това в страницата на ГДД може да проверите състоянието на плащането си и да установите, че там пише „потвърдена заявка за плащане“. Остава, разбира се, въпросът дали това значи, че съм платила данъците си!

Не става ясно и защо платежните нареждания се попълват на сайта на ГДД. В системата на иПей има възможност за банкови преводи. При положение, че така или иначе после от там потвърждавате плащането, не е много ясно защо е нужно да се регистрирате на две места. По удобно ще бъде данъците да се плащат така, както се плащат ток, вода, телефон и парно – през сайта на иПей.

И накрая

Това, което ви спестява регистрацията в страницата на ГДД е че не попълвате банковата информация за институцията, на която изпращате парите. В същото време обаче, не е толкова лесно да се ориентирате кои елементи от съобщението, което сте получили на хартия, на кои елементи от платежното на страницата на ГДД отговарят.

Чудесно е, че държавата ни малко по малко се движи в посока да спестява време на данъкоплатците си. Да си платите данъците по интернет, не е като да ходите да издирвате данъчното си подразделение и да откриете, след около час обикаляне, че те точно днес не работят или че им е свършило работното време, или пък изобщо да не ги намерите.

Процедурата за плащанията през интернет не е от най-простите – сайтът има още трески за дялане – но несъмнено бихте се справили по-бързо, отколкото, ако се опитвате да изловите държавните служители на работното им място.


2 comments

 1. Nikola Mishevказа:

  Сайтът на ГДД е кошмарен и изключително аматьорски направен.
  Отново сме свидетели на това как някой "наш човек" взима проекта на безумен търг предполагам, и си оставя ръцете (и двете леви) на сайта.

 2. iiказа:

  само ръцете да бяха

Коментарите са изключени.