Не е редно един сайт да не предложи на посетителите си възможност да коментират или дадат мнение.

Четох статия на тема ролята на жените в деловото управление. Статията е на изданието МакКинзи. От доста време ги следя. Сериозна организация. Пишат на разнообразни и полезни теми: стопанство, управление, политически отношения, пари, информационни технологии. Изобщо, богато и добро издание.

Досега не ми се беше налагало или приисквало да им казвам каквото и да било. Тази статия малко ме подразни и ми се дощя да споделя мнението си. Не съм привърженик на идеята, че жените трябва да участват навсякъде и във всичко – Петя, нищо лично. Не страдам от това, че в управителните съвети на фирми и организации имало малко жени. Нямам против това да има жени. Хора. Не споделям ентусиазма на всяка цена да участват във всичко. Например, има жени-щангистки. Лично не го приемам, но щом ги кефи – тяхна си работа.

Потърсих на сайта на МакКинзи Куортърли място, където да споделя мнението си за статията.

 1. Първо потърсих на страницата на статията – не намерих.
 2. След това потърсих връзка „Свържете се с нас“ или нещо подобно в менюто – и горе и долу – не намерих.
 3. Тогава погледнах в „За нас“ – и там не намерих.
 4. Пуснах картата на сайта (хубаво е, когато има такава) – и там няма нищо.

Упорит съм. Отидох на сайта-майка www.mckinsey.com и там намерих страница, на която може да се даде обратна връзка. Едва ли е предназначен за статиите от подсайта. Няма да им дам обаче – вече го направих тук.

Какъвто ще да е размерът на сайта ви, каквато ще да е целта му, каквито ще да са потребителите му, дайте възможност на човек, който иска да каже нещо да го направи. Дори и да не ви интересува какво мислят, дайте на потребителите си възможност да се изказват.

Ако потребителят ви не може да го направи на вашия сайт, ще намери начин да го направи на друго място. Ако това което има да каже е добро, хубаво – ще го прочетат и други хора. Хората сме така устроени, обче, че предимно забелязваме отрицателни неща и съответно говорим и пишем за тях. В повечето случаи тогава, потребителите ви ще искат да споделят нещо, което ги притеснява или им липсва. Не е ли по-добре тогава да го кажат направо на вас, вместо да го изливат в някой блог или форум.

Фактът, че предлагате възможност на хората да ви кажат нещо е достатъчен. Това е знак, че се интересувате от мнението им, че те са важни за вас. Не е нужно да им отговаряте. Не е нужно дори да четете какво ви пишат. Разбира се, ако го правите, ще ви е по-полезно.

Най-простите неща:

 • Осигурете връзка към формуляр за коментари или дайта адрес за имейл. Може да оставите и телефонен номер.
 • Поставете информацията за връзка с вас на видно място в сайта си.
 • Направете така, че тази информация да е достъпна от всяка страница на сайта.
 • Когато предлагате продукти или статии дайте възможност потребителите да коментират всеки обект. В този случай сложете формуляр за коментари на страницата на продукта или статията.

1 comment

 1. petyaказа:

  Ха! Ще прочета и аз. После ще говорим кой какво 😉

Коментарите са изключени.